Statoil-ansatte tenner på grønn satsing

Tette tapssluket Nord-Amerika og åpne for mer fornybar energi: Tillitsvalgte liker det de ser av Eldar Sætres Statoil.

Publisert: Publisert:

Statoil-tillitsvalgt Per Martin Labråthen er fornøyd med endringene i selskapet og nye satsinger.- Det er en spenstig satsing av et oljeselskap og noe som er blitt positivt mottatt internt. Foto: Pål Christensen

Denne artikkelen er over fire år gammel

Da konsernsjef Eldar Sætre varslet endringer i Statoil-ledelsen tirsdag morgen, var det særlig to ting sentrale tillitsvalgte i oljeselskapet la merke til:

USA skilles ut som eget forretningsområde (DPUSA — Development and Production USA).

Les også

Siri Kalvig hyller Statoils grønne skifte

Satsing på fornybar energi får også sitt eget forretningsområde.

— Jeg er veldig fornøyd med at klimasaken løftes fram ved at fornybar blir et eget forretningsområde. Det er en spenstig satsing av et oljeselskap og noe som er blitt positivt mottatt internt, sier nestleder Per Martin Labråthen i Industri Energi Statoil.

USA-jubel

Statoil har måtte se at store verdier har forsvunnet fra oljeselskapets satsinger i USA i den siste tiden. Bare i siste kvartalsrapport framgikk det eiendelene nå er 46,1 milliarder kroner mindre verdt, og det meste av disse nedskrivningene er i all hovedsak knyttet til Statoils satsing på utvinning av ukonvensjonelle (les skifer-) olje og gass i USA.

Les også

Han blir ny finansdirektør i Statoil

USA-satsingen er blitt hardt kritisert både av tillitsvalgte og av analytikere, og nå tar konsernsjef Eldar Sætre grep. USA blir et eget forretningsområde, og ny sjef blir dagens finansdirektør Torgrim Reitan.

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities sier til Dagens Næringsliv at Reitan blir ryddegutt i Nord-Amerika for Statoil.

— Selv om vi ikke liker satsingen i Nord-Amerika og det som har skjedd der, er det positivt at de nå prøver å få butikk av den, sier konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i YS Statoil.

Også Labråthen i Industri Energi er begeistret for at USA-aktiviteten nå blir et eget område i Statoil.

— Ja, det er en bra organisatorisk endring. Nå skiller vi mellom aktiviteten i USA, som i hovedsak er skifergass og -olje på land, fra aktivietetene i Canada som er oljesand og offshore, sier Labråthen.

Hjem fra London

For YS-tillitsvalgt Teige er det en stor mangel ved Sætres omorgansiering: At kontoret for Statoils globale strategi ikke flyttes hjem fra London.

— Når vi først skulle gjøre endringer, hadde det vært bra. Strategiarbeidet bør ligge ved hovedkontoret i Stavanger, sier han.

Publisert: