Fiskebein skal hjelp oljebransje i motbakke

Stavanger-bedriften Fishbones har latt seg inspirere av fiskebein til å lage ny dreneringsteknologi til oljeindustrien.

Publisert: Publisert:

Daglig leder i Fishbones Eirik Renli viser fram rørene som snart skal sendes til Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Foto: Jan Inge Haga

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det har tatt tid å utvikle Fishbones-teknologien, og uten penger og hjelp fra oljeindustrien hadde det ikke vært mulig å få til, sier daglig leder Erik Renli. Foto: Jan Inge Haga

Når oljeprisen er lav og det kuttes, er det teknologiselskapene som skal skape videre vekst i Stavanger-regionen. Men dette er ikke mulig uten støtte fra oljeselskaper og myndigheter, sier daglig leder i Fishbones Eirik Renli.

— Få kan vise til en så bra teknologiutvikling som Norge. Faktisk tror jeg ikke folk er helt klar over hvor stor betydning det har, sier han.

Oljebaron med ny ide

Fishbones-teknologien er ikke millionbutikk ennå, det tar tid å få lønnsomhet i ny teknologi. Men eieren bak Fishbones, Rune Freyer, vet nok hva han gjør. I 2005 solgte Freyer bedriften Easy Well Solutions for et tresifret millionebeløp til Halliburton. Oppfinnelsen den gangen var en gummi som sveller i kontakt med olje og kan brukes som pakning.

Les også

Her bruker Statoil mer penger

Fishbones er et av teknologiselskapene Statoil Technology Invest (STI) investerte i for nesten et år siden.

I GMVs verksted på Forus gjør de siste finpuss på utstyr som oppdragsgiver Fishbones i slutten av måneden skal sende til Abu Dhabi.

Mye av Fishbones sitt marked er utlandet. Midtøsten er et marked de lukter på nå. De er derfor mindre sårbare for nedskjæringene på norsk sokkel. Men fordi de ofte bruker lokale underleverandører, drypper det litt på andre her i regionen.

— Rundt om i verden omtales ofte norsk teknologi som et kvalitetsstempel, sier Renli.

For første gang siden oppstarten i 2007 kommer selskapet til å tjene penger i andre kvartal i år. Etter åtte år med tap, har Renli budsjettert med et overskudd i 2015.

— På hockeyspråket vil jeg si at vi nå har kommet til sluttspillet, en avgjørende periode for selskapet, sier han.

Fiskebein

Renli ble hyret inn av gründer Freyer som daglig leder i 2012. Da var de tre personer. I dag er de 14 ansatte, og er for tiden på jakt etter enda et klokt hode.

Les også

Robot klar til å overta oljeboring

Fishbones-teknologien virker som et dreneringsanlegg. Et stort rør med mange mindre forgreninger gjør at området der du kan hente ut olje og gass fra utvides. På fagspråk kalles dette å stimulere brønner, og målet er å få til økt utvinning. Det finnes flere måter å stimulere en brønn på, men med fiskebeinsmetoden kan dette gjøres på en mye rimeligere måte, ifølge Renli.

Mer penger

Fishbones trengte for ti måneder siden mer kapital til å utvikle teknologien videre. Flere investorer var interesserte, men Statoil kunne tilby teknisk og finansiell kompetanse samt solid erfaring som eiere i flere teknologiselskaper, sier Renli. Han understreker at å ha Statoils investeringsselskap som eier ikke endrer noe i forholdet til andre kunder.

Les også

Statoil skal kutte boretiden med 25 prosent

I fjor ble Fishbones for første gang installert i en pilotbrønn på land i Texas. Renli forteller at dette var en stor suksess, og at oljeproduksjonen økte. Nå skal teknologien brukes i tre kommersielle brønner, en i Abu Dhabi, en i Saudi Arabia og på Statoils Smørbukk-felt.

— Avgjørende med støtte

For å få til en pilotbrønn-installasjon i Texas, hadde Fishbones støtte fra ni oljeselskaper. Tidligere har de fått finansiell og teknisk støtte til utvikling og testing av teknologi fra både BP, Shell, Lundin, ENI og Statoil.

— Det har vært avgjørende at vi har fått denne støtten. Dersom du ikke har brønner å vise til, er det vanskelig å få innpass og få kommersielle kontrakter, sier Renli.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Se de spektakulære tegningene av nytt bad i Sandnes

  2. 44-åring dømt til 5 års fengsel for millionbedragerier mot privatpersoner

  3. Filmet mens han kjørte i 230 kilometer i timen i Ryfast

  4. Ødelegger Høibo for UiS med denne omtalen?

  5. Hvorfor er menn så rike? – Kanskje trives menn bedre med store sko

  6. TV-signalene skal tilbake straks – ellers må Vardafjellet Vindkraft stoppe turbiner