Sa ja til gigantstasjonen ingen vil ha

Høringsfristen for Lyselinja, en ny motorvei for strøm til regionen, går ut i morgen, onsdag 15. februar. Tirsdag sa Time formannskap enstemmig ja til opplegget.

 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er et svært prosjekt som nå går inn for landing:

Statnett har skrinlagt de omstridte planene om å føre den nye kraftlinja fra Lysebotn til Stavanger over Ims-Lutsi vassdraget, Lifjell og Gandsfjorden.

I stedet legges linjen nå i en ny trase sør i Sandnes, på grensen til Gjesdal og over Figgjo til Kalberg i Time.

Der skal det bygges en ny transformatorstasjon som alene vil kreve nesten to jærgårder eller 403 dekar.. 80.000 kvadratmeter vil bli inngjerdet.

Det meste ligger i Time, sør for Figgjoelva. I tillegg kommer 11 kraftlinjer. Inn og ut. Men hvor disse nye linjene skal gå, vil bli bestemt i neste runde.

I sakspapirene blir det ikke trukket fram noen elementer som gjør at området ikke egner seg til å bli regionens nye strømbase.

– Søknaden er oversiktlig, selv om den er kompleks, heter det.

I formannskapet sa Høyres gruppeleder Staale Grude Haaland at alle vil ha strøm, ingen vil ha den hos seg.

– Noen må være vertskap, og her har Statnett funnet en løsning, som vi kan være med på, var hans budskap.

Men Bjarne Undheim (Sp) mente et slikt anlegg burde ha blitt plassert i en fjellhall selv om det hadde blitt tre ganger så dyrt.

– Og det som ligger her, er ikke hele saken. Det er når linjene skal ut fra stasjonen spetakkelet begynner. Og det er ikke bare en linje som skal ut, sa Undheim.

Det ble også opplyst at det arbeides for å flytte dagens kraftlinjer mer øst for Kvernaland. I tillegg vil kommunen se om dagens transformatorstasjon i Kalbergskogen kan fjernes og flyttes til den nye strømbasen.

Politikerne sa enstemmig ja til Statnetts planer i det som nå bare er en høring. Men det ble understreket at det kanskje blir det viktigste svaret Statnett får i høringen.

Politikerne forsterket bare innstillingen når det gjaldt veien inn til transformatorstasjonen. De ser helst at den går inn fra nord og de ber om at stasjonen flyttes slik at det kan tas mer hensyn til masseuttaket i området.

Publisert:
 1. Statnett
 2. Time
 3. Gandsfjorden
 4. Stavanger
 5. Lysebotn

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot svært glatte veier

 2. A-krimsenteret med storaksjon mot budbilbransjen

 3. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 5. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser

 6. Over en halv million husstander mister TV2