Desperate portugisere på jobbjakt

Arbeidsledige portugisere nærmest renner ned norske bedrifter på jobbmesse i Lisboa. Portugals krise kan være oljå sin velsignelse.

Publisert:

Man kan føle desperasjonen blant de arbeidsledige portugiserne på jobbmessen Engineers mobility days i Lisboa. NAV forventet mellom 2000 og 3000 besøkende. Foto: Pål Christensen

— De står i kø for å komme inn til oss. Det er nesten litt ekkelt at de er så desperate, jeg får litt assosiasjoner til menneskemarked, sier Erlend Emil Holmsen, seniorkonsulent i det oljeorienterte headhunterfirmaet Headhunt Search and consulting.

Les også

Eduardo ønsker jobb i Olje-Stavanger

Aftenbladet treffer ham i lunsjrommet på jobbmessen Engineers mobility days i Lisboa. Etter flere timer på stand får Holmsen seg endelig en pust i bakken. Jobbmessen, som blant andre NAV står bak, koker over. De 19 norske bedriftene blir nedrent av portugisere på utkikk etter et bedre liv i Norge. Holmsen og hans tre kolleger har allerede pratet med rundt 300 stykker.

De norske firmaene har fått inn hundrevis av CVer fra portugisere i forkant av messen. Flere av dem er arbeidsledige, andre forventer å bli ledige om kort tid. De heldige blir kalt inn til et halvtimes intervju i en av de små båsene som er satt opp for anledningen.

— Vi er her for å finne det vi ikke finner hjemme – ingeniører, sier Stig E. Løset, HR-sjef i stavangerselskapet Acona.

Et Portugal i krise

Ifølge de siste offisielle tallene vil 15,5 prosent av portugiserne være arbeidsledige innen året er omme. Ungdomsledigheten er på formidable 35 prosent. Og ting blir ikke bedre: offentlig sektor skal slankes med 30 prosent.

Samtidig trenger Norge 16.000 ingeniører, ifølge NAV sin bedriftsundersøkelse.

Løset og kollegene fra Acona er imponert over ydmykheten til de unge portugiserne på jobbmessen. Tålmodigheten. Lufta inne på messeområdet på ingeniørskolen ISEL (Lisbon Engineering Superior Institute) er tett og fuktig, vi kan nesten føle desperasjonen. Likevel stiller jobbsøkerne seg pent i kø. Jobbmessen er en stor mulighet for Europas tapte generasjon.

— Mange hjemme hadde hatt godt av å se hva som skjer her. Jeg kommer til å dra hjem og være litt mer fornøyd med livet mitt, hva jeg har. Og dette er de som har utdanning, sier Løset.

Flere bedrifter Aftenbladet er i kontakt med, påpeker det samme: Denne ydmykheten er langt på vei mangelvare hjemme, hvor unge ingeniører nærmest er garantert jobb etter studier og kan velge og vrake i tilbud.

Massiv etterspørsel

Messen er organisert av EURES, et nettverk som skal sikre fri flyt av arbeidskraft innenfor EU og EØS-området. Norges deltakelse i nettverket forvaltes av NAV. Flere norske bedrifter kommer derfor til NAV og spør hvor i Europa de kan hente ingeniører.

— Siden før jul har etterspørselen fra bedrifter vært massiv, sier Synnøve Schei i NAV.

Også hun er travelt opptatt med å betjene de store køene av folk, men det er ikke første gang NAV arrangerer jobbmesse i Portugal.

— Hvordan skiller Portugal seg ut?

— Tilgangen. Her er det overskudd av kompetanse. Dessuten har vi i Rogaland erfaring med å rekruttere fra Portugal, sier Schei, som også peker på portugisernes engelskferdigheter og solide ingeniørutdanning.

- Problem at de kloke drar

Andreia Cordeiro (25) har akkurat tatt en kjapp prat med Hanne Ottesen i Aibel. Hun og vennen Pedro Cordeiro (27) er fra Leira, en to-timers kjøretur nordover i landet. Andreia har vært arbeidsledig siden mars. Da måtte firmaet hennes kutte ned. Hun ser lite lys i horisonten. Men er det ikke problematisk for et land i trøbbel at de klokeste hodene drar?

— Det er et problem at alle vil dra, men det er jo ikke jobber her. Hva skal vi gjøre? Jeg trenger et sted å bo, jeg trenger penger! sier Andreia, som kun har rett på arbeidsledighetstrygd i ett år til.

Hun får støtte av Pedro Adão e Silva, sosiolog ved Lisbon University Institute (ISCTE) og en av Portugals mest innflytelsesrike politiske kommentatorer.

— Teoretisk sett så er det ikke bra at disse forlater Portugal. Vi har investert mye i deres utdanning – for de beste er utdannet ved offentlige universiteter. Men på det individuelle plan er dette bra. Disse folkene ser ingen framtid i Portugal.

— Men kommer de tilbake til Portugal etter noen år, med mer kompetanse, så er det bra, sier Silva til Aftenbladet.

- Vil ha langsiktighet

Men flesteparten blir igjen i Norge, skal vi tro norsk statistikk. Den portugisiske ekvivalenten til NAV, Instituto do Emprego e Formação Profissional (IEFP), er med å arrangere jobbmessen i Lisboa, men Portugal håper å få noen hjem igjen. Dette innser de norske bedriftene på messen, men legger samtidig ikke skjul på at de ønsker at portugiserne de rekrutterer blir i landet.

— Kompetansen disse vil få i Norge, kan drysse tilbake på Portugal, men vi vil jo ha langsiktighet, sier Løset i Acona.

Klokken nærmer seg fire i Lisboa, og de 19 norske bedriftene på jobbmessen er i ferd med å gjøre seg klar til neste storinnrykk. De to største tv-kanalene i Portugal, SIC og RTP, vil nemlig om kort tid kringkaste sine reportasjer fra jobbmessen. Reportasjene ryktes å være positivt vinklet.

Publisert: