Sandnesmann midt i dramaet

Statoils landsjef i Algerie er en 56 år gammel sandnesmann. Han befinner seg midt i dramaet som pågår i landet.

Publisert: Publisert:

Statoils landsjef i Algerie er en 56 år gammel sandnesmann. Han befinner seg midt i dramaet som pågår i landet. Foto: Statoil

Denne artikkelen er over syv år gammel

Hjemme i det etablerte boligområdet i Sandnes er eneboligen til ekteparet mørkt. Garasjen er tom. Både kona og sandnesmannen selv er i Algerie.

56-åringen er Statoils landsjef i Algerie og har vært direktør for selskapets operasjoner i landet i rundt to og et halvt år.

Les også

Algerie-gissel: - Gisler må ha bombebelter

Ingen kan bekrefte om ekteparet er i sikkerhet i Algerie eller om sandnesmannen er blant gislene som holdes på gassanlegget In Aménas i ørkenen, en times helikoptertur fra hovedstaden.

NTB FØLGER DRAMAET DIREKTE:

Krever løslatelser

Ifølge Sky News og nyhetsbyrået AFP krever terroristene som slo til mot anlegget i 7-tiden onsdag morgen, at 100 islamister løslates i bytte mot statoilarbeiderne. Algeriske myndigheter svarer at de ikke forhandler med terrorister.

Ansatt i 27 år

Algerie-direktøren har en lang karriere bak seg i Statoil der han begynte i 1985. Nordlendingen har hatt flere sentrale posisjoner på norsk sokkel, blant annet knyttet til Heidrun-feltet, før han i 2010 overtok som landsjef i det nordafrikanske landet.

Statoil vil ikke bekrefte om sandnesmannen er blant de ni nordmennene som situasjonen onsdag kveld ble betegnet som uavklart for. Aftenbladet har vært i kontakt med Statoil-direktørens familie, både i Stavanger og i Troms. Flere av familiemedlemmene i nord forteller at de ikke ønsker å gi noen kommentar, men er blitt enige om å henvise til Utenriksdepartementet for informasjon.

Les også

Helge Lund: Alle tanker til de ansatte og familiene

Datter i Stavanger

Da Aftenbladet får kontakt med ekteparets datter i Stavanger, ber hun om det samme. Ingen vil hverken bekrefte eller avkrefte at Statoils landsjef i Algerie er blant de som er rammet av angrepet på anlegget i In Amenas.

Statoil har om lag 90 ansatte stasjonert i Algerie. I juni 2012 var totalt 846 statoilmedarbeidere fra 39 nasjoner på jobb for selskapet i 33 forskjellige land.

Datteren vil ikke selv snakke med Aftenbladet. Hun bekrefter likevel via sin kjæreste at hun har vært i kontakt med foreldrene sine i Algerie. Det er imidlertid uklart om hun har snakket med faren eller moren eller begge. Det er heller ikke kjent om faren befinner seg i hovedstaden Alger der Statoils hovedkontor ligger, eller om han er ute på ett av anleggene.

Les også

Islamistene skal ha motstått angrep fra hæren

90 ansatte

Statoil har om lag 90 ansatte stasjonert i Algerie. Selskapet har blant annet introdusert det såkalte kollegaprogrammet for det algeriske statseide Sonatrach, hvor målet var å bedre sikkerheten i bransjen i landet. Grunntanken bak programmet har vært at alle skal kunne si fra til hverandre når sikkerheten kan komme i fare. Kollegaprogrammet ble påbegynt i 2007. Statoil uttalte da at Sonatrach hadde mellom 25 til 30 dødsfall hvert år, noe som måtte være mulig å redusere. Målet for selskapet var å komme opp på samme sikkerhetsnivå som vestlige partnere.

850 utestasjonerte

I juni 2012 var totalt 846 statoilmedarbeidere fra 39 nasjoner på jobb for selskapet i 33 forskjellige land. Bare omtrent halvparten av statoilansatte som flytter utenlands med jobben sin, tar familien med seg.

Les også

- Han står bak angrepet

—  Når vi rekrutterer, ser vi ofte etter de som har internasjonal erfaring. Vi tror på det mangfoldet og den ulike kompetansen som folk med ulike erfaringer bringer til selskapet, sa Tone Rognstad, HR-direktør for profilering og rekruttering i Statoil i forbindelse med et intervju i juni 2012. — Vi ønsker selvfølgelig at våre ansatte er mobile slik at de kan være der de trengs. Men det er veldig akseptert at det ikke går å flytte utenlands av familiære hensyn, sa Rognstad.

Publisert: