Statoil-sjefen: - Fornybart vil vokse mer enn olje og gass

Oljeselskapet skiller ut den fornybare satsingen som et eget, nytt forretningsområde. — Vi må ta tak i verdiskapningsmulighetene som ligger her, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Publisert: Publisert:

Konsernsjef Eldar Sætre fornyer Statoil med tre nye konserndirektører, blant annet Irene Rummelhoff, ny direktør for fornybar satsingen. Foto: Kristian Jacobsen

Denne artikkelen er over fire år gammel

BAKGRUNN:

Les også

Han blir ny finansdirektør i Statoil

Det nye forretningsområdet heter New Energy Solutions og Irene Rummelhoff blir konserndirektør.

Frem til nå har fornybart ligget under MPR (salg, landanlegg og fornybart).

— Jeg har sagt at fornybar energi er en integrert del av forretningen vår, og det er alvorlig ment. Samtidig er dette en så annerledes og dynamisk forretningsvirksomhet at jeg ønsker å ha dette tettere på meg og et eget fokus på dette i konsernledelsen, sier Sætre til Aftenbladet.

Han mener utskillelsen av denne forretningsvirksomheten gjenspeiler de strategiske prioriteringene til Statoil.

— Jeg ser at dette er et område som kommer til å vokse mer enn olje- og gassvirksomheten, og hvis det skal vokse så må det også være lønnsomt. Vi må ta tak i verdiskapningsmulighetene som ligger her.

LES OGSÅ:

Les også

Siri Kalvig hyller Statoils grønne skifte

Letesjefen skifter jobb

— Dette er en utrolig spennende jobb. Det som er viktig for meg er at Eldar Sætre har gitt meg mandat til å skape forretning. Jeg skal ikke bare dra rundt og holde foredrag på konferanser. Dette er en jobb som skal gå ut på å få til noe konkret, sier Rummelhoff, som kommer fra jobben som sjef for Statoil letevirksomhet i Norge.

— Vi begynner med offshorevind og videreutviklingen av den, og så får vi ta det steg for steg. Dette er en viktig prosess som Statoil skal gå igjennom og vår erfaring og kompetanse innen utvikling av teknologi og innovasjon, samt erfaring fra store prosjekter blir viktig i tiden fremover.

- Hvilke muligheter ser Statoil i fornybart?

— Vi ser konkrete muligheter på å utvikle der vi har et solid avtrykk allerede, og så gjelder det å se på nye muligheter. Energi kommer til å bli mer mangfoldig fremover, sier Sætre.

- Vindsatsingen deres er på britisk side, ser dere noe å satse på norsk side?

— Vi ser ikke på geografi som en begrensning, men vi er avhengig av rammebetingelser. Det underliggende prosjektet må være lønnsomt. Vi har ikke sett noen tilstrekkelig gode forretningsmuligheter i Norge, sier konsernsjefen.

LES OGSÅ:

Les også

Statoil-ansatte tenner på grønn satsing

Han får også skryt av de ansatte for at klimasaken løftes fram.

— Det er en spenstig satsing av et oljeselskap og noe som er blitt positivt mottatt internt, sier nestleder Per Martin Labråthen i Industri Energi Statoil.

USA skilles ut

Også USA skilles ut i Nord-Amerika satsingen til oljeselskapet. Virksomheten nå vil hete DPUSA (Development and Production USA) og nåværende Torgrim Reitan blir konserndirektør.

— Her har vi en fantastisk organisasjon og veldig gode eiendeler, for eksempel skal vi bygge ut i Mexicogolfen de nærmeste årene, sier Reitan.

Hans Jakob Hegge og Torgrim Reitan skifter jobb. Foto: Kristian Jacobsen

Satsingen i USA har vært heftig kritisert. Bare i siste kvartalsrapport kom det frem at eiendelene i USA måtte nedskrives med flere titalls milliarder kroner. Sætre mener likevel ikke at det er en ryddejobb i Nord-Amerika.

— Organisasjonen i USA er i god stand og skal utvikles videre. Oljeprisene har falt og differensialene har blitt større, men eiendelene til Statoil i USA har blitt bedre og bedre. Dette er en langsiktig investering, sier Reitan.

Han gleder seg til å flytte til USA med kone og barn i august, og sier han vil bruke månedene fremover til å se på hvilke forandringer som trengs å gjøres i organisasjonen.

- Positivt

— Selv om vi ikke liker satsingen i Nord-Amerika og det som har skjedd der, er det positivt at de nå prøver å få butikk av den, sier konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i YS Statoil.

Også Labråthen i Industri Energi er begeistret for at USA-aktiviteten nå blir et eget område i Statoil.

LES OGSÅ:

Les også

Nytt oljesamarbeid i Barentshavet

— Ja, det er en bra organisatorisk endring. Nå skiller vi mellom aktiviteten i USA, som i hovedsak er skifergass -og olje på land, fra aktivitetene i Canada som er oljesand og offshore, sier Labråthen.

Jobben til Reitan er det Hans Jakob Hegge som tar over. Han kommer fra jobben som direktør for Drift nord og blir nå konserndirektør for økonomi og finans.

— Når denne muligheten bød seg trengte jeg ikke lang betenkningstid for å takke ja. Fremover vil Statoil ha samme prioriteringer som før, altså lønnsomhet foran vekst, sier han.

Konsernsjef Eldar Sætre fornyer Statoil med tre nye konserndirektører, blant annet Irene Rummelhoff, ny direktør for fornybar satsingen. Foto: Kristian Jacobsen

Publisert: