Forsker: - Mangel på politisk vilje stopper CO2-fangst

Èn av Norges fremste eksperter på CO2-fangst mener teknologien allerede er god nok til at Jens Stoltenbergs månelanding kunne vært godt i gang. — Det står på politisk vilje, sier Erik Lindeberg.

Sintef-forsker Erik Lindeberg, én av Norges fremste eksperter på CO2-fangst, mener teknologien allerede er god nok til at den burde vært tatt i bruk.
 • Ola Myrset
  Ola Myrset
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mandag skrev Aftenbladet om CO2-fangst, Jens Stoltenbergs månelanding. I nyttårstalen 2007 fortalte statsministeren at hans visjon var å ha teknologien på plass om sju år.

Les også

Den glemte månelandingen

Snart sju år senere er det imidlertid helt stille rundt prosjektet i valgkampen. Investeringsbeslutningen er utsatt til 2016. Sintef-forsker Erik Lindeberg, én av Norges fremste eksperter på CO2-fangst, mener teknologien allerede er god nok til at den burde vært tatt i bruk.

Beklager nøling

— Det finnes utenlandske leverandører som kan levere slik teknologi i dag. Fra mitt perspektiv som forsker mener jeg teknologien er moden for å tas i bruk i større skala. Teknologien er svært dyr, men vil bli billigere og bedre etter hvert som vi bruker den. Slik er det for alle typer avansert teknologi. Derfor burde vi startet CO2-fangst i industriell skala allerede, sier Lindeberg.

— Jeg berømmer Stoltenberg for den visjonære satsingen og uttalelsene i 2006, men jeg beklager at det nå er så mye nøling at vi taper forspranget. Det er rett og slett den politiske viljen det står på i dag.

Les også

Løftet ingen snakker om

Han minner om at den opprinnelige planen var å ha rensing ved gasskraftverkene både på Mongstad og Kårstø. På Kårstø skulle teknologien kjøpes fra utlandet, men på Mongstad skulle Norge selv utvikle egne løsninger. Kårstø ble droppet fordi kraftverket ikke har vært i drift, mens på Mongstad har utviklingen gått langt saktere enn planlagt.Lindeberg er likevel overbevist om at CO2-fangst vil bli en viktig løsning i klimakampen.

— Det er den eneste løsningen som kan løse hele problemet. Fornybare energikilder kan bidra, men CO2-fangst vil forebygge årsaken til problemet, sier Lindeberg.

Men det vil koste.

— Både politikere og forbrukere må innse at grønn energi er dyrere. Manglende vilje til å betale mer for strømmen er ett av de største hindrene for å gå over til mer miljøvennlig energi, sier Lindeberg.

Kreftforskning forsinket

Tore Amundsen er administrerende direktør i Gassnova, et statlig selskap etablert for å administrere og gjennomføre Norges satsing på CO2-håndtering.

— Det finnes ulike teknologier som egner seg til å fjerne CO2, og noen av disse kan i prinsippet allerede tas i bruk. Samtidig er dette store og kostbare beslutninger som krever grundige forberedelser. Det finnes flere alternativer, og vi ønsker å velge det beste, slik at Stortinget kan ta en velbegrunnet avgjørelse i 2016, sier Amundsen.

Les også

Valget kan avgjøre Mongstads fremtid

— Det som er klart, er at verden trenger denne teknologien for å løse klimaproblemet. Norge har tatt spesielt ansvar for å få det til.Han peker på flere grunner til at månelandingen har tatt lenger tid enn planlagt.

— I begynnelsen var planen at hele raffineriet på Mongstad skulle renses, ikke bare kraftverket. Det ble imidlertid altfor komplekst. I tillegg fant vi etter hvert ut at noen av kjemikalene som ble brukt, kunne være kreftfremkallende. Mye tid er brukt på å forsikre oss om at teknologien ikke vil være helseskadelig for arbeidere og lokalbefolkning på Mongstad, og dette er forskning som kommer hele verden til gode, sier Amundsen.

- For billig å slippe ut

Gunnar S. Eskeland, professor i energi- og klimaøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH), peker på flere økonomiske forhold som forsinker månelandingen.

— Problemet er at teknologien ikke lar seg forsvare til dagens priser på CO2-kvoter. Det må bli langt dyrere å slippe ut klimagasser for at CO2-fangst skal bli et lønnsomt prosjekt. Det er langt fram dit, sier Eskeland.

Les også

Rekorddyr månelanding på Mongstad

Han er likevel klar på at det er riktig av Norge å satse store summer på prosjektet.— Hvordan det offentlige skal finansiere ting som er usikkert og stort, er et vanskelig felt innen økonomisk teori. Men utfordringen er den samme Norge har stått overfor med investeringer i utvikling av petroleumsteknologi.

— Norge er godt posisjonert til å være i førersetet for utvikling av denne teknologien, både fordi vi har mye penger og fordi vi har tjent disse pengene på olje og gass. Teknologien vil være spesielt viktig for land som eier store ressurser innen fossile brennstoffer, fordi dette er det eneste klimatiltaket som tillater fortsatt bruk av slike, sier Eskeland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone

 2. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 3. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

 4. Kjørte i 174 km/t på motorveien

 5. Dansk sykkelhelt døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 6. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig