Equinor åpner for bunnfast havvind på norsk sokkel

Equinor er interessert i å bygge ut havvind i Nordsjøen - både bunnfast og flytende.

Publisert: Publisert:

Dudgeon er eid av selskap fra Norge, Kina og Abu Dhabi. 69 prosent av inntektene var britiske subsidier. Foto: Foto: Equinor

 • Hanne Undem
  Journalist

– Vi ser muligheter for bunnfast havvind ved Sørlige Nordsjø II, mens Utsira Nord egner seg for flytende havvind, sier Arne Eik, forretningsutvikler for flytende havvind i Equinor.

Mandag og tirsdag ble Offshore Strategikonferansen 2020 arrangert. Det grønne skiftet var et gjennomgående tema, og Arne Eik var blant foredragsholderne.

– Vi ser muligheter for bunnfast havvind ved Sørlige Nordsjø II, mens Utsira Nord egner seg for flytende havvind, sier Arne Eik, forretningsutvikler for flytende havvind i Equinor. Foto: Fredrik Refvem

Store på bunnfast

Equinor har allerede tre store prosjekt på bunnfast havvind i utlandet. To av prosjektene er i Storbritannia, og det tredje er i Tyskland. Disse gir ifølge Equinor kraft til en million husstander i Europa.

Nå viser Equinor interesse for områder i Nordsjøen. Ved Sørlige Nordsjø II er det jevne dybder på 40-70 meter. Dette er gode forhold for bunnfast havvind.

Bunnfast havteknologi har kommet lenger enn flytende havteknologi. Det er utviklet et marked hvor det er mer håndfaste muligheter for bunnfast havvind-prosjekter på kort sikt.

– Derfor er bunnfast havvind et viktig fokus for oss. Samtidig har Equinor et fortrinn ved flytende havvind. Vi er den operatøren i verden som har lengst erfaring med dette, sier kommunikasjonssjef for Equinor, Eskil Eriksen.

Les også

Equinors vindtall: – Kan dette stemme? Er alle utgifter med?

Flytende havvind-teknologi må utvikles videre

Det er imidlertid ikke utviklet et marked for flytende havvind ennå. Flytende havvind har ifølge Equinor et stort potensiale dersom man klarer å redusere kostnader og utvikle teknologien, på samme måte som man har utviklet bunnfast havvind.

Aftenbladet meldte i juni at regjeringen åpner Utsira Nord og og Sandskallen-Sørøya nord for kraftproduksjon fra flytende havvindturbiner. Departementet ba også om innspill til området Sørlige Nordsjø II. Norske myndigheter utreder nå mulighetene, og Equinor har gitt innspill i denne utredningsprosessen.

Equinor ser spesielt muligheter i de to områdene i Nordsjøen, og sier at skala og størrelse i bunnfast havvind-prosjekter er viktig.

– Dette er nemlig viktig for at vi skal kunne redusere kostnader gjennom standardisering og industrialisering, sier Eriksen.

Equinor startet med utviklingen av flytende havvind i 2001. Dette var Hywind demo-prosjektet ved utsiden av Utsira. Equinor utviklet senere hywind Scotland-prosjektet som kom i produksjon i 2017.

Nå arbeides det med Hywind Tampen som vil bli verdens største flytende havvind-prosjekt. Hywind Tampen skal forsyne plattformene Snorre og Gullfaks med strøm.

- Vi har redusert kostnadene for flytende havvindturbiner betydelig, men kostnadene må reduseres ytterligere for å nå målet, sier Eik.

Equinor mener en gradvis utbygging av flytende havvind vil være det mest hensiktsmessige, altså starte smått og heller bygge ut etter hvert.

Les også

Aibel får storkontrakt på Equinor-felt

– Vi har virkelig store problemer å løse framover. Vi må redusere utslipp, opprette nye jobber og øke eksportandelen, sier Ann-Christin Andersen, ved årets Offshore Strategikonferanse. Foto: Fredrik Refvem

Mangel på energi

I oktober startet Norsk industri opp initiativet «Fornybar Energi til Havs». Utvalget har utredet hva som skal til for å skape industriell vekst og norske arbeidsplasser i tilknytning til fornybar energiproduksjon til havs.

Norge kan ta posisjon som verdensledende innenfor flytende vindkraft, mener Ann-Christin Andersen, som leder utvalget. Andersen var en av foredragsholderne ved konferansen.

– Europa har satt høye mål for kraft fra Offshore vind, og selv ikke Norge har nok kraft til å elektrifisere all sin industri og transport. Skal du fjerne CO2 trengs det mye fornybar kraft, sier Ann-Christin Andersen, og fortsetter:

– Heldigvis er vi velsignet med verdens beste ressurser – både i form av massevis av vind og en fantastisk kompetanse i olje- og gassindustrien. Vi har også den riktige infrastrukturen for å bygge fornybare energisenter i havet.

Offshore flytende vind vil kunne levere kraft som strøm og hydrogen/ammoniakk til nye næringer i havet og som grønn eksport til Europa. Vi har et suverent utgangspunkt for å skape nullutslippsløsninger til havs med vår verdensledende maritime og industrielle kunnskap, mener Andersen.

Norge bør eksportere energi

Andersen understreker at det er vanskelig å slå olje og gass når det kommer til eksportinntekter.

– Ingenting kan slå verdiskaping fra denne virksomheten, men vi må forberede oss på at eksport av fossil energi kommer til å avta etter 2030. Da må vi finne lønnsomme, alternative produkter og løsninger som kan selges globalt.

Andersen mener fornybar energi fra havet kan bli et nytt industrieventyr for Norge, som kan beholde sin posisjon som energinasjon også i et nullutslipp-samfunn.

Publisert:

Havvind

 1. – Ikke nok fornybar i Equinor? Vi skal jo øke med 30 ganger

 2. Denne engelske badebyen har blitt et senter for havvind

 3. Haugesund Høyre vil gjøre det like lønnsomt å investere i havvind som i olje

 4. Equinor åpner for bunnfast havvind på norsk sokkel

 5. Havvind: – Equinor tok risikoen. Nå får de betalt

 6. Overrasket av Equinors vindsuksess: – Kan dette stemme? Er alle utgifter med?

 1. Havvind
 2. Havvind
 3. Fornybar energi
 4. Equinor
 5. Nordsjøen