Disse kan klatre til topps i Equinor

STAVANGER: Hvem skal ha den mektige jobben som konsernsjef for Norges største selskap etter Eldar Sætre (63)?

52-åringen Irene Rummelhoff er en av flere hete interne kandidater til å ta over etter konsernsjef Eldar Sætre i Equinor. Rummelhoff ble i 2015 håndplukket til selskapets første fornybarsjef.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Equinor-styret har begynt arbeidet med å finne Eldar Sætres erstatter. Foreløpig er det ikke satt noen dato for når konsernsjefen skal slutte.

Som største eier vil Staten og regjeringen ha en finger med i spillet.

Uansett er det flere kandidater som er aktuelle for jobben den dagen Sætre trer til side. Equinor har «dyrket fram» egne interne kandidater, men det er også eksterne som melder seg på.

Maria Moræus Hanssen (54)

Maria Moræus Hanssen om bord på Gjøa-plattformen for noen år siden. Da var hun toppsjef i GDF Suez E&P Norge.
Les også

Equinor har begynt å lete etter ny konsernsjef

Maria Moræus Hanssen sluttet som visekonsernsjef i den tyske oljegiganten Wintershall DEA. Hun ville tilbake til Norge og familien. På spørsmål fra Dagens Næringsliv om hun var aktuell som etterfølger etter Eldar Sætre i Equinor svarte hun:

– Den jobben vet jeg at jeg ikke får. Jeg er diskvalifisert. Det er for mange flinke kronprinser og kronprinsesser i Equinor.

De siste seks årene har hun ledet franske og tyske oljeselskaper gjennom store omstillinger. Hun har tatt til orde for ikke å bygge ut olje- og gassvirksomhet i Lofoten.

54-åringen har blant annet jobbet for Equinor (Statoil) og Aker i løpet av sin lange karrière. Kort tid etter at Statoil kjøpte Hydros petroleumsdivisjon sluttet hun for å begynne i Kjell Inge Røkkes Aker-system. Senere tok Moræus Hanssen i 2014 fatt på en mer operasjonell rolle som leder av GDF Suez’ norske virksomhet. I 2015 tok hun steget opp og ble leder for selskapets internasjonale petroleumsvirksomhet. GDF Suez skiftet navn til Engie samme år.

Hanssen var leder for 1700 ansatte i lete- og produksjonsdivisjonen til det franske energiselskapet før hun i 2017 gikk til tyske DEA. Bosatt i Oslo.

Kristin Færøvik (57)

Kristin Færøvik har vært sjef på Rosenberg.

Kristin Færøvik er administrerende direktør i Lundin Norway. Hun har en lang og solid karriere bak seg i oljebransjen, blant annet som sjef for Rosenberg verft på Buøy og Marathon Oil i Norge. I tillegg har hun hatt karrière hos BP både i Norge og utenlands. Bosatt i Oslo.

PODKAST: Ukens episode av Aftenbla-bla:

Kristin Kragseth (52)

Kristin Fejerskov Kragseth bor i Stavanger og er sjef for oljeselskapet Vår Energi.

Kristin Fejerskov Kragseth har over 26 års erfaring fra olje- og gassindustrien – for ExxonMobil, Point Resources og Vår Energi. Da hun overtok som toppsjef i Vår Energi, etter fusjonen mellom Eni Norge AS og Point Resources AS, kom hun fra en toppjobb i Point Resources. Før dette var hun i ExxonMobil. Kragseth har besatt en rekke stillinger innen ExxonMobil, både nasjonalt og internasjonalt. Kragseth er bosatt i Stavanger.

Irene Rummelhoff (52)

Som fornybarsjef tok Irene Rummelhoff i havn prestisjeprosjektet Hywind Scotland for Equinor.

Irene Rummelhoff leder Equinors midtstrøms- og trading-enhet (kalt MEP). Hun styrer dermed mer enn 35 prosent av Norges handel med utlandet, som hun selv påpekte overfor Dagens Næringsliv.

52-åringen er en av tre kvinner i konsernledelsen og av flere utpekt som en svært aktuell kandidat til konsernsjef-stillingen. Men hun har tøff konkurranse fra enkelte direktørkolleger. Rummelhoff ble håndplukket til selskapets første fornybarsjef i 2015 og fullførte blant annet selskapets prestisjefulle flytende havvind-park Hywind Scotland.

Rummelhoff er bosatt i Hafrsfjord i Stavanger.

Lars Christian Bacher (55)

Lars Christian Bacher, til høyre, sammen med sjefen selv Eldar Sætre i London i februar.

Finansdirektør Lars Christian Bacher var utenlandssjef fram til i fjor. Da Helge Lund gikk av som konsernsjef i Statoil høsten 2014, begynte spekulasjonene om hvem som skal bli hans arvtager. Blant dem som raskt pekte på Bacher som sin favoritt til ny konsernsjef, var fagforeningene Lederne og Safe.

Bacher er fortsatt en helt kandidat.

Torgrim Reitan (50)

Margareth Øvrum, bosatt i Brasil og Bergen og Torgrim Reitan bosatt i Stavanger har lang fartstid i konsernledelsen i Equinor.

Torgrim Reitan har vært blant toppsjefene i Equinor som har hatt mye å stri med. Som USA-sjef måtte han forsvare selskapet milliardinvesteringer og påfølgende nedskrivning av store verdier. Senest fredag ble det kjent at Equinor selger andel i skifer-felt i Texas for nær tre milliarder. Analytiker frykter at nye milliarder barberes bort.

Reitans stilling nå er direktør for Utvikling og produksjon internasjonalt.

Hans Jakob Hegge (50)

Hans Jakob Hegge har lang fartstid som finansdirektør i Equinor. I april 2018 tok over som USA-sjef.

Hans Jakob Hegge var finansdirektør før han i april 2018 tok over etter Torgrim Reitan som USA-sjef. Samtidig ble virksomheten i USA inkludert i forretningsområdet for utvikling og produksjon internasjonalt.

Hersvik, Nilsson og Øvrum

Karl Johnny Hersvik (47) er administrerende direktør i Aker Bp men er også blitt utpekt som en mulig toppsjef i Equinor.

Karl Johnny Hersvik (47) er administrerende direktør i Aker Bp. «Kalle» blant venner og kolleger er mer en en gang utpekt som en mulig toppsjef i Equinor.

Jannicke Nilsson (54) er konserndirektør for sikker og effektiv drift i Equinor og av bladet Kapital utpekt som Norges nest mektigste næringslivskvinne.

Margareth Øvrum (61) har hatt den mektige jobben som direktør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor. Nå er hun sjef i Brasil.

Publisert: