Equinor dropper leteboring utenfor kysten av Australia

Equinors landsjef Jone Stangeland i Australia sier Equinor har bestemt seg for å stoppe planene for boring av letebrønnen Stromlo-1 av økonomiske hensyn.

Equinor har gitt beskjed til myndighetene i Australia om at de dropper planene om leteboring i Australbukta utenfor kysten av Sør-Australia. - Fantastiske nyheter, mener Greenpeace.

 • NTB
 • Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Like før jul ble det gitt grønt lys til Equinors miljøplan for oljeboring i Australbukta. Equinor opplyser nå at selskapet har gått gjennom leteporteføljen på nytt.

– Godkjenningen av miljøplanen for letebrønnen Stromlo-1 bekreftet at vi er stand til å gjennomføre sikre operasjoner i Australbukta. Equinor har imidlertid besluttet å stoppe planene for boring av letebrønnen Stromlo-1 ettersom muligheten ikke er kommersielt konkurransedyktig, sier Equinors landsjef Jone Stangeland i Australia i en pressemelding.

Equinors skal diskutere videre med føderale og statlige myndigheter i Australia om beslutningen om å avslutte leteprogrammet.

Les også

Equinor-aksjen faller 5 prosent: – Det er ytterst sjeldent

Jubel i Greenpeace

– Fantastiske nyheter fra Australia! Etter mange år med massiv folkelig motstand mot oljeboring i den sårbare Australbukta, melder Equinor i dag at de dropper planene sine om oljeboring, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en pressemelding.

Greenpeace velger å se på avgjørelsen som en «enorm seier» for seg og andre organisasjoner som har protestert mot Equinors leteplaner.

– Men først og fremst er det en seier for Australias urfolk, fiskere, lokale næringsliv og turistindustri. Vi er stolte og glade for å ha tatt kampen om disse viktige naturområdene sammen med dem, uttaler Pleym videre.

I januar tok The Wilderness Society avgjørelsen fra det australske petroleumstilsynet NOPSEMA om å godkjenne miljøplanen for Equinors letebrønn til retten. The Wilderness Society mente at Equinor hadde unnlatt å konsultere lokale myndigheter og urfolk i prosessen.

Planen ville gitt Equinor mulighet til å letebore hele døgnet i 60 dager mellom november og april i enten 2020–21 eller 2021–22.

Les også

Alle snakkar om klimakrisa. Her er seks forskarar som gjer noko med den.

BP droppet boreplanene i samme område i 2016, og det samme gjorde Chevron året etter, skriver ABC News. Equinor gikk inn i lisensen i Australbukta som partner i 2013, og tok over som operatør med 100 prosent eierandel i 2017. Nå er planene kastet, men Equinor sier selskapet fremdeles ser muligheter i Australia.

– Vi har en letetillatelse utenfor kysten av Vest-Australia, og beholder andre eksisterende andeler og aktiviteter i Australia, sier Stangeland.

– Mange vil bli svært skuffet

Australias ressursminister Keith Pitt sier til avisen Sydney Morning Herald at Equinors beslutning representerer en «tapt mulighet».

– Jeg vet at mange vil bli svært skuffet over beslutningen deres om å ikke gå videre med dette prosjektet, og det er spesielt tøft for Sør-Australia, sier ministeren, ifølge E24.

Publisert:
 1. Equinor
 2. Oljebransjen

Mest lest akkurat nå

 1. Sykepleiere på akutten på SUS: – Vi føler på en uro over ikke å bli hørt

 2. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 3. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 4. Støre setter sin lit til tredje vaksinedose

 5. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 6. Sør-Roga­land sier «nei takk» til flere ting­retter