Mer Goliat-kritikk: Kalddusj for nykommeren Vår Energi

Alvorlige regelverksbrudd når det gjelder styring av risiko og barrierer ble avdekket da Petroleumstilsynet besøkte Goliat-plattformen i oktober.

Publisert: Publisert:

Goliat utenfor Hammerfest er nå i selskapet Vår Energis portefølgje etter fusjonen mellom Point Recourses og Eni Norge. Foto: Fredrik Refvem

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Dagen etter oppstartsfesten for Vår Energi, som er det nye oljeselskapet på norsk sokkel, kommer Petroleumstilsynet (Ptil) nok en gang med alvorlig kritikk av oljeplattformen Goliat i Barentshavet. Vår Energi er resultatet av sammenslåingen av italienske Eni Norge og HitecVision-eide Point Resources. Dette blir det største uavhengige lete- og produksjonsselskapet på norsk sokkel - og operatør for Goliat-feltet.

I dagene 15. til 19. oktober 2018 førte Petroleumstilsynet tilsyn med Eni, som har vært operatør for Goliat siden oppstarten (se fakta).

På lekter på vei ut til feltet i 2015. Goliatfeltet ligger utenfor Hammerfest i Finnmark i Barentshavet. Foto: News on Request

Tilsynet var en oppfølging etter tidligere tilsyn med Eni om elsikkerhet og ansvarshavende for de elektriske anleggene på Goliat med rapport datert 31. oktober 2017 og tilhørende pålegg.

Tilsynet resulterte i et nytt varsel om pålegg.

LES HELE HISTORIEN: Goliat - historien om alvorlige nestenulykker og et bakteppe av død og mulige forbrytelser

Målet med tilsynet var å følge opp hvordan Eni etterlever tekniske, operasjonelle og organisatoriske regelverkskrav for elektriske anlegg på Goliat FPSO.

«Det avdekkes fremdeles feil og mangler som sammen med omfanget av utestående vedlikehold, gir utfordringer knyttet til håndtering av enkeltvis og samlet risiko på innretningen,» skriver Ptil i en melding tirsdag.

– Vi bekrefter å ha mottatt rapporten, og har igangsatt arbeid med å etterkomme påleggene, ved ytterligere å styrke organisasjonen og gjennomføre arbeid knyttet til vedlikehold, både gjennom økt bemanning og organisatoriske endringer, sier pressekontakt Andreas Wulff i Vår Energi til Sysla.

Han sier at det mest alvorlige avviket, som var knyttet til brannspjeldet, allerede er lukket. Petroleumstilsynet fant at et av fire brannspjeld i luftinntakene til viktige områder på Goliat ikke stengte ved aktivering av kontrollrommet. Funksjonen til brannspjeldene er å hindre brannspredning, samt å hindre røyk og brannbare gasser trenge inn i de viktige områdene.

Goliat er bygd ved Huyndais verft i Sør-Korea, men hadde mange feil og mangler da den kom fra verftet til Norge. Veien fram til produksjon har vært lang. Foto: Eni

Les også

Havner du på motstander-laget, er du sjanseløs. For Kristin F. Kragseth vinner. Alltid.

Det er åttende gang tilsynet gir et pålegg for å utbedre alvorlige feil på «Goliat». Noe lignende har aldri før skjedd i norsk oljehistorie, ifølge DN.

«Vårt inntrykk er at pålegg gitt etter tidligere tilsyn med Goliat FPSO har hatt effekt,» uttaler Ptil.

Samtidig ser tilsynsmyndighetene utfordringer med hvordan selskapet arbeider for å ivareta helheten i tidligere påpekte problemstillinger.

Publisert:

Les også

Mest lest akkurat nå

 1. To nye korona­smittede i Stavanger lørdag

 2. Prinsesse Ingrid Alexandra (16) tok NM-gull i surfing på Jæren

 3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 4. Koronavinteren kommer. Dette er scenarioene Norge må forberede seg på.

 5. Birgit Skarsteins søster snakker ut: – Vi satt og gråt på badegulvet i én time

 6. De ville finne ut hva som beskyttet mot hjerteinfarkt. Resultatet overrasket forskerne

 1. Norsk sokkel
 2. Goliat
 3. Oljeproduksjon
 4. Offshore
 5. Olje og gass