Største oljeutslipp siden 2010

Oljeutslippet fra Statfjord-plattformen i helga er det største på norsk sokkel siden 2010.

Publisert: Publisert:

I 2007 gikk 4 400 000 liter - 4400 kubikkmeter - olje i sjøen fra under lasting fra Statfjord A. Helgens utslipp fra Statfjord C er langt mindre, men likevel det største på mange år. Foto: KYSTVERKET

Petroleumstilsynet har valgt å granske utslippet fra Statfjord C. Foto: Fredrik Refvem

Statoil har også tidligere sluppet ut olje på Statfjord-feltet i Nordsjøen. I desember 2007 lakk 4400 kubikkmeter ut i havet etter brudd på lasteslangen over til bøyelasteskipet Navion Britannia.

Les også

Statoil blir gransket etter oljelekkasje

Utslippet er det nest største på norsk sokkel, bare mindre enn utblåsningen på Bravo i 1977. Statoil ble etterforsket for 2007-utslippet, og fikk i 2009 en bot på 25 millioner av statsadvokaten i Rogaland.Da gassalarmen gikk på Statfjord C-plattformen nå i helga, og oljeutslippet ble oppdaget, var det lekkede oljevolumet langt mindre enn i 2007. Statoil har angitt at utslippet er på maksimalt 32 kubikkmeter.

En kubikkmeter er det samme som tusen liter.

Både Petroleumstilsynet, som har valgt å granske saken, og Miljødirektoratet ser på utslippet som betydelig.

Stort utslipp

Seksjonsleder for petroleumsvirksomhet i Miljødirektoratet, Hanne Marie Øren, forteller at et slikt utslipp er relativt stort i forhold til andre akutte hendelser på sokkelen.

— Det er ikke ofte det skjer. Vi har ikke hatt noen så store oljeutslipp verken i fjor, i 2011 eller 2012, sier Øren.

Hun viser til at det i 2010 var et utslipp på 80 kubikkmeter på Draugen og i 2008 var det et utslipp på 100 kubikkmeter olje fra Tordis.

— Men dette blir relativt smått mot utslippet på 4400 kubikkmeter fra Statfjord A i 2007, sier Øren.

Reddet av været

Foreløpige rapporter tyder på at det siste utslippet ikke har hatt noen alvorlig miljømessige konsekvenser.

— Statoil har gjort en miljøvurdering, og den tyder på at ting har gått bra. Dårlig vær og høye bølger gjør at oljen raskt blandes ned og fortynnes i vannmassene.

Aldri null

Men til tross for at oljeutslippet synes ikke å ha skadet miljøet, liker ikke Miljødirektoratet at slikt skjer.

— Alle akuttutslipp er uønsket. Vi jobber for at operatørene skal redusere akutte hendelser, og de siste årene ser vi at antall hendelser med olje er blitt redusert. Men vi får det aldri ned til null, sier Øren.

Les også

Statoil-plattform ute av drift

Derimot er andre bekymret. Aftenbladet har tidligere skrevet om at Rogaland politidistrikt ser en økning i antall olje— og gasslekkasjer i Nordsjøen for 2013. Mens politiet i fjor fikk melding om 19 lekkasjer, ble det i 2012 meldt om 16. 16 i 2012.- Vi ser en økende trend til lekkasjer, og det er helt klart bekymringsfullt, sa leder Åslaug Høgemark i Nordsjø- og miljøseksjonen i politidistriktet.

Publisert: