Leieprisene stuper

Prisen for å leie en rigg på norsk sokkel har falt med 800.000 kroner per dag på åtte måneder, og riggene forsvinner til andre steder i verden.

Publisert: Publisert:

Statoil har satt på håndbrekket, og det merkes med fallende priser i riggmarkedet. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I 2013 kostet det oljeselskapene rundt 2,5 millioner kroner per døgn å leie en oppjekkbar rigg, mens i august i år kostet det 1,7 millioner kroner, ifølge en rapport fra analysebyrået Platou.

Prisene for å leie en halvt nedsenkbar rigg, som brukes på dypere vann, har falt fra rundt 3,7 millioner kroner per dag til 2,9 millioner kroner per dag.

Rapporten viser at etterspørsel etter rigger på norsk sokkel har økt med 4,3 prosent det siste året. Men samtidig har antallet tilgjengelige rigger gått opp med 8,6 prosent. Totalutnyttelsen av riggene har derfor falt med 3,9 prosent på et år.

Les også

Norsk oljerigg måtte stoppe boring i Arktis

Kostnadskutt

På verdensbasis er det oljeselskapenes kostnadskutt, fokus på skiferprosjekter på land og lavere oljepriser som har ført til en nedgang i etterspørselen etter rigger, ifølge rapporten.

Fram til august i år har antallet kontrakter som har blitt inngått for leie av oppjekkbare rigger falt med 34 prosent sammenlignet med samme perioden i fjor. Antall inngåtte kontrakter for leie av halvt nedsenkbare rigger er 46 prosent lavere.

Globalt har også lengden på kontraktene blitt nesten ett år kortere, skriver Platou.

Les også

Riggkollaps truer 13.500 jobber

På norsk sokkel er det Statoil som har kontrollen på mesteparten av riggmarkedet. Den siste tiden har selskapet flyttet en rigg til Canada, terminert en riggkontrakt og suspendert to kontrakter på norsk sokkel for første gang (se faktaboks).

I tillegg ble det klart tidligere denne måneden at Statoil ikke vil benytte opsjonen på to års leie av Odfjell Drillings rigg Deepsea Atlantic på grunn av for høye priser. Riggselskapet jobber, ifølge pressetalsmann Gisle Johansen, derfor nå mot både Statoil og selskaper utenfor norsk sokkel for å sikre arbeid for riggen fra midten av 2015.

— Mer effektiv boring

— Det er fortsatt et veldig høyt aktivitetsnivå, både på produksjonsboring og i forhold til prosjektene våre og leteaktiviteten, men vi borer nå mer effektivt enn før. Dette er en følge av de initiativene vi har tatt de siste årene gjennom Step-prosjektet. Vi jobber raskere og mer effektivt på brønnsiden, og vi har noe ledig kapasitet, sier konserndirektør for økonomi og finans i Statoil Torgrim Reitan.

— Dette er vurderinger som vi gjør fortløpende i forhold til hva som er mest riktig bruk av riggporteføljen

- Kan dette få følger for andre riggkontrakter?

— Det er altfor tidlig å si noe om. Dette er noe vi følger veldig nøye. Nå jobber vi hele tiden med riggplanene, og prioriteringen av riggene våre i forhold til det globale bildet og på norsk sokkel, sier Reitan.

Ifølge leder for rigganskaffelser i Statoil Tore Aarreberg, har Statoil ingen planer om å inngå noen nye riggkontrakter i løpet av det neste året.

- Bråstopp

Roy Aleksandersen, første nestleder i Safe, sier at de bare er ett år siden at fagforeningen satt i møte med Norges Rederiforbund og diskuterte hvordan de skulle klare å fremskaffe 4500 nye kvalifiserte kollegaer til riggene på norsk sokkel. Ett år senere er det bråstopp.

— Statoil har satt på håndbrekket. En sånn bråstopp har vi ikke vært med på tidligere, sier han.

— Jeg tror det som nå skjer er et strategisk trekk for å presse ned rater og lønninger. Men det fører til at riggeierne går andre steder, til der de tjener mest penger. Det som skjer på norsk sokkel nå, er at vi er i ferd med å miste mye kvalifisert personell med erfaring. Det er ikke så lett å erstatte. Nå når vi skal i gang for fullt med boring i mer ekstreme, værharde områder krever dette folk med både kompetanse og erfaring.

Les også

Statoil suspenderer nok en rigg

Aleksandersen sier at han er bekymret for hvilke signaler dette gir.

— For de som jobber på riggene går det på ansiennitet når det kommer til oppsigelser, så da er det de yngste som må ta støyten. Dette gir feil signaler til ungdommen som ønsker å satse på næringen. Får vi ikke bedre forutsigbarhet, tør de ikke satse på oljerelatert utdanning. Jeg håper og tror at nedgangen i aktiviteten blir kortvarig, sier han.

Publisert:

Les også

  1. 600 må gå i Bilfinger

  2. LO-Gerd og Jonas offshore

  3. Nito frykter lovløse tilstander når jobbene kuttes i oljå

  4. Aibel-sjef gikk på dagen