Oljeministeren fnyser av SSB-rapport

Olje— og energiminister Ola Borten Moe mener at Statistisk sentralbyrås konklusjoner om at de fattige i verden ikke trenger norsk olje og gass, er feil.

Publisert: Publisert:

- Dette resonnementet er sammenlignbart med at vi hadde fått en sunnere verdensbefolkning dersom vi hadde produsert mindre mat i Norge, sier Ola Borten Moe. Foto: Pål Christensen

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener at Statistisk sentralbyrås konklusjoner om at de fattige i verden ikke trenger norsk olje og gass, er feil. Foto: Pål Christensen

— Dette resonnementet er sammenlignbart med at vi hadde fått en sunnere verdensbefolkning dersom vi hadde produsert mindre mat i Norge, sier Borten Moe til Aftenbladet.

Kommentaren fra oljeministeren kommer som svar på en rapport utarbeidet av Statistisk Sentralbyrå på oppdrag fra Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp som ble publisert på tirsdag. Denne rapporten konkluderer med at påstanden om at norsk olje- og gassproduksjon hjelper de fattige i verden er feil.

Les også

Verdens fattige trenger ikke norsk olje og gass

Rapporten viser også at dersom Norge kutter alle sine utslipp fra olje— og gassnæringen, vil dette ha en betydelig effekt på utslippene globalt.- Jeg synes det de kommer fram til er veldig rart, og jeg tror ikke denne rapporten kommer til å endre verken norsk virkelighet eller global virkelighet. Jeg er opptatt av at vi skal gjøre de tingene som virker, og det å redusere produksjonen av olje og gass i Norge er ikke en av dem, sier Borten Moe.

Forstår ikke argumentet

Ifølge rapporten fra SSB vil de 1,4 milliarder menneskene som ikke har tilgang til energi i verden ikke merke noe særlig til et bortfall av norsk olje- og gassproduksjon. Hovedgrunnen er at norsk olje og gass stort sett eksporteres til europeiske eller nordamerikanske land, og ikke til utviklingsland.

- Forstår du argumentet om at de fattige ikke trenger norsk olje og gass?

Les også

Oljedebatt uten festbremsene

— Nei, det mener jeg er feil. Det er ingen som er så avhengige av velfungerende, forutsigbare og transparente energimarkeder som de som sitter nederst ved bordet, sier Borten Moe.- Dette er noe som norsk offentlighet nekter å ta innover seg, og jeg mener at grunnen til at dette ikke kommer fram i norsk offentlig debatt er at det ikke er norsk virkelighet.

- Helt annen forståelse

Borten Moe sier videre at i Norge legger vi ikke så mye merke til om oljeprisen er på 100 eller 150 dollar fatet.

— Det har ikke mye å si for vår privatøkonomi, og en høy oljepris påvirker norsk økonomi positivt. Men for mange betyr dette dyrere kunstgjødsel, ergo å få nok såvarer til avling og jordbruk. Det betyr dyrere innsatsfaktorer og dyrere energi. Og hvis man har veldig lite penger fra før, som jo er virkeligheten for milliarder av mennesker, er ikke dette spørsmål som er uviktige, sier oljeministeren.

Les også

De største partiene avviser ny oljerapport

— Og det å da ta til orde for at man skal redusere den mest miljøvennlige delen av de fossile brennstoffene, som da altså er norsk olje og gass, samtidig som man bevisst skal presse energiprisene opp, vitner om en helt annen forståelse av hvilke utfordringer verden står overfor og hvilke løsninger som trengs enn det jeg har i alle fall.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  4. Leteaksjon etter mann (63)

  5. Mann koronasmittet i Sola

  6. Koronaens klasseskiller