Statoil dømt til å betale Cosl 3,5 milliarder

Statoil hadde ikke rett til å heve kontrakten for ulykkesriggen Cosl Innovator. Nå må de betale over 3, 5 milliarder for den manglende leien.

Publisert: Publisert:

Vinduene på de to nederste dekkene ble sveiset igjen på «COSL Innovator» etter dødsulykka. Foto: Jon Ingemundsen

  • Janne Hagen
    Nyhetssjef
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tirsdag kom dommen i saken der riggselskapet Cosl gikk til sak for å få erstatning for tapet etter at Statoil sa opp kontrakten for riggen Cosl Innovator. Det heter i dommen fra Oslo tingrett at Statoils terminering av kontrakten er urettmessig. Det betyr at Statoil dømmes til å betale Cosl tilbake store deler av leien for den resterende leieperioden.

Det var 4,5 år igjen av kontrakten da Cosl Innovator ble truffet av en kjempebølge. En 53 år gammel arbeider omkom og fire personer ble skadet.

Riggen gikk på høye dagrater. Ifølge Dagens Næringsliv var ratene på oppunder 400.000 dollar per dag. Statoil dømmes til å betale full leie for riggen i tre måneder og deretter 70 prosent av leien for den resterende perioden.

-Ingen har vunnet full ut

– Vi har mottatt tingrettens dom og konstaterer at ingen av partene har vunnet saken fullt ut. Nå skal vi gå grundig gjennom dommen og ta stilling til om den skal ankes, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Statoil.

Ulykken skjedde 30. desember 2015, og Cosl Innovator fikk omfattende skader. Værforholdene på ulykkesdagen skal ha vært langt innenfor de forholdene riggen skulle vært designet for å tåle, og Cosl mente at selskapet ikke kunne klandres for ulykken. Statoil på sin side hevdet ulykken skyldtes en konstruksjonsfeil på riggen.

Beskyldt for designfeil

Under rettssaken ble riggeier Cosl beskyldes for å ha tiet om en fatal designfeil i 11 år. Kjennskap til dette ville ha hindret dødsulykke, mente Statoil, som la ansvaret på riggselskapet.

Etter granskingen av dødsulykken konkluderte Petroleumstilsynet med at design og dimensjonering av Cosl Innovator ikke var i henhold til regelverket. Senere trakk Petroleumstilsynet sitt pålegg, endret ordlyden i den opprinnelige granskingsrapporten, og konkluderte med at det ikke forelå avvik fra byggeforskriften på ulykkestidspunktet.

Tirsdag ettermiddag kan daglig leder i Cosl Drilling, Jørgen Arnesen, ikke kommentere saken, opplyser han til Aftenbladet.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

  1. Statoil og Cosl krangler i retten etter dødsulykke

  2. Statoil anklages for å utnytte dødsulykke for å spare 5,5 milliarder kroner

  3. Statoil-topp skal vitne i rettssak om ulykkesriggen Cosl Innovator

  1. Riggselskaper
  2. Equinor
  3. Rigg