Statoil selger seg ned i skifergass

Innkasserer 3,2 milliarder kroner i USA.

Publisert:

Bildet er fra 2011 da Aftenbladet besøkte Marcellus, et enormt skifergassfelt som strekker seg gjennom fire delstater i USA. Foto: Jon Ingemundsen

Statoil har besluttet å selge sin egenopererte virksomhet i den amerikanske delstaten West Virginia til EQT Corporation. Statoil innkasserer 407 millioner dollar, vel 3,25 milliarder kroner for salget.

Produksjonen første kvartal i området tilsvarer vel 9300 fat oljeekvivalenter første kvartal

LES OGSÅ:

Les også

Gigantskip med skifergass fra USA inntar Norge

— Fortsatt beholder vi en stor eierandel i Marcellus. I tillegg vil vi ha et betydelig eierskap i Bakken og Eagle Ford, sier pressekontakt Knut Rostad i Statoil til Aftenbladet.

-Regner Statoil det som et gunstig kjøp?

— I kvartalsregnskapet informerte vi om at vi regner med å realisere gevinst eller tap på denne transaksjonen.

Statoil opplyser at eierandelene ligger utenfor selskapets kjerneområde i Marcellus og omfatter et område på om lag 250 kvadratkilometer. Statoil beholder sine egenopererte eiendeler i delstaten Ohio, og sine posisjoner i Marcellus sammen med partnerne. I de gigantiske skifergass-formasjonene er det mange tusen lisenser.

Statoils olje- og gassvirksomhet innen skifer og andre tette bergarter i USA foregår i Marcellus-formasjonen langs østkysten, Eagle Ford-området i sør-Texas, og i Bakken-formasjonen i Nord-Dakota og Montana.

Statoil gikk inn i Marcellus i 2008 gjennom en allianse med Chesapeake Energy Corporation.

LES OGSÅ:

I 2012 kjøpte Statoil 280 kvadratkilometer i Marcellus-formasjonen i USA. Prislappen var 590 millioner dollar eller rundt 3,3 milliarder kroner.

— Vi vurderer kontinuerlig tiltak for å forbedre porteføljen vår. Salget frigjør kapital til å satse på områder med enda bedre muligheter. Dette inngår som en del av vår målsetning i USA om å redusere kostnader, øke effektiviteten og bedre lønnsomheten, sier Rostad.

Statoil sier videre at transaksjonene forventes sluttført i juli 2016, forutsatt at visse vilkår blir oppfylt.

LES OGSÅ:

Publisert: