Statoil ser på 12.000 ingeniørstillinger

Statoil vil kutte enda mer. Det kan få betydning for tusenvis av ingeniører i Statoil og oljeselskapets største leverandører.

Publisert:

Statoil er i gang med å se på hvor mange ingeniører som kan kuttes. Konsernsjef Eldar Sætre vil ikke gå inn på tall nå.

Da Statoil fredag la fram 2014-regnskapet, viste det at oljeselskapet i løpet av året er blitt 1900 ansatte færre. Nå er det klart at nye stillingskutt venter.

Les også

Nye kutt i Statoil - men ikke i utbytte

For foran investorer og analytikere i London varslet konsernsjef Eldar Sætre ytterligere kutt. Fra 2016 skal Statoils såkalte forbedringsprogram gi besparelser på 1,7 milliarder dollar (nesten 13 milliarder kroner med dagens kurs), ikke 1,3 milliarder dollar (nesten 10 milliarder kroner) som ble varslet på samme tid i fjor.

I Statoil er arbeidet allerede i gang. Som en del av arbeidet med bedre teknisk (Step-Statoil Technical Efficiency Program) og organisatorisk effektivitet ser en gruppe på innsparinger og effektiviseringer på ingeniørsiden. Foreløpig er de helt i startgropen, men et mål skal være å se om 20 prosent kutt er mulig forteller kilder til Aftenbladet.

Her er det snakk om teknisk personell, såkalt individuelt avlønnede (ikke på felles tariffavtale). Gruppen er på rundt 12.000 personer, og sitter rundt i hele Statoil-organisasjonen.

— Ikke tallsatt stillinger

Når et kutt på 20 prosent skal vurderes, betyr ikke det automatisk at 2400 nye Statoil-stillinger ligger i potten. For Statoil ser også på muligheten av å ta tilbake ingeniørarbeid selskapet har satt ut til andre, noe som vil få betydning for norsk oljeservicebransje. Dessuten vil et eventuelt kutt på 20 prosent også bety innsparinger på andre ting enn stillinger.

Les også

Analytiker: Sjokkresultater for Statoil i utlandet

Konsernsjef Eldar Sætre kjenner ikke til at det nå finnes et tall på hvor mange ingeniørstillinger Statoil skal kutte.

— Det ville vært å begynne i helt feil ende. Jeg kan ikke ta ned ingeniørorganisasjonen uten å vite hva jeg gjør. Hvis jeg bare tok det ned, så har jeg redusert kostnader, men jeg forsto ikke hva jeg gjorde og jeg kjente ikke risikoen. Konsekvensene av denne runden vil gi svar på spørsmål om antall stillinger.

- Hvordan vil ansatte i Statoil merke effektiviseringen?

— Vi har ikke satt et måltall på kutt av stillinger videre. Dette kommer som en konsekvens av møysommelig arbeid. Bit for bit må vi ta tak i de grunnleggende tingene, så får dette en konsekvens. Her jobber vi sammen med fagforeningene våre, sier Sætre til Aftenbladet.

- Fire milliarder spart

Statoils kutt på 1900 stillinger det siste året tilsvarer en reduksjon i antall ansatte på åtte prosent. Heller ikke finansdirektør Torgrim Reitan vil gå inn på hvilke konkrete tall en runde med kutt i ingeniørtjenester vil gi.

Les også

Dette gir Statoil-sjefen hodebry

— Vi er blitt færre. Og vi blir færre. Stab- og støttefunksjonsprosjektet (som skulle redusere antallet ansatte administrasjonen, red. anm.) er avsluttet og vi har redusert med 1500 stillinger. Kostnadsreduksjonen av denne nedbemanningen er fire milliarder kroner. Så kommer Step-programmet. De leverer kraftfullt og vi er veldig optimistiske. Der vil vi se på alle funksjoner i alle forretningsområder.

- Også ingeniørgruppen?

— Alle funksjoner i alle forretningsområder blir berørt, sier Reitan.

Han påpeker at det også har vært reduksjon i tekniske stillingsgrupper også.

— Videre blir det reduksjoner i alle programmene våre, både i Norge og internasjonalt. Det vil altså si i alle forretningsområder og i alle funksjoner.

- Hvordan vil industrien i Norge og Rogaland merke Statoils innstramminger framover?

— Alle vil merke det. De vil merke økt trykk og økt fokus fra vår side. Det kom raskere og ble mer enn vi trodde.

- Er det verftene, riggeiere eller for eksempel Aibel som bør skjelve i buksene nå?

— De tidene vi møter nå vil berøre alle. Samtidig må vi også legge merke til at norsk leverandørindustri nå forbedrer konkurransekraften sin globalt og bygger en sterkere klynge.

LES MER:

Publisert: