Equinor sender vindmøllekontrakt til Sogn og Fjordane

Equinor tildeler vindmøllekontrakt før investeringsbeslutning er avklart.

Snorre-plattformen er en av plattformene som kan få kraftforsyning fra vindmøller. Foto: Digitalt

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Equinor opplyser i en pressemelding at det er Gulen Industrihamn i Sogn og Fjordane som får kontrakten for å sette sammen vindmøller som skal til Tampen Hywind. Equinor har foreløpig ikke besluttet seg for å gjennomføre prosjektet, men dersom det får tommelen opp, skal det gjøres i Gulen.

Equinor ser på å bygge det som kan bli verdens første vindkraftutbygging hvor turbiner skal sørge for strøm til oljeplattformer.

Les også

Delte ut oljelisenser i et område hvor Equinor planlegger gigantisk vindpark

Dersom prosjektet gjennomføres kan CO₂-utslippene fra de fem plattformene på Snorre- og Gullfaks-feltet reduseres med 200 000 tonn i året ifølge Equinors egne beregninger.

– Equinor har på vegne av partnerne tildelt kontrakt til Wergeland Base i Gulen Industrihamn i Sogn og Fjordane på bakgrunn av en helhetsvurdering av blant annet topografisk egnethet, sikkerhet, tekniske og kommersielle forhold, sier prosjektdirektør Olav-Bernt Haga i Equinor i en pressemelding.

De 8 MW store turbinene vil få en samlet kapasitet på 88 MW og vil dekke omtrent 35% av det årlige kraftbehovet til de fem plattformene.

– Dette er et utfordrende prosjekt som krever optimalisering av de tekniske løsningene og ytterligere kostnadsreduksjoner før partnerne kan ta en investeringsbeslutning, sier Haga. Partnerskapet jobber nå for å modne prosjektet mot en eventuell investeringsbeslutning i løpet av året, sier Haga.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Fornybar energi
 3. CO2
 4. Hywind
 5. Equinor

Mest lest akkurat nå

 1. Det snør - og denne gangen blir den liggende

 2. Stavanger letter på tiltakene fredag, men sier nei til skjenking

 3. Åttende koronadødsfall ved SUS

 4. Stakkars Bent Høie

 5. Koronasmitte på Storhaug skole

 6. Vurderer å gjen­åpne serve­rings­steder og trenings­sentre