Jonas Gahr Støre vil hjelpe lovløse oljearbeidere

Jonas Gahr Støre og Ap vil nå fremme forslag om at de såkalt lovløse oljearbeiderne kommer inn under arbeidsmiljøloven.

Jonas Gahr Støre (nummer tre fra venstre) mener det er på høy tid at alle oljearbeidere kommer inn under arbeidsmiljøloven. Her flankert av Ap-kollega Torstein Tvedt Solberg, til høyre, Trond Våga (til venstre) og Kjell Vestly (ytterst til venstre). De to sistnevnte er Industri Energi-tillitsvalgte i Oceaneering.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– En voksende del av denne sektoren skjer innenfor en aktivitet som ikke er dekket av de lover vi normalt mener skal gjelde i arbeidslivet. Kort og god handler dette om hvor arbeidsmiljøloven skal gjelde for folk på jobb, sier Jonas Gahr Støre til Aftenbladet.

Fredag var han i Stavanger for å møte tillitsvalgte for å få en ny gjennomgang av situasjonen for arbeidere i gråsonen av lovverket. Folkene det typisk dreier seg om er mennesker som jobber på flerbruksfartøy (se fakta) og som ikke er en del av fartøyets maritime personale.

Arbeiderne deltar gjerne i konstruksjonsoperasjoner som nedsetting av undervannsinstallasjoner eller driver vedlikehold. Menneskene faller i dag utenfor arbeidsmiljøloven.

Les også

Internasjonale giganter ber norske myndigheter rydde opp for lovløse oljearbeidere

Les også

Ingen hjelp for lovløse oljearbeidere

Lovverket henger etter

Allerede i 1993 kom riggarbeidere på flyteriggen inn under arbeidsmiljøloven, mens folk på flerbruksfartøy ble unntatt. Riktignok heter det i Petroleumsloven at Arbeidsdepartementet etter instruks også kan innlemme folk på flerbruksfartøy i lovverket. Dette er imidlertid aldri blitt gjort.

Siden den gang har flerbruksfartøy overtatt mange av arbeidsoperasjonene som riggene tradisjonelt hadde, men lovverket har ikke fulgt etter.

-Teknologien har løpt fra lovverket. Lovgiver har ikke brukt loven slik den var forutsatt. Nå skjer en økende grad av aktiviteten i olje- og gass fartøy fra slike fartøy. Undervannsinstallasjoner står for over 50 prosent av olje- og gassproduksjonen i Norge. I festtaler hilser vi teknologien velkommen, men da må også de som utfører disse jobbene ha trygghet på jobben, sier Støre.

Tidligere i høst lanserte Petroleumstilsynet en rapport over situasjonen med flerbruksfartøy på norsk sokkel. Tilsynet høstet kritikk for rapporten fra fagbevegelsen som mente at rapporten var snever og sa lite om omfanget.

Industri Energi har anslått anslått at mellom 2000 og 3000 mennesker jobber på fartøy uten å være underlagt arbeidsmiljøloven.

Noe som gjør situasjonen vanskelig, er at folkene det dreier seg om eksempelvis kan være en norsk statsborger, bosatt i Storbritannia, ansatt i Singapore på vikarkontrakt og leid inn av selskapets hovedavdeling i Storbritannia. Han jobber på norsk og britisk sokkel på et skip som er registret på Bahamas.

-Hvem skal han varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen til? Hva skjer dersom han utsettes for en ulykke?

Dette er spørsmål det ikke er noe klart svar på i dag.

Les også

Jussprofessor støtter kamp mot lovløse i olja

Les også

Industri Energi krever tiltak for lovløse oljearbeidere

Hjelper de seriøse

Fagforeningsfolk for Industri Energi som Kjell Vestly og Trond Våga i Oceaneering har det siste året brukt mye tid på problemstillingen. De mener begge at de seriøse selskapene som jobber med undervannsoperasjoner har interesse av at det ryddes opp i regelverket.

De peker på at området preges av mye innleie og at det har skjedd en konkurransevridning til utenlands sektor som følge av handlingsrom i lovverket.

– I store dele av de siste 25 årene har Ap sittet i posisjon til å gjøre noe her, hvorfor har ikke partiet gjort noe før?

– Jeg forholder meg til her og nå. Vi lytter til det de tillitsvalgte forteller. Det handler nok om at omfanget av denne teknologiske utviklingen kommer til syne på en annen måte enn tidligere, sier Støre og legger til:

– For meg dreier det seg om at dette er en av de mest utsatte og kompliserte delene av norsk arbeidsliv, og de som gjør en jobb der skal ha den tryggheten og sikkerheten som lovverket vårt gir.

Må ha med Venstre og KrF

Politisk har det vært relativt stille om saken. Aps Torstein Tvedt Solberg har vært en av få som over tid har jobbet for å få til at oljearbeidere sikres like rettigheter, noe som blant annet førte til at tidligere arbeids-og sosialminister Robert Eriksson, Frp, i fjor høst ba Petroleumstilsynet gjennomgå forholdene.

Regjeringspartnerne Høyre og Frp har så langt ikke ønsket å gjøre endringer på feltet. 

For å få gjennomslag må derfor Ap ha med seg andre partier. Som følge av budsjettkrisen vil et forslag først fremmes i januar. Fra SV og Sp sier Torstein Tvedt Solberg at partiet har fått positive signaler, nå gjenstår det å få med KrF og Venstre på laget for at de såkalt lovløse oljearbeiderne blir dekket av den norske arbeidsmiljøloven.

-Jeg håper og tror det er mulig å få med regjeringspartiene også på dette. Jeg syns ikke det er noen tunge argumenter mot. Temaet er voksende i norsk arbeidsliv, noe vi ikke minst har sett i byggebransjen i flere år. Vi er langt på overtid når det gjelder å reagere på dette området, og jeg håper vi kommer fram til en løsning, sier Støre.

Les også

 1. Høyres Kambe slår tilbake mot LO-kritikk: - Kristiansen snakker som et sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet

 2. Ser vi nå en ny kurs fra Arbeiderpartiet?

 3. På dette skipet jobber olje-Norges underklasse

Publisert:
 1. Arbeidsmiljø
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Oljepris
 4. Oljebransjen
 5. Oljekuttene

Mest lest akkurat nå

 1. Lastebilsjåfør siktet: 19 år gammel kvinne omkom i rulle­skiulykke i tunnel

 2. E39 nord­gående i Stav­anger stengt i natt

 3. Fiske­piren: Kolum­bus har fikset vente­rom-problemet

 4. Politiet: – Har snakket med ganske mange vitner

 5. Klepp-keeperen fikk ned­slående beskjed av legen: – Det har vært tungt

 6. Tiltalt for hate­fulle ytringer mot sin nye nabo