Wintershall positiv til omstridt Aasta Hansteen

Selv om det har vært stilt en rekke spørsmål rundt lønnsomheten i Aasta Hansteen-utbyggingen og rørledningen Polarled, er Wintershall sikre på at eierandelene de har avtalt å kjøpe fra Statoil kommer til å lønne seg.

Publisert: Publisert:

Aasta Hansteen-plattformen skal bygges ut som en såkalt Spar-plattform. Foto: Statoil

Hilde Øvrebekk
Kommentator

Statoil og Wintershall meldte på fredag om at de har signert en avtale som betyr at for 8 milliarder kroner kjøper Wintershall en rekke andeler fra Statoil på norsk sokkel.

Avtalen med en verdi på rundt 8 milliarder kroner (1,3 miliarder dollar) betyr at Wintershall kjøper Statoils andeler på Gjøa-feltet og tar over som operatør for satelittfeltet Vega.

I tillegg kjøper de seg opp på Aasta Hansteen-feltet og i rørledningen Polarled, i Asterix-feltet og ned i fire letelisenser, blant annet to som ligger i området rundt Aasta Hansteen (se faktaboks).

For dyrt?

Det har blitt stilt en rekke kritiske spørsmål knyttet til lønnsomheten i Aasta Hansteen-området og Polarled-rørledningen, som skal strekke seg fra Aasta Hansteen-feltet og ned til Nyhamna i Møre og Romsdal.

Les også

Statoil selger mer fra norsk sokkel til Wintershall

I januar i år annonserte Statoil at de ikke ville gå videre med tilkoblingen av Kristin-feltet til Polarled på grunn av manglende lønnsomhet i prosjektet.I tillegg viste blant annet beregninger fra Oljedirektoratet at prosjektet ikke blir lønnsomt dersom det ikke bygges ut flere funn i området. Prosjektet er også avhengig av at gassprisene er relativt høye.

— Nytt knutepunkt

Men Wintershall har likevel stor tro på området.

— Vi har stor tro på at dette er en vinn-vinn avtale, sier Verena Sattel, kommunikasjonssjef i Wintershall.

Les også

- Vi skal fremdeles være størst på norsk sokkel

— Denne avtalen betyr at vi skal samarbeide enda tettere med Statoil på store prosjekter som Aasta Hansteen, som kommer til å bli et nytt knutepunkt i Vøringbassenget.Sattel sier at selskapet forventer å se en oppside i alle eierandelene.

— Pakken vi har kjøpt inneholder også et oppsidepotensial og gode utsikter for leting. Gjøa og Aasta Hansteen har potensial som vertsplattformer for nye funn i området, som for eksempel Skarfjell eller Asterix.

Vil bli ledende i Norge

Det tyske selskapet tok for rundt et år siden også over Brage-plattformen fra Statoil. For Wintershall betyr denne nye avtalen at de går fra å ha en produksjon på 3000 for bare to år siden til 60.000 fat per dag.

Ifølge administrerende direktør i Wintershall i Tyskland Rainer Seele er avtalen i tråd med planen om vekst i Norge som startet i 2008 ved oppkjøpet av Revus.

Les også

Stortinget trosser Bellona og bygger ut Aasta Hansteen

— Vi vil gjerne utvikle rollen som et av de ledende olje- og gasselskapene iNorge. Og i framtiden vil vi fokusere enda mer på egenopererte felt. Det ergrunnen til at vi tar over operatørskapet og ansvaret for et annet felt, nemligVega. Vi ønsker å styrke vår egen tekniske og operasjonelle ekspertise, sier Seele. - Vårt produksjonsmål i Norge for 2015 er nå 60.000 fat per dag, og vi kommer tilytterligere å øke produksjonen på mellomlang sikt når Aasta Hansteen er iproduksjon, som er planlagt til 2017. I tillegg har vi våreutbyggingsprosjekter som Maria og Skarfjell.

Publisert: