Staten brukte 2 milliarder - får 16 tilbake

Edvard Grieg ble funnet som følge

Staten betalte 2 milliarder på leterefusjon for funnene som ble til Pil og Bue. Gjennom skattelegging får staten 16 milliarder tilbake.

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For oljeselskapet VNG var leterefusjonsordningen av avgjørende betydning for etableringen på norsk sokkel. Selskapet har gjort funnene Pil og Bue som et direkte resultat av at det er kommet nye aktører til norsk sokkel etter innføringen av leterefusjonsordningen og årlige lisensrunder i modne områder.

Selskapet og partnerne fikk om lag 2 milliarder i refusjon for letekostnader.

Les også

Frykter oljegiganter flykter fra høy norsk oljeskatt

16 milliarder kroner

Med en oljepris på 50 dollar fatet har feltet et inntektsoverslag på litt over 40 milliarder kroner gjennom levetiden. Når drifts- og utbyggingskostnader er trukket fra er inntektene vel 22 milliarder, av dette mottar staten 16 milliarder i skatteinntekter.

-Dette er god butikk for samfunnet og for staten, men inntektene som tilfaller staten som følge av aktiviteten som stimuleres av leterefusjonsordningen, kommer som regel dårlig fram i den offentlige debatten, påpeker Atle Sonesen, administrerende direktør i VNG Norge.

Atle Sonesen, administrerende direktør i VNG Norge.
Les også

Ap vurderer å kutte i subsidiene til oljeindustrien

Fant Johan Sverdrup

Også Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin Norway understreker betydningen av leterefusjonsordningen.

-Verken Edvard Grieg eller Johan Sverdrup, som ble funnet senere, ville vært funnet uten leterefusjonsordningen. Ordningen er viktig for stimulering av leteaktiviteten og etableringen av nye selskap. Uten leteaktivitet og et mangfold av aktører bygger vi ned norsk sokkel, påpeker Færøvik.

Leterefusjonsordningen kom på plass i 2005 for at det skulle bli mer attraktivt for nye oljeselskaper å drive med leting på norsk sokkel.

Les også

Total samordner nordsjøvirksomheten i København

Skaper likebehandling

I en sammenligning Petter Osmundsen, professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger har gjort, kommer det fram at effektiv skattesats – statens andel av nåverdien i prosjektet – er på 90,9 prosent for selskaper utenfor skatteposisjon. Det øker til 93 prosent om leterefusjon fjernes. Til sammenligning betaler selskaper utenfor skatteposisjon på land 37,6 prosent.

- Leterefusjon skaper likebehandling av nye og etablerte selskaper på sokkelen og har ført til etablering av nye selskaper som har gjort betydelige funn. Leterefusjon reduserer kapitalbehovet og dermed noe av konkurranseulempen for nye selskaper og bidrar til økt aktivitet på sokkelen og mange og svært lønnsomme funn, framhever Osmundsen og legger til:

– Her er ingen subsidier, selskapene får bare fradragene tidligere. Leteinvesteringene må holdes opp mot funnene og inntektene de genererer.

Publisert:
 1. Oljebransjen
 2. Norsk sokkel
 3. Johan Sverdrup
 4. Edvard Grieg
 5. Oljepris

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-elever har suksess med visittkort

 2. To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia

 3. Hun sto på store scener i 25 år, så ble hun plutselig borte. Hva skjedde?

 4. Folksomt på Ruten – send inn dine bilder

 5. Slik så banen ut på kampdag

 6. Nå kan alt skje i Stavanger!