Kraftig nedgang for Equinor

Equinor rapporterer om et justert driftsresultat på 2,59 milliarder dollar i tredje kvartal. Det er ned fra 4,84 milliarder dollar i samme periode i 2018. Et svakt gassmarked er en av hovedårsakene.

Det er ingen grunn til å feire for Equinors konsernsjef Eldar Sætre torsdag morgen.
 • Håkon Jonassen Norheim
  Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er ingen grunn til å rope hurra for Equinor torsdag morgen.

Kvartalsrapporten for tredje kvartal viser et justert driftsresultat på 2,59 milliarder dollar. Det er en nedgang fra 4,84 milliarder kroner i samme periode i 2018. Justert driftsresultat etter skatt var 1,08 milliarder USD, ned fra 1,99 milliarder dollar i samme periode i fjor.

Det er nesten en halvering sett opp mot samme periode i fjor.

Dermed fortsette trenden fra andre kvartal for Equinor.

Selskapet leverte et justert driftsresultat på 3,15 milliarder dollar i andre kvartal. Ned fra 4,31 milliarder dollar i samme periode i 2018.

Gass-utfordringer

Omsetningen i tredje kvartal var på 14,7 milliarder dollar, ned fra 18,99 milliarder året før.

Grunnen til det svake resultatet er ifølge Equinor påvirket av lavere priser og utsatt gassproduksjon for å oppnå høyere verdi.

– Vi opprettholder sterk kostnads- og kapitaldisiplin, men resultatene våre er preget av lavere råvarepriser i kvartalet. I tillegg har vi besluttet å bruke vår fleksibilitet til å utsette gassproduksjon til perioder med høyere forventede priser. Vi har en solid balanse og utsikter til lønnsom vekst, og derfor styrket vi i kvartalet kapitaldistribusjonen til våre aksjonærer og gjennomfører første fase av et tilbakekjøpsprogram på 5 milliarder dollar, sier konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Store forventninger til Johan Sverdrup

Sætre poengterer at de siden starten av tredje kvartal har startet produksjonen fra Trestakk, Mariner, Snefrid Nord, Utgard og Johan Sverdrup. Johan Sverdrup har allerede oppnådd en dagsproduksjon på over 200.000 fat.

– De fem nye feltene forventes å levere en gjennomsnittsproduksjon i 2020 på over 200.000 fat per dag netto til Equinor. Vi utvikler en portefølje av lønnsomme prosjekter med lave CO₂-utslipp, og er i rute for å levere produksjonsvekst på tre prosent fra 2019 til 2025, sier Sætre.

Satser på havvind

Equinor påpeker at de også de siste månedene har vært et veiskille for havvindvirksomheten deres, og de skal blant annet levere den største havvindparken i verden sammen med SSE på Doggerbank i Storbritannia. De skal også bygge Empire Wind utenfor New York og har levert utbyggingsplaner for Hywind Tampen.

Equinor leverte en samlet egenproduksjon på 1,909 millioner foe (fat oljeekvivalenter) per dag i tredje kvartal. Ned åtte prosent fra samme periode i 2018. Fleksibiliteten i produksjonstillatelsene for gass ble utnyttet til å utsette produksjon til perioder med høyere forventede priser. Høy vedlikeholdsaktivitet påvirket også produksjonen.

Equinors norske virksomhet leverte et justert resultat på 1,74 milliarder dollar i fjerde kvartal, ned fra 3,39 milliarder dollar året.

Publisert:
 1. Equinor
 2. Dollar

Mest lest akkurat nå

 1. Nå skal flere tas

 2. Camilla stygt skada under handballkamp i Storhallen: – Dei tribunane skulle aldri ha stått der

 3. Disse veiene stenges under Tour of Norway til helgen

 4. Mange prøvde seg i konkurransen – nå er fem finalister klare

 5. Storstilt hytteutbygging i Sandnes: Opnar for mange nye hytter i naturområde

 6. Overrasket i lokaloppgjøret: Dette har ikke skjedd på 22 år