Eldar Sætre: - Statoils dårligste resultat noensinne

Statoils eiendeler i skifergass og oljesand i Nord-Amerika får sammen med en lav oljepris «skylden» for milliardunderskuddet i første kvartal.

Publisert:

Konserndirektør Eldar Sætre sier Statoils eiendeler i skifergassfelt og oljesandutvinning i Nord-Amerika er blitt 46,1 milliarder kroner minde verdt. Foto: Jarle Aasland

Statoils rapporterte resultat for første kvartal var negativt med 35,4 milliarder kroner som følge av nedskrivninger hovedsaklig i Nord-Amerika. Statoil leverer et justert driftsresultat på 22,9 milliarder kroner før skatt og 7,0 milliarder kroner etter skatt, en halvvering fra samme kvartal i fjor.

— Er du enig i at dette er Statoils dårligste resultat noensinne, Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil?

— Det er riktig. Et stort element av nedskrivninger preger resultater, bekrefter Sætre til Aftenbladet.

Verdien på Statoils eiendeler er verdsatt 46,1 milliarder kroner for høyt i dagens marked, mener selskapet. I regnskapet for første kvartal er disse verdiene nedskrevet, det vil si at «tapet» er ført som en kostnad.

LES MER:

Les også

Statoil går på ny milliardsmell

Taper mye i utlandet

Internasjonalt driver Statoil med milliardunderskudd, mener analytikerne som følger oljeselskapet tettest. Statoil har fått mye kritikk for sin satsing på skifergassfelt og oljesandutvinning i Nord-Amerika.

— Det er hovedsaklig i skifer og oljesand i USA at Statoil tar store tap i form av nedskrivninger?

-Nedskrivningene kommer alle steder, men det er riktig at hovedtyngden er i Nord-Amerika. Det har ikke med geografi å gjøre. Men det er klart at med det markedet vi har nå vil denne type eiendeler blir truffet hardt når prisene blir justert ned. Situasjonen bedrer seg så fort prisene kommer tilbake.

- Kan det bli aktuelt for Statoil å selge seg ned i oljesand eller skifer?

— Jeg kan ikke kommentere hvordan vi tenker rundt porteføljen vår. Vi har veldig gode eiendeler i skifer og oljesand sammenlignet med andre i bransjen, og vi har gjort gode forbedringer i driften vår, sier Sætre til Aftenbladet.

LES OGSÅ:

Les også

Statoil vil ha billigselskap i Øst-Europa

Nye jobb-kutt kommer i Statoil

Statoil er midt oppe i en stor omstillings— og spareprosess. Da Statoil la fram 2014-regnskapet i London i februar, viste det at oljeselskapet i løpet av året er blitt 1900 ansatte færre. Samtidig ble nye stillingskutt varslet.

Fra 2016 skal Statoils såkalte forbedringsprogram gi besparelser på 1,7 milliarder dollar (nesten 13 milliarder kroner med dagens kurs), ikke 1,3 milliarder dollar (nesten 10 milliarder kroner) som ble varslet på samme tid i fjor.

LES MER:

Les også

De har kjempet mot sterkt Statoil i 30 år

Som en del av arbeidet med bedre teknisk og organisatorisk effektivitet (Step-Statoil Technical Efficiency Program) er det varslet kutt opp mot 20 prosent i en ingeniørstab som teller rundt 12.000 personer, og sitter rundt i hele Statoil-organisasjonen.

— Hva er status for ingeniørkuttene, Sætre?

— Vi jobber ufortrødent videre med programmet vårt. Det viktigste for oss er å gjennomføre forbedringer som er varige og vi gjør dette samme med våre tillitsvalgte. Jeg ser ikke bort i fra at det kommer flere bemanningsreduksjoner framover, men kan ikke si når.

LES MER:

Publisert: