«Dersom Ap setter oljeindustrien i fare, har vi ikke mye igjen å leve av på Vestlandet»

Aps vedtak om ikke å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet skaper usikkerhet blant oljearbeidere på Vestlandet om hvor Ap egentlig står i oljepolitikken. Her fra «Maersk Invincible» på Valhall-feltet sommeren 2018.

Oljearbeidere og fagarbeidere i leverandørindustrien krever klare svar fra Ap og Jonas Gahr Støre.

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I et åpent brev til Ap-leder Jonas Gahr Støre krever Fellesforbundets avdeling 57 - Nord-Rogaland svar om Arbeiderpartiets vilje til å være et parti for norsk industri, arbeidsplasser og kontroll/utnyttelse av våre naturressurser.

Det er Arbeiderpartiets nylige vedtak om å gå inn for at de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal konsekvensutredes for oljevirksomhet som har skapt sinne blant mange oljearbeidere på Vestlandet.

Les også

Lokal Ap-politiker melder seg ut i protest - men flere melder seg inn

Les også

Modig og framtidsrettet oljevedtak av Ap

LoVeSe og Acer

Fellesforbundets avd. 57 Nord-Rogaland representerer rundt 3850 medlemmer. De aller fleste er knyttet direkte eller indirekte til petroleums- og leverandørindustrien.

«Den siste tiden har vi opplevd usikkerhet knyttet til Arbeiderpartiets vilje til å være et parti for norsk industri, arbeidsplasser og kontroll/utnyttelse av våre naturressurser. Våre medlemmer og tillitsvalgte har i frustrasjon meldt seg ut av partiet, og mange føler ikke
lenger at Arbeiderpartiet er relevant for industriarbeidere.»

«Dette skyldes ikke utlukkende landsmøtevedtaket om LoVeSe, men har bygget seg opp over tid. Ved partiets håndtering av Acer-saken opplever mange medlemmer at selve grunnlaget for vår kraftforedlende industri er i spill. Dersom Arbeiderpartiet nå setter oljeindustrien i fare, har vi ikke mye igjen å leve av på Vestlandet», skriver Steffen Høiland, leder i Fellesforbundets avd. 57 Nord-Rogaland.

Kampen for oljeutvinning har blitt en viktig sak for oljearbeidere på Vestlandet. Det er den også for miljøbevegelsen, men da som kampen mot oljeutvinning i de sårbare områdene, her representert ved Natur og Ungdom i 2013.

– Livsviktig for industrien

Fellesforbundet skriver videre at oljearbeidere i dag opplever mye av det samme som smelteverksarbeidere på 1990-tallet; at at
arbeidsplassene deres omtales som noe bakstreversk og gammeldags – modent for nedlegging. Sannheten er det motsatte. Norge har verdens mest moderne og kompetansebaserte produksjon, både på sokkelen og på land.

Her er spørsmålene de krever at Jonas Gahr Støre svarer på:

 • Dere sier at vi skal utvikle, ikke avvikle, oljeindustrien. Det høres fint ut, men faktum er at etter 2021/22 finnes ingen større prosjekt på sokkelen. Våre offshoreverft står da uten arbeid. Det er livsviktig for leverandørindustrien at nye leteareal er tilgjengelig slik at nye felt kan bygges ut. Vil Arbeiderpartiet være garantisten for en slik politikk?
 • Billig kraft er en viktig innsatsfaktor i Norsk industriproduksjon. I en fremtid med økende energibehov kan vi ikke lengre si at tiden for vannkraftutbygginger er forbi. Modernisering og utbygging av våre vannkraftverk vil være viktig for å sikre
  tilstrekkelig og rimelig kraft i fremtiden. Vil Arbeiderpartiet være pådriver for en slik politikk?

Les også

 1. Nei til EU har samlet inn en halv million kroner til Acer-søksmål

 2. Rødt-leder beskylder Ap og Frp for opportunisme

EUs 4. energipakke kan gi enda høyere strømpriser i Norge noe som vil være kritisk for den kraftkrevende industrien. Men vil Ap reservere Norge fra EUs 4. energipakke?.
 • Når Arbeiderpartiet gikk inn for å godta EUs 3. energipakke og ACER, stilte dere 8 ufravikelige krav til regjeringen. Det ble lovet at ingen nye utenlands kabler skulle bygges før man hadde høstet erfaringer fra de 2 som allerede er under bygging. I Rogaland ble vi forsikret av stortingsrepresentantene Hansen og Liadal at dette betydde at NorthConnect blir satt på vent. I den senere tid har imidlertid utspill fra Liadal og Barth-Eide sådd tvil rundt dette, med sine utspill om kabler. Kan du bekrefte at Arbeiderpartiet vil holde løftet sitt, og kjempe for å stanse NorthConnect kabelen, frem til man kan vurdere erfaringene fra de to andre kablene?
 • LO har nylig utgitt et samfunnsnotat om økte strømpriser. Kunnskapssenter for fagorganiserte DeFacto har nylig utgitt rapporten «EUs energiunion, strømprisene og industrien». Dette dokumenterer alvoret og konsekvensene økt strømpris har både for hver enkelt lønnsmottaker og for industrien. EUs 4. energipakke legger opp til ytterligere harmonisering av europeiske strømpriser og betydelig mer overnasjonalitet i energipolitikken enn vi har sett hittil. Det er grunn til å frykte industridød som følge av denne «pakken». Vil Arbeiderpartiet ta ansvar for norsk industri og norske lønnsmottakere ved å reservere Norge fra EUs 4. energipakke?
Publisert:
 1. Oljepris
 2. Norsk sokkel
 3. NorthConnect
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 2. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 3. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 4. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

 5. Rykket opp etter storseier

 6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu