Equinor-ansatte skuffet: Ansatte får ikke julebord mens ledelsen har lønnsfest

Mange oljeansatte har fått julebordene tilbake etter oljenedturen, men Equinor holder fast ved julelunsj.

– Å spandere et julebord som takk for innsatsen og kanskje si noen ord, ville ikke kostet selskapet all verden, sier konserntillitsvalgt for Safe i Equinor.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg tror mange av de ansatte hadde en klar forventning om at man skulle dra i gang julebord etter å ha levert et av tidenes beste resultater, i likhet med andre oljeselskaper som har kjent på oljeprisnedgangen, sier Owe Ingemann Waltherzøe.

Waltherzøe er konserntillitsvalgt for Safe i Equinor, og reagerer på at de ansatte «bare» får julelunsj når andre selskaper får julebord. Han tror kostnadene for Equinor hadde vært minimale i forhold til hva et julebord hadde betydd for de ansatte.

Samtidig gir Waltherzøe uttrykk for at han forstår Equinor–ledelsens tankegang.

Dette er ikke en stor sak for oss i fagforeningen, og vi har en viss forståelse for at Equinor-ledelsen tenker på signaleffekten et julebord kan gi til alle dem som tross alt har mistet jobben under oljekrisen, sier konserntillitsvalgt Waltherzøe.

Konsernsjef Eldar Sætre hadde i 2017 en lønnsvekst på 31 prosent, og tjente i fjor nesten 15 millioner kroner. Også andre navn i toppledelsen, som konserndirektørene Margareth Øvrum og Arne Sigve Nylund, hadde en lønnsvekst på over 30 prosent i 2017.

Avdelingene har julelunsj

Takket være høy oljepris og stram kostnadskontroll renner pengene inn hos Equinor. Med 39,8 milliarder kroner i tredje kvartal leverte Equinor nylig det sterkeste driftsresultatet på lenge.

Men tradisjonelle julebord på kveldstid med følge vil ikke selskapet tilbake til. Ifølge retningslinjene skal Equinor arrangere julelunsj på dagtid. Julelunsjene avholdes avdelingsvis og er bare for ansatte.

– Tilbake i tid har vi hatt tradisjonelt julebord, men de siste årene har det vært vanlig med en julelunsj for ansatte i avdelingene, sier pressekontakt Elin A. Isaksen.

Equinor leverte et driftsresultat på 39,8 milliarder kroner i tredje kvartal i 2018. Det er mer enn 20 milliarder kroner opp fra samme periode i fjor - og nesten 35 milliarder kroner mer enn i 2016. Inntekten til Equinor-sjef Eldar Sætre har også blitt kraftig oppjustert.

Det er opp til avdelingene selv hvordan de avvikler julelunsjen, og Isaksen tror de fleste ser på julelunsjen som en mulighet til å ha et hyggelig førjulstreff med pause fra jobb og julestrid.

– Det kan godt være at noen savner det tradisjonelle julebordet, men retningslinjene er endret, forklarer hun.

Det er det ikke satt noe spesifikt beløp for hvor mye som kan brukes per person, men Equinor oppfordrer til kostnadsbevissthet. Eksempelvis skal ikke julemarkeringen legges til andre byer med mindre en reise er planlagt uansett.

– Hvis man har en faglig samling, kan det gjerne kombineres med en julelunsj, sier Isaksen.

Noen i Equinor kan imidlertid få oppleve julebord i år likevel: Offshore-arbeiderne i Equinor har egne velferdsklubber, som får et visst antall kroner per ansatt per år til arrangementer. Blant arrangementene står julebord på menyen, ifølge Safe-tillitsvalgt Terje Enes. Julebordet til velferdsklubben «Neptun Sydvest» blir eksempelvis i år lagt til Flekkefjord på Maritime Fjordhotell, med en egenandel på 600 kroner per hode.

Les også

Equinor klar til å bruke penger på regnskog

Les også

– Equinor må ta sin del av ansvaret for klimakrisen. Derfor er regnskogsatsingen bra

Har fått julebordet tilbake

En uformell rundspørring blant olje- og energiselskapene viser at mange selskaper skal markere avslutningen av 2018 med et julebord. Både ConocoPhillips og Aker BP legger årets julefeiring til Clarion Hotel Air på Sola. Aker BP skal faktisk ha to julebord for å sikre at alle, både offshore- og onshoreansatte, får med seg et julebord.

– Det blir en helaften med mat, underholdning og dans, der ansatte får ha med partner, sier Ole-Johan Faret i Aker BP.

– Julebord er veldig viktig for oss ansatte. Vi synes det er viktig og morsomt å omgås utenfor jobb, på nøytral grunn. Jeg synes det er veldig positivt, og et godt tiltak fra bedriftens side, sier tillitsvalgt Ørjan Holstad i Aker BP.

Hovedtillitsvalgt Ørjan Holstad i Aker BP er glad for at selskapet spanderer julebord på de ansatte.

Eni Norge, som snart blir Vår Energi etter fusjonen med Point Resources, har i år besluttet å erstatte julebordet med en feiring av etableringen av Vår Energi for ansatte og kontraktører. Det vil skje på nyåret, etter at de to selskapene har blitt til ett.

– Formålet med markeringen er å bidra til å bygge fellesskap og lagånd blant medarbeiderne i de to sammenslåtte selskapene og er et av flere tiltak vi planlegger i den sammenheng, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni.

Halliburton skal imidlertid ikke ha noen julemarkering i år. Selskapet har arrangert julebord tidligere, og kommer nok til å gjøre det igjen fremover, ifølge HR-sjef Helen Dreyer.

Coor har ansatte over store deler av landet, så det er opp til hvert kontor å finne gode løsninger for når og hvordan de samler sine ansatte for å påskjønne den gode innsatsen som legges ned hver dag, forteller Nicoline Skrent-Ellingsen.

– Vi har ingen samlet oversikt over hvordan dette gjøres rundt om i landet. For å gi et eksempel har vi i Osloregionen i år nettopp avholdt et julebord for alle ansatte på kveldstid, med en nøktern og hyggelig profil. Våre ansatte er rundt hos kundene hele tiden, og ser hverandre sjelden. I Osloregionen er årets julebord en av de investeringene vi gjør i å bygge samhold og tilhørighet i Coor.

Publisert: