- En enorm norsk egotripp

De fattige landene trenger ikke norsk oljeproduksjon for å overleve. Dersom vi vil hjelpe de aller fattigste må vi investere i fornybar energi og bremse utvinningen av norsk olje og gass, mener utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

Publisert: Publisert:

Utviklingsminister Heikki Holmås tok en svipptur innom Forum-området på tirsdag. Foto: Pål Christensen

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Utslippene fra norsk og andre rike lands olje- og gassproduksjon er en av de største truslene mot de fattige i utviklingsland. Det å pumpe opp oljen i det tempoet vi gjør, når vi vet konsekvensene av det vi gjør, er en enorm norsk egotripp, sier Holmås til Aftenbladet.

Utviklingsministeren var i Stavanger på tirsdag for å besøke flere skoler og bedrifter, men tok seg en svipptur innom oljemessen ONS Norway.

— Jeg forventer ikke at oljeindustrien som er opptatt av å tjene penger skal være de som går i spissen for denne omstillingen. Det er derfor vi trenger den politiske debatten, slik at vi kan få en styrt omstilling som er nødvendig for Norge og for verden, sier Holmås.

— Jeg tror nordmenn flest er opptatt av å redusere klimautslippene. Vi har gjennom mange år vist at vi er opptatt av internasjonal solidaritet. Samtidig ønsker vi trygghet for vår egen framtid. Derfor er det viktig å ta denne diskusjonen slik at vi kan får en omstilling til et mer miljøvennlig Norge der mer av teknologien som utvikles i oljeindustrien kan brukes i det som er avgjørende vekstnæringer i Norge.

Mer utslipp enn fra hele Afrika

En rapport utarbeidet av Statistisk Sentralbyrå på oppdrag fra Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp som ble publisert på tirsdag, viser at påstandene om at norsk olje- og gassproduksjon hjelper de fattige i verden er feil.

Les også

Verdens fattige trenger ikke norsk olje og gass

Rapporten viser også at dersom Norge kutter alle sine utslipp fra olje— og gassnæringen, vil dette ha en betydelig effekt på utslippene globalt.- I denne diskusjonen er det ofte to momenter som faller vekk. Det ene er at man sier at utslippene fra norsk oljeindustri er så små. I virkeligheten står utslipp fra eksportert norsk olje og gass for mer CO2-utslipp enn utslipp fra hele det samlede Afrika, sier Holmås.

— Så vi må slutte i debatten om norsk oljeproduksjon å late som om norsk oljeproduksjon nærmest har ingenting å si for utslippene i verden, for det har den. For vi er verdens tredje største eksportør av gass og verdens syvende største eksportør av olje.

I samme livbåt

Holmås refererer til tidligere Arbeiderpartistatsminister Gro Harlem Brundtlands utspill for over 20 år siden om at vi skulle tenke globalt og handle lokalt.

— Bangladesh er et land der 30 millioner mennesker bor på områder som er 1 meter over havoverflaten. Man vet at en del av de øyene folk der på blir vekk. Miljøvernministeren der sa til meg at jeg skulle si til det norske folk: «Vi sitter alle i samme livbåt. I dag er det vi som er ofrene, i morgen er det dere. Derfor er det viktig at vi tar var på livbåten i fellesskap. Utslippene er globale, men det rammer lokalt».

— Det er stadig flere utviklingsland som ser at hele budsjettet deres og store deler av deres utenlandske valuta går til olje og gass. De ønsker å bli uavhengige av dette, og ønsker å investere i fornybar energi, sier Holmås.

Les også

Oljedebatt uten festbremsene

Han legger til at alle land styrer sine nasjonale utslipp og hvordan vi påvirker resten av verden. — Det gjør at mange land tar den diskusjonen som vi legger opp til å ta her i Norge. Nemlig hvordan kan vi bidra mer til å redusere utslippene våre.

— Vi får en internasjonal avtale, men det går for sakte. Det er derfor Sverige jobber for å bli oljeuavhengige innen 2030. Vi kan ikke lenger late som om det vi driver på med er nesten ingenting i verdenssammenheng.

Ansvar som oljenasjon

— Jeg mener vi har et ansvar som oljenasjon, og som et land som vet konsekvensene av å pumpe opp olje og gass for klimaet og for de fattigste i verden. Det å redusere oljeutvinningstempoet i årene som kommer når vi vet konsekvensene, er viktig for miljøet og i tillegg er det avgjørende moralsk, sier Holmås.

— Vi pumper opp olje og setter pengene på konto for framtidige generasjoner i stedet for å gjøre for framtidige generasjoner det som er viktigst, nemlig å ta vare på kloden vår.

Holmås sier at derfor er det viktig for SV å jobbe videre med å stoppe oljeutvinningen i Lofoten, Vesterålen og Senja, og vi å få slutt på åpningen av nye områder på norsk sokkel.

— Det mange av utviklingslandene ønsker er inntekter fra egen oljeproduksjon for å komme seg ut av fattigdom. Når vi vet at vi må redusere de samlede utslippene i verden, så er det kanskje på tide at vi som har blitt rike på oljeproduksjonen i de siste nesten 50 årene, holder igjen og lar de fattigste få tjene penger på olje.

Les også

Oljeministeren fnyser av SSB-rapport

— Hva synes du om at andre politikere, som Ola Borten Moe, bruker det at de fattige trenger norsk olje og gass som et argument?- Jeg mener at de tar feil. Jeg mener at det utviklingslandene trenger er at vi stiller opp med hjelp til utbygging av fornybar energi. Jeg har ikke tenkt å heve noen moralsk pekefinger overfor noen som ønsker å bruke sine ressurser lokalt fordi vi forurenser så utrolig mye mer enn dem. Det er vi som er nødt til å gjøre jobben.

— Jeg har stor respekt for Ola Borten Moe, men han tar feil når det gjelder hva som er best for verdens fattigste. Jeg mener denne rapporten legger et godt fundament for en politisk diskusjon rundt dette.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  4. Leteaksjon etter mann (63)

  5. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

  6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt