Oljesøl på størrelse med Paris etter oljetanker-ulykke

Oljetankeren «Sanchi» som eksploderte og sank har etterlatt seg et oljeflak med et areal på over 100 kvadratkilometer.

Publisert: Publisert:

Bildet tatt av Kinas transportdepartement viser et redningsskip i aksjon med å rense havet for oljesøl. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over to år gammel

Det 274-meter lange skipet eksploderte og sank søndag, og har etterlatt et oljesøl som blir større og større for hver dag.

Siden mandag har oljeflaket nærmere doblet seg fra 58 til 101 kvadratkilometer, og dekker nå et område på størrelse med Paris, ifølge CNN. Til sammenligning har Stavanger kommune et areal på 74 kvadratkilometer.

Kinesiske myndigheter rapporterer at oljeflaket har delt seg opp i fire deler som utgjør dette store området. Eksperter og miljøvern er nå bekymret for at det kan føre til en katastrofe i Østkinahavets økosystem.

Av mannskapet på 32 er alle fastslått omkomne, hvor kun tre personer er blitt funnet.

Les også

Brennende oljetanker driver fortsatt

Verste ulykken på flere tiår

Den iransk-eide oljetankeren var på vei fra Iran til Sør-Korea med 136.000 tonn med råolje, da det 7. januar kolliderte med lasteskipet «CF Crystal» på østkysten av Kina.

Ulykken karakteriseres som den verste olje-ulykken på flere tiår, med tanke på dødsfall og oljesøl. Det kinesiske transportdepartementet rapporterer at vraket er funnet på 115 meters dyp og skal undersøkes av roboter, skriver Reuters.

Oljesølet kan ha stor innvirkning på sjølivet i området som skal være et av Kinas beste fiskeområder, og er ifølge Greenpeace fylt av krabber og makrell om vinteren.

Oljetankeren fraktet kondensat, en lettere type råolje som er svært giftig og lettere antennelig enn vanlig råolje. Kondensat fordamper lettere enn tyngre råolje, noe som kan bety at mye av oljen forsvant i brannen, men eksakt mengde er vanskelig å anslå, ifølge Greenpeace.

Les også

Oljebedrift i konflikt med ansatte ga klubbleder advarsel

Les også

Aker Solutions skal ansette opp mot 100 ingeniører i Stavanger

Les også

Også i Los Angeles vil de saksøke oljeselskapene

Oversiktsbilde tatt av Kinas transportdepartement viser et av oljeflakene som utgjør det store området i Østkinahavet. Foto: NTB Scanpix

Publisert: