Mener Statoil-kutt skyldes utenlandssatsingen

Tillitsvalgt mener nedbemanning henger sammen med en utenlandsvirksomhet i minus. Om det blir lønnsomt vet vi først om 30 år, sier økonom.

I 2014 kom oljesmellen. Siden da har tapet fra utlandet overskygget positive resultater i Norge. Samtidig flyttet daværende leder Helge Lund og lederteamet store deler av virksomheten til utlandet. Foto: Tommy Ellingsen

 • Birgitte Flote
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

7. mars falt en 17 tonn tung kran i bakken ved Gullfaks B- feltet i Nordsjøen.

Kranutstyret som var involvert i hendelsen, var installert høsten 2015, opplyste Statoil etter hendelsen. Terje Herland, tillitsvalgt i Lederne i Statoil, mener dette viser konsekvensene av en utenlandsvirksomhet i tap.

– Når Statoil går i tap på den utenlandske virksomheten, går dette ut over sikkerheten på norsk sokkel fordi det blir mindre penger å bruke på vedlikehold og modifikasjoner. Ved fornyelse av utstyr blir det bestilt billigere alternativ. På Gullfaks B varte den nye rørledningskranen i ett og et halvt år.

– Vi mener at vedlikeholdsrutinene er generelt gode. Det er for tidlig å si noe om årsaksforhold rundt denne konkrete hendelsen, svarer pressekontakt Erik Haaland i Statoil. Han viser til at hendelsen er under gransking.

Statoil sin utenlandssatsing har de siste tre årene hatt et samlet underskudd på 121 milliarder kroner før skatt. Det viser oljeprofessor Øystein Norengs gjennomgang av virksomheten, først publisert i Teknisk Ukeblad.

– Alt for mange er blendet av at Statoil har levert store overskuddStatoil kan redusere bemanningen med 500 årsverk

Denne kranen falt i bakken 7. mars. Utstyret var installert høsten 2015. Tillitsvalgt i Lederne i Statoil mener Statoil har valgt en «billig løsning. – Når Statoil går i tap på den utenlandske virksomheten, går dette ut over sikkerhet på norsk sokkel, sier han. Foto: STATOIL

Store kutt i årsverk

Onsdag ble det kjent at Statoil har besluttet å kutte 354 årsverk. I tillegg er det lagt opp til en ytterligere reduksjon på 212 årsverk, ifølge fagorganisasjonene Safe, Lederne og Industri Energi. Fagorganisasjonene roper nå varsku om konsekvensene av kuttene.

– Konsekvensene kan blant annet bli økt fare for storulykker, uttalte Terje Enes, sokkelleder i Safe i Statoil da kuttene ble offentliggjort for de ansatte onsdag.

– Også kuttene henger sammen med at Statoil taper på virksomheten i utlandet. Plattformene er jo allerede der, så da velger man å gjøre mer med færre folk. Fruktene som henger lavest på treet er allerede tatt. Det som er igjen nå er dyr olje med stor risiko, sier Terje Herland i Lederne.

Statoil sier norsk sokkel går bedre økonomisk enn utlandet fordi feltene er i en modnere fase.

Sjefsøkonom Kyrre M. Knudsen mener det er viktig at Statoil satser i utlandet. - Fasiten får vi ikke før om 30 år, sier han. Foto: Tommy Ellingsen

Økonom: Statoil øker norsk eksport

Sjefsøkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener tvert imot at et Statoil som satser stort i utlandet skaper flere arbeidsplasser.

– Om vi ønsker at norske bedrifter skal være internasjonale, hjelper det at Statoil allerede har etablert seg i utlandet. For eksempel i Brasil ser vi at flere norske rederier ble med Statoil og gjennom dette fikk kontakter som var viktige for å etablere seg. Statoil gjør det enklere for andre å følge etter.

Han tror Norge hadde eksportert mindre om ikke Statoil var i utlandet.

– Vi må ikke glemme de positive sidene ved at norske bedrifter blir mer internasjonale. Den internasjonale kompetansen er gull verdt for andre bransjer.

UiS-professor Ole Andreas Engen skal lede oljesikkerhetsutvalg

I sin gjennomgang av Statoil sin utenlandsvirksomhet, skriver professor emeritus Øystein Noreng ved BI at Statoil først og fremst har hatt uheldige satsinger i Nord- Amerika. I andre deler av verden, særlig i Afrika, skriver han at resultatene har vært vesentlig bedre. Knudsen mener man vanskelig kan dømme satsingen i Nord- Amerika før det har gått lenger tid.

– Selv om regnskapet svinger, får vi ikke fasiten før om 30 år. Svingningene henger også sammen med regnskapstekniske ting. Er vi flinke å utvikle teknologi der borte, kan det bli veldig lønnsomt på sikt. Uansett er det for tidlig å vite hvor lønnsomt det blir.

Videre viser han til at utenlandsvirksomheten gir en mer diversifisert forretningsmodell, som betyr at man har investert med stor spredning og dermed forventer lavere risiko samlet sett.

Professor emeritus Øystein Noreng har gått gjennom årsrapportene til Statoil fra 2001 og frem til i dag. Grafen demonstrerer funnene. Foto: Øystein Noreng og Teknisk Ukeblad

Etterlyser gjennomgang

– Statoil bør kanskje gjøre en gjennomgang av sin portefølje over land eller steder vi har virksomhet. Dette for å gjøre en særlig vurdering av terrorfare, politiske konflikter eller andre faremomenter ved tilstedeværelsen, sier Per Martin Labråthen, nestleder i Industri Energi og tillitsvalgt i Statoil.

– Det er jo ikke gunstig å gå i tap over mange år, men Statoil mener det er underliggende verdier i områdene hvor de har sin virksomhet. Som tillitsvalgt er det dette bildet jeg må forholde meg til. Jeg forventer at det ligger en strategi bak investeringene, sier han.

KOMMENTAR: Hva som må til for god forståelse av risiko i norsk olje- og gass-virksomhet

Han ønsker ikke å kommentere utenlandsvirksomheten generelt, men har følgende å si om Nord- Amerika:

– Det er grunn til å stille spørsmål ved en del felt i Nord- Amerika. Men så er det positivt at Statoil nå trekker seg ut av oljesandprosjektet i Canada, sier Labråthen.

Her er flyrutene Avinor vil ha til SolaLav oljepris og svak krone sikrer en halv milliard i overskuddFikk en kvart million i bot for å ha kjørt denne på E39Baker Hughes nedbemanner før fusjon - tilbyr sluttpakker
Publisert:
 1. Equinor
 2. Privatisering
 3. Norsk sokkel
 4. Nedbemanning

Mest lest akkurat nå

 1. Korona­tiltak på Nord-Jæren for­lenges: – Vi kjøper oss litt tid

 2. – Høyre er like grådige som fotball­eierne som vil danne Super League

 3. For 20 år siden fikk søskenparet fra Figgjo en idé. I dag er de med på å drive en milliardbutikk

 4. Lokale Høyre-topper sier nei til massiv sammen­slåing i Rogaland

 5. Viking får bot etter Berntsen-exiten: - Vi mener dommen er feil

 6. SV vil la rikinger finansiere Stavanger-inspirert reform