Steile fronter under stappfull oljedebatt

Oljenæringen og politikere kom ut av skyttergravene for å snakke åpent om å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja på Kåkå tirsdag kveld.

Publisert: Publisert:

Å konsekvensutrede eller ikke? Statoil har høye ambisjoner for norsk sokkel, men trenger tilgang til Lofoten-Vesterålen-Senja. Ap vil gå for en kompromissløsning, mens Høyre sliter med samarbeidspartier som vil verne om området. Fra venstre: Tina Bru (H), Hadia Tajik (Ap), sjefsøkonom Erik Wærness i Statoil og professor Klaus Mohn fra UiS. Bak: ordstyrer Harald Birkevold. Foto: Fredrik Refvem

 • Magnus Ekeli Mullis
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Debatten har skapt et realt verdivalg. Hvilken økonomi og hvilket samfunn vil vi utvikle i tiden som kommer? Hvordan skal klimaspørsmålet reflekteres i politikken vår, og vil vi fortsette utvinningen av olje og gass uansett?

Da petroleumsøkonomi-professor Klaus Mohn åpnet debatten som skulle handle om hvorvidt olje- og gassindustrien går dukken dersom Lofoten, Vesterålen og Senja ikke åpnes for konsekvensutredning, hadde Kåkå på Sting vært full av folk i en halvtime allerede. Eirik Wærness, sjefsøkonom i Statoil, var oljebransjens representant. Professor Mohn håpet at politikerne representert, Hadia Tajik (Ap) og Tina Bru (H) ville komme ut av skyttergravene uten å bruke billige retoriske poenger.

– Jeg er en tviler, og jeg vet ikke om vi bør gå videre med konsekvensutredning eller ikke, fastslo Mohn.

- Beslutningen om å sette i gang med utbygging er ikke en beslutning som lar seg gjøre om. Den typen irreversible beslutninger må vi være varsomme med, sier petroleumsøkonomi-professor Klaus Mohn. Foto: Fredrik Refvem

Vil skape bevegelse med kompromiss

Et naturlig samtaleemne under debatten var at Arbeiderpartiets programkomité nylig gikk inn for et kompromiss som går ut på å verne mesteparten av Lofoten-Vesterålen-Senja, men å åpne for å konsekvensutrede havområdene sør for Lofoten, Nordland 6.

Hadia Tajik mener dette kompromisset skaper handlingsrom.

– Under Høyre og Fremskrittspartiet har det ikke vært noen bevegelse i spørsmålet om Nordland 6 og 7 eller Troms 2, og det var det heller ikke da Ap satt i regjering sist. Bakgrunnen for at vi legger frem kompromissforslaget er for å forene hensynet til forutsigbarhet for oljeindustrien og hensynet til reiseliv, fisk og unik natur. Fordi dette i substans er et annet forslag enn det vi har diskutert tidligere, så har jeg håp om at det vil skape bevegelse i dette området, sier Tajik til Aftenbladet.

Høyres Tina Bru på sin side, går ikke med på at kompromissforslaget til Ap vil skape en åpning eller handlingsrom.

– Dette er et stort skritt bakover. Tajik antar at Krf, Venstre og Sp vil flytte seg på grunn av kompromisset, men det er det ingen signaler for at de vil gjøre. Jeg mener det haster med å sette i gang en konsekvensutredning. Derfor er jeg en stor pådriver for det, og derfor presser jeg Ap, fordi det er viktig at de store partiene som alltid har ment dette, fortsetter å stå på dette, sier Bru til Aftenbladet etter debatten.

For ordens skyld tok ordstyrer Harald Birkevold på forhånd en håndsopprekning blant de oppmøtte på Kåkå - med et soleklart flertall for konsekvensutredning i Lofoten-Vesterålen-Senja.

– Vi sier nei til kunnskap

Statoils sjeføkonom Eirik Wærness måtte flere ganger svare på spørsmål fra både salen og fra ordstyrer på hvor store ressurser som lå i området, og om det virkelig var verdt å hente dem opp.

Wærness minnet om at det var viktig å skille det å hente opp olje og det å konsekvensutrede.

– Å konsekvensutrede er ikke det samme som å drive oljeproduksjon. Begge aktiviteter vil i så fall komme etter en demokratisk og politisk beslutning. Vi har også flere eksempler på at vi har foretatt konsekvensutredning uten å gå videre med utbygging, så det er ingen automatikk i det, sa Wærness.

Sjefsøkonomen sier det er umulig å svare på hvor store verdier som ligger i området, uten at Statoil eller andre får sjans til å lete.

– Vi sier nei til kunnskap hvis vi sier nei til å konsekvensutrede, gjentok Wærness.

Hva vil folket?

Flere engasjerte i salen, hovedsaklig de unge, tok til orde for heller å heve blikket og investere tyngre i fornybar energi. Erlend Kristensen fra Sandnes MDG mente politikerne burde snu seg fortere.

– I resten av verden, som for eksempel i Kina, bruker man vanvittig store investeringer på fornybare løsninger. Skiftet vi ser i energimarkedet påvirker prisene i oljeindustrien, og vi risikerer å bruke skattebetalernes penger på å investere i fortiden, sa Kristensen.

UiS-professor Klaus Mohn kunne opplyse salen om at den norske befolkningen står svært delt i synet på saken.

– Jeg klarer ikke å si at det norske folk er en gjeng med tullinger, men det undrer meg litt: Hva kan forklare at nordmenn er i tvil om et spørsmål som opplagt kan være til gunst for nasjonen når man tenker på økonomisk gevinst. Jeg tror mange er skeptiske til å sette torskebestanden i fare, og det ligger en betalingsvilje blant nordmenn til å ivareta norsk natur, og vi er villige til å avstå fra å bore og ivareta kvalitetene i området, oppsummerte Mohn.

Trenger arbeidsplasser

Høyres Tina Bru var gjennom debatten tydelig på at det er strengt nødvendig å si ja til å konsekvensutrede områdene.

– Egentlig handler debatten om vi skal si ja til noe nytt på norsk sokkel eller ikke. Har vi behov for denne næringen? Ja. Hvis vi sier nei til Lofoten-Vesterålen-Senja, hva skal vi si ja til da? Derfor er jeg krass i retorikken - vi trenger å si ja til nye arealer, spesielt i disse tidene.

Og arbeidsplasser var et tema flere lurte på under debatten. Hadja Tajik mener svaret på å skape arbeidsplasser i Rogaland ikke først og fremst ligger i Lofoten-Vesterålen-Senja, men i kompetansen i Rogaland.

– Er det usolidarisk overfor oljearbeidere som har mistet jobben, og gir det feil signaler til oljebransjen å gå inn for kompromissløsningen til Ap?

– Det er jeg ikke enig i. Vi har prøvd å lytte til bekymringene knyttet til det sårbare i disse områdene, som blant annet deles av kommunene som er direkte berørt. Det ville vært usolidarisk å ikke prøve å ivareta hensynet til disse, sier Tajik til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 2. Den kommende Røde Kors-presidenten har alltid en plan. Da sønnen fikk skallen splintret på Utøya, hadde hun 27.

 3. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

 4. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

 5. Viking-børsen: «Han er rett og slett brennhet!»

 6. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 1. Lofoten
 2. Debatt
 3. Tina Bru
 4. Klaus Mohn