Verdens fattige trenger ikke norsk olje og gass

Norske politikere og oljetopper hevder at verdens fattige er avhengig av norsk olje og gass. Feil, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en ny rapport. — Oppsiktsvekkende, mener Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp.

Publisert: Publisert:

Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp synes det er feigt av oljetopper og politikere å skyve de fattige foran seg som argument for videre satsing på olje- og gassutvinning i Norge. Foto: Jon Ingemundsen

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ifølge det Internasjonal Energibyrået (IEA) er det 1,3 milliarder mennesker som i dag mangler tilgang på strøm. Rundt 2,6 milliarder har kun tilgang på enkle matlagingsfasiliteter med forbrenning av ved, kumøkk eller kull. De fleste av disse bor i Afrika sør for Sahara eller i lavinntektsland i Asia.

Oljetopper som Helge Lund, politikere som Ola Borten Moe, Jens Stoltenberg og Erna Solberg, samt leder for Norsk Olje og Gass Gro Brækken er bare noen av de personene med påvirkningskraft i oljeindustrien som bruker argumentasjonen om at norsk olje— og gassproduksjon er nødvendig for at disse menneskene skal få tilgang til energi.

Les også

Ecuador åpner for oljeboring i jungelen

Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp har lenge argumentert mot denne påstanden. Men for å finne ut om mistankene kunne erstattes med fakta, bestilte de to organisasjonene en rapport fra Statistisk sentralbyrå.

— Vi lager denne rapporten for å hjelpe til med å sjekke om fakta stemmer. Egentlig er det oljeselskapene som burde betalt for denne rapporten, men det har ikke oljeindustrien vært interessert i. De bare gjentar denne myten om og om igjen til folk til slutt tror på den, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad til Aftenbladet.

Ingen effekt på de fattige

Og rapporten bekrefter nettopp det motsatte av det både norske politikere og oljeindustrien bruker som "mantra" for å forsvare økende investeringer i oljeindustrien i Norge.

Ifølge rapporten som blir publisert i dag, tirsdag, vil de 1,4 milliarder menneskene som ikke har tilgang til energi i verden ikke merke noe særlig til et bortfall av norsk olje- og gassproduksjon.

Hovedgrunnen til dette er at norsk olje og gass for det meste eksporteres til land i Europa og Nord-Amerika.

Les også

Redder vi klimaet ved å verne Lofoten?

Norges andel av verdens oljeproduksjon er om lag 2 prosent, mens gassproduksjonen utgjør om lag 3 prosent.SSB skriver i rapporten at en svært liten andel av Norges olje og gasseksport går til lavinntektsland. Norges olje— og gasspolitikk kan imidlertid påvirke lavinntektslandenes energisituasjon gjennom påvirkning av de internasjonale prisene på olje og gass. Dette gjelder i mindre grad for gass enn for olje, siden gass omsettes i regionale markeder.

Men, siden norsk oljeproduksjon bare utgjør rundt 2 prosent av global produksjon vil imidlertid selv en betydelig nedgang i norsk oljeproduksjon ha en beskjeden påvirkning på oljeprisen på lang sikt, heter det videre i rapporten. Selv en halvering av norsk oljeproduksjon vil ikke føre til en større prisoppgang enn rundt 1 prosent.

Redusert norsk oljeproduksjon vil derfor ha liten betydning for lavinntektslandenes energisituasjon, skriver SSB.

- Oppsiktsiktsvekkende

Hermstad sier at han synes det er oppsiktsvekkende at oljeindustrien har fått med seg både Høyre-leder Erna Solberg og Statsminister Jens Stoltenberg til å spre denne type falske myter om at oljeindustrien bekjemper fattigdom.

— Det å skyve de fattige foran seg er utrolig frekt av folk som stiller som statsministerkandidat, og det er oppsiktsvekkende at de ikke sjekker fakta, sier Hermstad.

Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, sier at resultatene ikke kom overraskende på henne, men at rapporten er svært viktig for å få i gang en faktabasert debatt.

Les også

For mye virkelighet

— Vi har lenge hevdet at siden oljen og gassen fra Norge ikke eksporteres til de fattige landene, har dette lite å si for folkene som bor der. Men vi mener også at denne type debatter ikke må baseres på synsing. Derfor er det viktig for oss å få dette stadfestet av forskingsavdelingen i SSB der de har et solid forskningsmiljø, sier Helland.

— I diskusjonen rundt norsk olje- og gassproduksjon må vi være ærlige. Dersom vi utvinner olje og gass for å tjene penger, er dette en ærlig sak. Men vi må ikke si at vi gjør det fordi det er så bra for de fattige. Vi er helt enige i at de fattige trenger energi, men de trenger ikke norsk olje og gass for å få den energien.

Ønske om ærlig debatt

Både Hermstad og Helland håper at denne rapporten vil føre til en økt debatt rundt dette temaet.

— Nå ønsker vi i første omgang å ha en ærlig debatt på riktige premisser slik at vi kan ta bedre valg på hvor mye vi skal satse på olje og gass framover. Når oljeproduksjonen er så stor som den er i dag, må vi ha en debatt som er basert på fakta, sier Hermstad.

Les også

Klimaguru: Norske politikere er feige

Helland legger til at det kanskje også er på tide at de fattige landene selv får en del av kaka.— Problemet i dag er at dersom vi skal oppnå de globale klimamålene, må vi la 2/3 av olje- og gassreservene ligge. Slik det er nå er det rike land som Norge som fyller opp verdens klimakvoter. En del fattige land har nå muligheten til å begynne utvinningen av olje og gass, så kanskje det er på tide at disse landene også får en del av kaka hvis de ønsker å utvinne sine reserver og at Norge kutter sin produksjon. Det er de fattigste landene som merker klimaendringene mest og som blir hardest rammet. Slik det er nå, betaler disse landene en regning de aldri har fått godene av.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nå øker smitten i Italias suksessregion. En superspreder får skylden.

  2. Politiet fikk penger til 400 nye stillinger. Samtidig har politidistriktene kuttet bemanningen

  3. Så mye større er risikoen for å bli korona-smittet dersom du reiser utenlands i sommer

  4. De frykter stans i historisk laksefiske på havet

  5. I fem-seks meter høye bølger hoppet Kim fra redningsskøyta til seilbåten for å redde Thore

  6. Stavanger-ekteparet opplever nå sitt livs verste mareritt. Verdier for 60 millioner forsvant

  1. Olje og gass