Disse gruppene kan søke sluttpakke i Statoil

Nå er det klart hvilke grupper ansatte som omfattes av nedbemanningen. Pakkene blir like som i tidligere runder.

Publisert: Publisert:

Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I sommer ble det kjent at Statoil skal kutte mellom 1100 og 1500 fast ansatte og 500 innleide medarbeidere innen utgangen av 2016. Nedbemanningen er et ledd i selskapets arbeid med å redusere kostnader og effektivisere organisasjonen.

Les også:

Les også

Statoil skal spare åtte milliarder

Nå er det klart hvilke grupper ansatte som omfattes av nedbemanningen.

— Denne uken har selskapet orientert ansatte i tre utvalgte forretningsområder som vil få tilbud om frivillige løsninger som sluttpakker, tidligpensjon og muligheten til å søke ledige stillinger i det interne jobbmarkedet, sier fungerende informasjonsdirektør Knut Rostad i Statoil.

Åpner i midten av oktober

De tre områdene er:

  • Leting
  • Boring og brønn
  • Prosessnettverket petroleumsteknologi

— Søknadsperioden åpner i midten av oktober. Nå har vi orientert om hvem som får mulighet til å søke. Også det interne stillingsmarkedet vil åpne senere i oktober, forteller Rostad.

Les også:

Les også

Statoil kutter sjefer

Det er uklart hvor mange medarbeidere som nå har fått beskjed om at de får anledning til å søke på tilbudene.

Knut Rostad, Statoil.

— Hva skjer dersom ikke nok medarbeidere søker frivillig avgang?

— Så langt har selskapet klart å løse bemanningsreduksjoner med frivillighet. Det er målet denne gangen også, sier Rostad.

Like sluttpakker

Han presiserer at selskapet foreløpig har annonsert en reduksjon i arbeidsstyrken på mellom 1100 og 1500. Hva antallet til slutt blir, avgjøres først når søknadsrunden er avsluttet.

Det er foreløpig ikke klart når fristen for å søke sluttpakke går ut.

Sluttpakkene som nå tilbys, er tilsvarende de som er gitt i tidligere runder. Det betyr inntilt to årslønner, avhengig av ansiennitet:

  • Inntil 5 års ansiennitet: 9 månedslønner.
  • 6 til 10 års ansiennitet: 12 månedslønner.
  • 11 til 15 måneders ansiennitet: 15 månedslønner.
  • 16 til 20 års ansiennitet: 18 månedslønner.
  • Mer enn 21 års ansiennitet: 24 månedslønner.

Før nyttår

Som Aftenbladet skrev torsdag, jobbes det på høygir i Statoils kuttprosjekter for å bli ferdige til nyttår. Det nye organisasjonskartet er i ferd med å bli laget.

Konserntillitsvalgt for YS og Safe i Statoil, Bjørn Asle Teige, bekrefter at de ansatte i de relevante avdelingene har fått beskjed om hvem som kan søke sluttpakke.

— Før jul vil det være evaluering etter at sluttpakkevinduet er stengt. Det er etter denne evalueringen det kan bli aktuelt med oppsigelser, forutsatt at for få har tatt sluttpakke, sier Teige.

Les også:

Les også

Statoil lover lysere tider

Innen 25. oktober skal alle brikker være på plass, og i midten av november vil det være klart hvor stort det endelige tallet blir i nedbemanningsrunden.

— Konsernledelsen har jobbet gjennom våren og sommeren med nivå en og to under konsernsjef Eldar Sætre. Nå er nivå tre, resultatenhetsdirektørene, også ferdig og det jobbes med nivå fire og fem, sier Per Steinar Stamnes i fagforeningen Industri Energi i Statoil.

Step 2-programmets mål er å spare 8 milliarder kroner innen 2016. (Saken fortsetter under bildet)

Sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil. Foto: Anders Minge

Ansatte: — Vi har innflytelse

Det arbeides godt i arbeidsgruppene, selv om det er korte frister og mye arbeid. Det har vært gode diskusjoner og høyt under taket, ifølge Stamnes.

— Vi har hatt påvirkning og innflytelse på prosessen, og det omforente arbeidet som er blitt levert til beslutning på nivå tre, sier Stamnes. Han er tilknyttet UPN (Utvikling og produksjon Norge).

— I utgangspunktet mener vi at all effektivisering bør gjøres gjennom intern omstilling, men bruk av virkemidler er bedre enn oppsigelser, mener tillitsmannen.

Publisert: