Hvorfor ble dødsfallet på Liliia etterforsket, men ikke Richelieu?

Filippinske Richelieu Leonardo (44) døde i Stavanger. Ukrainske Liliia Sergieieva (32) døde i Nederland. Likevel ble Sergieievas død etterforsket av norsk politi, men ikke Leonardos. Hvorfor?

Ukrainske Liliia Sergieieva (32) ble drept om bord på et gresk skip, av en gresk sjømann, i nederlandsk farvann. Likevel etterforsket norsk politi drapet. Foto: POLITIET

 • Ellen Kongsnes
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da filippineren Richelieu Lim Leonardo døde om bord på et fartøy i Stavanger sentrum, sa politiet at de ikke hadde myndighet til å etterforske dødsfallet.

LES HELE HISTORIEN HER:

Richelieu Leonardo omkom i Stavanger i 2015. Ingen norske myndigheter etterforsket ulykken. Foto: Privat

Dødsulykken ingen brydde seg om

Utenlandsk flagg

«Flaggstatsprinsippet» var forklaringen. Leonardo døde nemlig på et Bahamas-registrert skip. Et halvt år senere døde døde en ukrainer om bord på et greskflagget skip utenfor Nederland. Likevel ble saken politietterforsket i Norge. Dødsfallet, som viste seg å være et drap, ble også tatt til norsk domstol, der en greker ble dømt.

Både Leonardo og Sergieieva døde i 2014, Leonardo døde ved kai i Stavanger, Sergieieva ombord på et gresk skip som befant seg utenfor Amsterdam.

LES OGSÅ:

Les også

Hva om noen ble drept på et cruiseskip?

Richelieu Leonardo omkom ved kai i Stavanger sentrum, 21 februar 2015. Foto: Ingeborg Eliassen

Liket aldri funnet

Kroppen til ukrainske Liliia Sergieieva (32) ble aldri funnet. Likevel valgte politiet å gå ut fra at det hadde skjedd noe kriminelt. Politiet i Narvik og statsadvokaten i Nordland la til grunn at liket var dumpet i nederlandsk farvann, da malmskipet var på vei fra Amsterdam til Narvik.

Statsadvokat Erik Thronæs forklarer hvorfor norsk politi etterforsket saken:

– Vi fikk en forespørsel fra ukrainske myndigheter om vi kunne undersøke om den ukrainske kvinnen var om bord da skipet kom til Narvik, opplyser Thronæs.

Kvinnen var meldt savnet av familien i Ukraina da hun ikke kom tilbake fra et besøk hos kjæresten om bord på skipet da det la ved havn i Amsterdam. Siste spor av kvinnen var besøksloggen om bord i «Anangel Explorer». Loggen viste at hun ikke forlot skipet.

«Anangel Explorer» seiler under gresk flagg. Drapet ble gjort i nederlandsk farvann av en gresk sjømann. Likevel ble saken politietterforsket i Norge. Foto: Marine Trafick

Fant blod om bord

– Politiet fikk mistanke om at noe var galt, og det ble besluttet å iverksette undersøkelser. Politiet fant blodspor om bord, sier Thronæs.

– I prinsippet kan norske myndigheter velge å etterforske enhver drapshandling, uansett hvor drapet er begått, sier Thornæs.

Straffeloven åpner for at en Kongelig resolusjon kan vedta at norske myndigheter kan etterforske saken. Riksadvokaten kan sende en innstilling til Kongen i slike tilfeller, opplyser han.

Leonardos død var ikke mistenkelig

Ved Leonardos dødsfall vurderte politiet det slik at det ikke var grunn til mistanke om noe kriminelt.

Politijuristene Kristin Nord-Varhaug og Lars Fredrik Bråten ved Sør-vest politidistrikt svarer:

Det er opp til flaggstaten å følge opp saken videre gjennom eventuell etterforskning. Kaptein på skipet kan også anmode om bistand, sier Kristin Nord-Varhaug og Lars Fredrik Bråten ved Sør-Vest politidistrikt. Foto: Fredrik Refvem

– Hvis norsk politi skal etterforske på vegne av  en annen stat, må vi motta en anmodning fra kapteinen eller fra flaggstaten med ønske om bistand. I dette tilfellet fikk vi ikke det. Politiet fikk heller ingen mistanke om en alvorlig  kriminell handling, og da har vi ikke grunnlag for å gjøre videre undersøkelser, sier Kristin Nord-Varhaug.

Kan kreve etterforskning

– Hvordan kan man vite at arbeidsulykken ikke var en kriminell handling før man har gjort undersøkelser?

– Det er opp til flaggstaten å følge opp saken videre gjennom eventuell etterforskning. Kaptein på skipet kan også anmode om bistand, sier Nord-Varhaug og Bråten.

Thornæs ønsker ikke å dra sammenligninger til Leonardos dødsfall i Stavanger samme år. Han henviser til statsadvokaten i Rogaland.

Statsadvokat Tore Kulstad. Foto: Rune Vandvik

Statsadvokat i Rogaland, Tore Kulstad, kjenner til Richelieu Leonardos dødsfall i Stavanger, som ikke ble politietterforsket. Men han kan ikke kommentere enkeltsaker som ikke er blitt behandlet av statsadvokatene i Rogaland.

– Det foreligger et regelverk for jurisdiksjon om bord på skip som politiet forholder seg til, sier Kulstad.

– Har ikke statsadvokaten også mulighet til å be politiet etterforske en sak, på selvstendig grunnlag?

– Jo det er riktig at vi har en alminnelig adgang til det, under forutsetning av at norsk politi og påtalemyndighet har jurisdiksjon . Da må statsadvokaten få særskilte opplysninger om at saken bør politietterforskes, sier Kulstad.

LES OM FILIPPINERENS TRE SØNNER:

Dødsulykken ingen brydde seg om

Jan, Mario og Ritz Leonardo mistet faren sin da Richelieu Leonardo omkom i Stavanger i 2015. I dag bor de i Toronto. Foto: Fredrik Refvem

Publisert:

Det glemte oljeofferet

 1. Høyre frykter konsekvensene for oljå

 2. DOF får kritikk etter dødsfall i Stavanger

 3. Oljearbeidere blir ikke kvitt «bøllekultur» - må vente på regelendring

 4. Brynjar Meling ut mot politiet etter dødsfall i Stavanger

 5. 2015: Døde ved Strandkaien 2018: Gransker fortsatt

 6. Ny rapport: Kostnadskutt påvirker sikkerheten i oljå

 1. Det glemte oljeofferet
 2. Politiet
 3. Stavanger
 4. Rogaland
 5. Amsterdam