Ny topp: Oljeprisen nærmer seg 65 dollar

Et fat nordsjøolje ble mandag solgt for 62 dollar, det høyeste nivået siden 2015. Tirsdag nærmet oljeprisen seg 65 dollar fatet.

Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Intern maktkamp i Saudi-Arabia kan presse prisen ytterligere opp.

Oppturen startet fredag da oljeprisen igjen passerte 60 dollar fatet. Etter en bunn-notering på 44 dollar fatet i juni, har oljeprisen økt jevnt, viser oversikten fra Oslo Børs.

Omfattende «anti-korrupsjons»-aksjoner i verdens største oljeeksporterende land Saudi-Arabia, har i løpet av helgen økt makten til kronprins Mohammed bin Salman, skriver nyhetsbyrået Reuters.

49 prinser, ministre og andre innflytelsesrike personer er pågrepet i en omfattende aksjon. Styrtrike prins Al-Waleed bin Talal er den mest prominente av dem som ble pågrepet søndag, ifølge NTB.

En ny kommisjon mot korrupsjon, ledet av kronprins Mohammed bin Salman, ble opprettet bare timer tidligere gjennom et kongelig dekrét.

Kronprins Mohammed bin Salman i Saudi-Arabia, til høyre, er i gang med omfattende reformer i verdens største oljeproduserende land. Her er han fotografert under en seremoni i Mekka i sommer. Foto: Handout / X80001

– Oljeprisen kan fly i været

I verste fall kan det bli interne stridigheter og oljeprisen vil kunne fly i været, ifølge sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

– Det er ingen som vet hvorfor dette skjer, men det er jo lov å spekulere i det. Hvis han gjør det for å styrke sin posisjon kan det skape ganske stor usikkerhet og turbulens i dette arverekkesystemet, sier Saltvedt i et intervju med Dagens Næringsliv.

Les også

Oljeprisen holder seg over 60 dollar

Opec signaler øker prisen

Oljeprisen er påvirket av forventinger om at oljekartellet Opec kommer til å holde oljeproduksjonen nede også etter mars 2018, ifølge anlytikere.

Dagens avtale innebærer produksjonskutt på til sammen 1,8 millioner fat olje per dag. Dette inkluderer innstramninger også i land som Russland, som står utenfor Opec.

Bin Salmans reformer i Saudi-Arabia inkluderer også en plan om å liste deler av det gigantiske statseide oljeselskapet Saudi Aramco neste år, og en høyere oljepris anses å være gunstig for markedsverdien til det fremtidige børsnoterte selskapet.

LES OGSÅ: I denne oljebyen er Statoil-sjefen kjendis

I et intervju med Bloomberg sa den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman at han selvsagt ville fortsette Opecs produksjonskutt, mens Russlands president Vladimir Putin tidligere har uttalt at avtalen bør fortsette minst gjennom hele neste år.

Siden Mohammed bin Salman ble utpekt til kronprins i juli, har det kommet flere reformer i landet. Flere hevder også at det er kronprinsen som står bak kong Salmans beslutning om å tillate saudiarabiske kvinner å kjøre bil, skriver NTB.

Det er flere tegn til innstramninger, ifølge Reuters. Amerikanske energiselskaper kuttet åtte oljerigger i forrige uke, til 729, i den største reduksjonen siden mai 2016.

Les også

Vil bruke 20 milliarder på norsk sokkel

Les også

Hun tar Statoils fornybar-prosjekter verden rundt

Publisert:
 1. Nordsjøolje

Mest lest akkurat nå

 1. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 4. – Målet er at alt skal fikses i løpet av natten

 5. Borghild Fiskå er død

 6. – Bare dobørsten skal ha kostet 7000 kroner