Oljeindustrien roper på Erna

En ny bedriftsundersøkelse viser at 53 prosent av småbedriftene ønsker staten på banen for å stagge virkningene av oljekrisen, og torsdag møter næringslivet politikerne på årskonferansen til Norsk olje og gass. Tema: Brytningstid.

Publisert: Publisert:

erna2.jpg

Denne artikkelen er over fem år gammel

Statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tord Lien på besøk på Gudrun-plattformen i Nordsjøen under åpningen av feltet 19. august i år. Lavere oljepriser vil ramme aktiviteten i norsk oljesektor og tilknyttede næringer. Foto: Tommy Ellingsen

— Dette viser at myndighetene må være i beredskap hvis situasjonen i olje-Norge forverrer seg i løpet av våren. Det er flere bedrifter som forventer flere permitteringer og oppsigelser, sier leder for Bedriftsforbundet, Lars Erik Sletner.

Analysefirmaet NyAnalyse med sjefsøkonom og partner Terje Strøm i spissen har tatt temperaturen på småbedriftsnorge på vegne av Bedriftsforbundet.

— Dette er ikke et tegn på full krise, men et signal om usikkerhet. Hadde det vært full krise, som i 2008-2009 hadde 95 prosent av bedriftene ønsket staten på banen, sier Strøm.

Les også

9500 oljejobber borte - se lista:

Ønsker hjelp

466 av Bedriftsforbundets 4000 medlemmer har svart på 14 spørsmål i undersøkelsen. 70 prosent av bedriftene som svarte har under 10 ansatte, 90 prosent under 20. Halvparten av bedriftene i undersøkelsen vil ha ekstraordinære tiltak fra staten:

67 prosent av bedriftene ønsker at tiltaket som prioriteres er reduksjon i arbeidsgiveravgift.

14 prosent ønsker prioritering av reduksjon av formueskatt.

10 prosent ønsker prioritering av reduksjon av selskapsskatt.

— Hvis utviklingen i oljebransjen fortsetter ønsker småbedriftene at regjeringen skal ta tak i revidert nasjonalbudsjett. Vi vil ha helt konkrete tiltak som kutt i arbeidsgiverperioden ved permitteringer, og åpne for bruk av midlertidige ansettelser, noe som regjeringen jobber med allerede, sier Sletner.

LES OGSÅ:

Les også

Lav oljepris – den nye «normalen»?

Usikkerhet

I undersøkelsen er det også gjort flere andre funn, blant annet at 37 prosent av bedriftene innen olje og gass-sektoren forventer lavere sysselsetting i 2015 enn i 2014. Ser vi på alle bedriftene som har svart på undersøkelsen er det kun 17 prosent som forventer lavere sysselsetting.

— Det mest oppsiktsvekkende er likevel forskjellen på regionene. Vi får bekreftet i undersøkelsen at vestlendingene er mer pessimistiske med tanke på fremtiden enn resten av landet. Mens 1 av 10 bedrifter forventer lavere sysselsetting på østlandet, er tilsvarende tall for vestlandet 4 av 10, sier Strøm.

Ellers er hovedfunnene i undersøkelsen disse:

Ordene de fleste bedriftene forbinder med sine fremtidsutsikter er: Moderat usikkerhet (24 prosent), Status quo (23) og optimisme (16). "Krise" er det kun tre prosent som sier.

En stemningsindeks der 1 er mest positiv og 3 er mest negativ ligger alle bransjene på 1,8-1,9 bortsett fra olje- og gassrelatert industrivirksomhet som ligger på 2,3.

Bedriftene som på markedsutsiktene sine gode/svært gode (38 prosent), nøytrale (47 prosent) og dårlige/svært dårlige (15 prosent). På vestlandet ser 21 prosent av bedriftene på utsiktene sine som dårlige.

Fordeler man på industri er 33 prosent av bedriftene i olje- og gass negative, mens 19 prosent er positive med tanke på fremtiden. Ingen andre industrier har færre positive og flere negative.

163 av de 466 bedriftene som har svart på undersøkelsen er fra vestlandet.

Konferanse

Noen bedrifter får mulighet til å lufte meningene sine for politikerne i Oslo i dag under årskonferansen i Norsk olje og gass. Statsminister Erna Solberg, Statoil-sjef Eldar Sætre og Jonas Gahr Støre er blant dem som deltar.

Lederen for Bedriftsforbundet benytter anledningen til å gi en forklaring på hvorfor det er viktig at småbedriftenes bekymringer blir kartlagt.

— De store bedriftene har flere arenaer der de kan få ut sine budskap, men det er like viktig å høre på de små bedriftene. Det er de som er grunnfjellet i bedriftsnorge, sier Sletner.

LES OGSÅ:

Publisert: