Han er Lundins magiske medisin

Resepten bak oljeselskapet Lundins suksess i Norge, er ikke svensk men norsk. Fra Saga.

Publisert: Publisert:

Letesjef Hans Christen Rønnevik i Lundin har revolusjonert den geologiske forståelsen i Norge, mener forfatter Arnt Even Bøe. Foto: Siv Dolmen

  • Ellen Kongsnes
    Nyhetssjef
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Suksessen Lundin Norway er egentlig en historie om den norske femmer-banden fra Saga som ikke ville innfinne seg med den etablerte letekulturen blant selskapene på norsk sokkel. Derfor gikk de ut på egenhånd for å føre Sagas letefilsofi videre.

Arnt Even Bøe Foto: Kristian Jacobsen

Det er den korte oppsummeringen fra forfatteren av den ferske boka om Lundin Norway ,"Utfordreren", Arnt Even Bøe.— Lundin Norway har snudd opp ned på den geologiske forståelsen i Nordsjøen, sier tidligere Aftenblad-journalisten.

Denne forståelsen har Lundin også tatt med seg inn i Barentshavet når selskapet nå også der har gjort et nytt funn der det ikke skulle være funn.

LES OGSÅ:

Les også

Det norske er snart større enn Saga

Gjennombruddet

Gjennombruddet for Lundin kom den 25. oktober 2007. Etter 40 år med leting etter olje på Utsirahøyden, er det Lundin Norge som knekker den geologiske koden. Oljedirektoratet annonserer at Lundin har funnet olje i Edvard Grieg-feltet.

Da måtte hele olje-Norge erkjenne at Lundin-geologen fra Saga, Hans Christen Rønnevik, hadde hatt rett hele tida: Det er olje på Utsirahøyden sør der alle andre hadde gitt opp. Statoil og flere hadde boret, men ikke funnet. Lisensene var levert tilbake til norske myndigheter.

Men Rønnevik hadde andre briller på. Han leste de seismiske og geologiske dataene annerledes enn geologene i andre selskaper.

Derfor fant han olje for Lundin.

Mangfold på sokkelen

— Dette bekrefter også behovet for mangfold av oljeselskaper som driver på norsk sokkel, sier Bøe.

— Hvis det ikke hadde blitt åpnet for flere selskaper på norsk sokkel i år 2000, ville Johan Sverdrup aldri blitt funnet, fastslår han.

Han mener Lundin og Rønneviks bragd kan spores tilbake til det privateide oljeselskapet Saga som gikk dukken og ble slukt av Statoil og Hydro. Der var det en flat struktur, uten hierarki, og en dyrking av kreativiteten og friheten for geologer og letepersonell. Slik kunne alternative tenkemåter få vokse og utvikle seg. Det er den vi ser resultatet av i Lundin Norway i dag.

Det var nemlig fem medarbeidere i Saga som ikke ville være med over til Hydro og Statoil.

Administrerende direktør Torstein Sannes er strategen i Lundin Norway og den andre delen av tospannet bak suksessen i Lundin. I alt er det fem viktige personer bak suksessen Lundin Norway. Alle er nordmenn. Foto: Lundin

Femmerbanden består av Torstein Sannes, Hans Christen Rønnevik, Hans-Oddvar Augedal, Kristian Kolbjørnsen og Jan Kielland. I 2004 gikk de sammen med fire andre i det som var DNO den gangen; Andreas Hildeng, Trond Kristensen, Tove Lie og Tom Tinholt.Da Lundin Norway kjøpte DNO sin andel i oljefeltet Alvheim, fikk svenskene endelig innpass på norsk sokkel og femmerbanden fra Saga var fortsatt med.

LES OGSÅ:

Les også

Ønsker DNO velkommen

Fant en elefant

Nå fikk Rønnevik og Co boltre seg i seismikk fra Utsirahøyden. Og de fant. Det store Avaldsnes-funnet ble annonsert høsten 2010. Da Statoil, med Lundin som partner, fant Aldous Major Sør i nabolaget året etter, hadde Dagens Næringsliv et førstesideoppslag (17. august 2011) om at Statoil hadde funnet en elefant. Stavanger Aftenblad hadde samme dag en førsteside på at Lundin hadde funnet en elefant.

— Begge hadde rett, men Aftenbladet hadde mest rett, sier Arnt Even Bøe.

Senere viste det seg at Avaldsnes og Aldous Major hang sammen og var et av de største funnene på norsk sokkel gjennom tidene. Det fikk navnet Johan Sverdrup.

Nå står imidlertid Lundin Norway overfor nye utfordringer: Et godt leteselskap er ikke nødvendigvis et godt driftsselskap. Forfatter Arnt Even Bøe fastslår at dette er Lundins utfordring nå: Å ta med seg utfordrer-kulturen inn i en driftsorganisasjon og finne smartere løsninger enn de andre selskapene - også der.

Punktum for boka ble satt samtidig som elektrifiseringsdebatten rundt Utsirahøyden tok fyr i mediene. Lundin er operatør for Edvard Grieg-feltet og medeier i Johan Sverdrup som er viktige i diskusjonen om elektrifisering fra fase en eller to.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

  1. Lundins Brynhild blir forsinket

  2. Lundin fant mer olje på Edvard Grieg

  3. Lundin mot strømmen

  1. Olje og gass