Jensen gjør etikkrådet til et bøttekott

Bellona frykter at oljefondets etikkråd blir et bøttekott i Norges Bank hvis Siv Jensen får det som hun vil.

Publisert: Publisert:

Siv Jensen (t.v) og Erna Solberg samlar for tida opp all mogleg misnøye med samfunnsutviklinga og den raud-grøne regjeringa. Det vil tidsnok visa seg at det ikkje går i hop. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

  • Ellen Kongsnes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Fredag er det høring i Stortinget om regjeringsens forslag til forvaltning av Statens pensjonsfornd utland. Finansminister Siv Jensen har i forkant luftet en nedleggelse av etikkrådet, rådet som gjør etiske vurderinger av selskapene oljefondet skal investere i.

Siv Jensens forsøk på grønnmaling av oljefondets investeringer demper heller ikke skuffelsen over forslaget om å legge ned etikkrådet.

Det var i forbindelse med behandlingen av Stortingsmeldingen om forvaltningen av oljefondet, at finansminister Siv Jensen foreslo ålegge ned Oljefondets Etikkråd og overføre ansvaret til Norges Bank.

Dette sa Jensen:

Hun slapp nyheten i en kronikk i Dagens Næringsliv før påske:

— Dagens tredelte organisering av arbeidet mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet er ikke optimal, skriver finansministeren i innlegget.

— Vi foreslår at Norges Bank både skal få ansvar for eierskapsutøvelsen og utelukkelsesmekanismen, mens det fortsatt skal være en politisk beslutning å bestemme mandatet til Norges Bank og kriteriene for utelukkelser, skriver Jensen videre.

Tar Gullstandarden

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) uttalte den gangen at finansministeren rokker ved selve gullstandarden hvis etikkrådet legges ned.

Norge er ikke en gulfstat, og Arbeiderpartiet er opptatt av å sikre åpenhet også i årene fremover. Dette vil ikke bli godt nok ivaretatt i forslaget regjeringen i dag presenterer, sa Tvedt Solberg.

— Etikkrådet sine anbefalinger regnes som den internasjonale gullstandarden på ansvarlig eierskap.

Les også

«Norge er ingen gulfstat»

Miljøstiftelsen Bellona er svært skuffet over signalet fra Jensen.

— Det er forstemmende at Norge bestemmer seg for å avvikle en ordningsom har fungert meget godt, til tross for lite ressurser, og har vært eteksempel til etterfølgelse for mange land, sier Janne Stene, leder for Bellonas klima- og energiarbeid.

— Vi frykter at Etikkrådet skal bli et lite kott hos Norges Bank, og at detblir mindre åpenhet knyttet til fondets investeringer.

Fra pinlig lavt til lavt

På samme pressekonferanse kunne Jensen melde at «Miljørelaterte mandater nærdobles fra 20-30 milliarder kroner til 30-50 mrd. kroner». Det er Bellona merpositive til.

— Siv Jensen vil utvide de miljøvennlige investeringene litt, noe vistøtter. Men det er langt igjen til Norge lar nok av oljekronene våre bidra tildet grønne skiftet som verdensøkonomien trenger.

— Økningen i miljøinvesteringer er stor hvis vi ser på prosenter, men man måhuske at det er fra et pinlig lavt nivå. Nå må Jensen fortsette den positivetrenden, og lage en opptrappingsplan for de fornybare investeringene. EtterBellonas syn må målet ligge på fem prosent av de totale investeringene.

Bellona sendte i januar inn sin høringsuttalelse i saken. Den kan du lastened Her.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Savnet Stavanger-mann (40) funnet i god behold

  2. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  3. Tøft i restaurantbransjen: – Viktig å bevare optimismen

  4. Salgsleder i Nortura fikk 350.000 kroner fra kunde – tiltalt for grov korrupsjon

  5. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

  6. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om