Bellona-Hauge krever seismikkstans

Frederic Hauge i Bellona frykter at seismikkskytingen langs Helgelandskysten har skremt bort all hval i Vestfjorden i Lofoten.

Publisert: Publisert:

Frederic Hauge frykter for økosystemet i Vestfjorden da hvalen glimrer med sitt fravær, nå vil han ha fireuker med seismikkstans for å se om hvalen vender tilbake. Foto: JON INGEMUNDSEN

  • Marius B. Staveli
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hvalforsker Heike Vester er ikke i tvil om at hvalens fravær skyldes seismikkskyting. Foto: JON INGEMUNDSEN

— Vi har sett det tre år på rad. Det er masse hval i Vestfjorden frem til seismikkskytinga starter på Helgelandskysten, men med en gang forskerne i fjorden her plukker opp seismikklyd på utstyret sitt så forsvinner hvalen, sier Frederic Hauge i Bellona.

Nå vil han ha fire uker fri for seismikk.

— Det er ikke lenger mulig å bortforklare dette med tilfeldigheter.

Han kan ikke si sikkert at hvalens fravær skyldes seismikken, og vil derfor ha en periode uten seismikk for å se om hvalen vender tilbake.

— Vi krever umiddelbar full stans i seismikkskytinga i fire uker. Om hvalen da kommer tilbake til Vestfjorden, så vet vi med sikkerhet at den har holdt seg borte på grunn av seismikken, sier Hauge.

En vegg av lyd

Hauge støtter seg blant annet på Heike Vester i Ocean Sounds. Hun har forsket på hval i norske farvann i ti år og hun er ikke i tvil om at det er seismikken som er skyld i at hvalen ikke er å se i Vestfjorden.

Les også

I løvens hule

— Jeg ser masse hval i fjorden helt frem til seismikkskytingen starter opp, da forsvinner hvalen. Og det er ikke bare jeg som har lagt merke til det, også kolleger av meg forteller det samme, sier Vester.Det var først i 2010 at hun hørte seismikklyden i utstyret som hun bruker til å lytte til livet i havet.

— Første gangen jeg plukket opp lyden av seismikk på hydrofonen, forstod jeg ikke hva det var. Jeg hadde heldigvis en turist ombord i båten. Han jobbet i oljeindustrien og kunne fortelle meg at det var seismikk. Jeg ble veldig overrasket, for seismikken skytes langt herifra, forteller Vester.

Ifølge Frederic Hauge var lydkilden et seismikkskip på Helgelandskysten. Han mener at lyden av seismikk bærer 200 sjømil, det vil si 370 kilometer, og skaper en vegg av lyd som sperrer Vestfjorden slik at hval, som for eksempel grindhval, holder seg unna.

— Seismikken skytes på samme frekvens som mange av de store hvalartene kommuniserer på, sier Hauge.

Hval på rek

Hauge og Vester får støtte fra sekretær Bjørnar Nicolaisen i Andøy fiskarlag. Han mener at seismikkskytinga i verste fall kan være en dødelig påkjenning for de store havpattedyrene.

— Vi har sett en stor økning i død hval på rek utenfor Andøya, og jeg er ikke i tvil om at dette skyldes seismikk, sier Nicolaisen.

Hauge og Vester frykter at hvalens fravær kan få store konsekvenser for økosystemet.

— Økosystemet er et delikat puslespill, og hvis du tar bort en brikke, så vet du ikke hva som vil skje, sier Vester.

Les også

Natur og ungdom øver på ulovlige aksjoner i Lofoten

— Jeg frykter at når hvalen ikke er her for å beite på makrellen, så vil makrellen forsyne seg så grovt av maten i havet at det vil få konsekvenser for annen fisk og for sjøfugl i Vestfjorden, sier Hauge.

Ingen løfter

Han lot ikke anledningen gå fra seg da han hadde partiledere og stortingspolitikere fra de fleste partier for seg selv ombord i seilbåten Kallinika en times tid. Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson, Eirin Sund fra Rogaland, var blant politikerne som fikk høre Hauges budskap.

— Jeg hører at Hauge er bekymret og jeg er nysgjerrig på om hans budskap stemmer. Nå vil jeg ha mer informasjon om dette, og lover at vi skal se på det, sier Sund.

Hun vil derimot ikke love Hauge fire uker med seismikkstans på høsten i år.

Se video på Aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  5. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

  6. Dette skjedde i natt