Frykter eksklusive kråkeboller blir ødelagt av oppdrettskloakk

Brynjar Berg leverer kråkeboller til 1000 kroner kiloen til restauranter som Renaa og Sabi Sushi. Får Ryfish opprette lakseoppdrett like ved kråkebollene, vil de bli uspiselige, sier Berg.

Kråkebolleoppdretter Brynjar Berg sier han vil kjempe med nebb og klør for å stoppe etableringen av Ryfishs anlegg.
 • Magnus Ekeli Mullis
  Magnus Ekeli Mullis
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I et brev adressert Fiskeridirektoratet, Fylkesmannen, Hordaland fylkeskommune og Forsand kommune, skriver kråkebolleprodusent Brynjar Berg at Ryfishs planer om å etablere oppdrettsanlegg i Lysefjorden går på direkte bekostning av hans drift. Berg er eier av Lysefjorden skjell og kråkeboller, som leverer til Renaa, Sabi Sushi og flere utenlandske restauranter.

Les også Adresseavisen sin artikkel om fire menn som døde mens de plukket kamskjell til verdens luksusresturanter:

Les også

De døde mens de plukket kamskjell til verdens luksusrestauranter

Lakseoppdretterne i Ryfish har søkt om å etablere lukkede anlegg 300-400 meter unna området Lysefjorden skjell og kråkeboller driver sjøbasert oppdrett av kråkeboller. Denne produksjonen er ikke forenelig med avføring fra laks i nærheten, ifølge Berg.

– Lukt fra avføring setter seg i kråkebollene, og forvandler verdens beste kråkeboller til et usalgbart produkt, skriver Berg i en åtte-punkts liste over det han mener er negative konsekvenser av å etablere lakseoppdrett i Lysefjorden.

Brynjar Berge har ingen planer om å gi seg, selv om Ryfishs søknader går gjennom. Samtidig varsler han at han i ytterste konsekvens kan måtte legge ned driften. Da vil han i så fall kreve erstatning.
Les også

Frykter oppdrett i Lysefjorden vil føre til utslipp

– Miljøkriminalitet

Til Aftenbladet sier Berg at utslippene kan inneholde skallhemmende funksjoner som han frykter kan medføre at kråkebollene hans dør.

– Vi anser det som miljøkriminalitet hvis Ryfish får opprette anlegg, sier Berg.

Lysefjorden skjell og kråkeboller har i tre år utviklet sjøbasert oppdrett av kråkeboller i Lysefjorden, som selges for 1000 kroner kiloen. Får Ryfish etablere oppdrettsanlegg ved Vika Nord, vil Berg kreve erstatning.

– Vi regner 2000 meter som minimum avstand vi må ha til nærmeste lakseoppdrett. Tidligere resultater påviser rester fra avlusing fem kilometer fra lakseoppdrett, sier Berg.

Noen få hundre meter unna Lysefjorden skjell og kråkeboller, skal Ryfish etablere det som i første omgang kun er et delvis lukket anlegg - som tar sikte på å bli lukket etter hvert. Det gjør daglig leder Brynjar Berg fortvilet.

Kritisk til forskningstillatelser

Ryfish har søkt om forskningstillatelse på tre lokaliteter, og tillatelsene strekker seg over fem år. Tillatelsen Ryfish har fått, er på 780 maksimal total biomasse (MTB), og dersom flere flere lokaliteter skal tas i bruk, må tillatelsene fordeles på disse. Ryfish planlegger årlig å produsere 1500 tonn per år på lokalitetene, og over fem år blir det fiskeproduksjon på cirka 7000 tonn.

Kråkebolleprodusent Berg frykter at avføringen og fôrrester fra produksjonen vil skade kråkebollene hans.

– Dette må i så fall være forskning på hvordan ødelegge et unikt undervannsmiljø i en terskelfjord, sier Berg, og legger til:

– Vi ville aldri etablert oss i Lysefjorden om det hadde vært lakseoppdrett der i så stor skala som Arne Berge ønsker.

Stavangerpar går fra olje til fisk

Avfeier påstandene

Daglig leder i Ryfish, Arne Berge, har fått advarsler fra miljøvernorganisasjoner som Naturvernforbundet og Bellona mot å etablere anlegg i Lysefjorden tidligere, og tar påstandene fra Lysefjorden skjell og kråkeboller med ro.

– Jeg har levert en grundig søknad der det er med vedlegg som viser at det ikke skal påvirke naboanlegget negativt, sier Berge.

Han peker på at det er gjort beregninger på hvor partiklene fra de omsøkte anleggene vil havne, og mener kråkebolleprodusentene ikke har faglig grunnlag for å hevde at et slikt lakseanlegg vil ødelegge for blåskjell- og kråkebolleoppdrett.

– Berg har ikke dokumentasjon for sine påstander, sier Ryfishs Berge.

Søknadene til Ryfish er fortsatt til behandling: Først skal kommunen komme med en uttalelse om søknadene er i henhold til plan. Deretter vil miljøvernavdelingen, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet gjøre sine behandlinger, før fylkeskommunen gjør endelig vedtak.

Publisert:
 1. Sabi Sushi
 2. Lysefjorden
 3. Forsand
 4. Forsand kommune
 5. Mattilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 2. Advarer mot svært glatte veier

 3. Snøvær skapte problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 4. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet

 5. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 6. Håpet å skape en arbeidsplass for litt flere enn to - i dag har Steps 50 ansatte