Filmhelt frykter ny oljekatastrofe

Hollywood-veteranen Kurt Russell (65) frykter en ny oljekatastrofe. Men hovedrolle i filmen «Deepwater Horizon» har ikke gjort ham mer miljøbevisst.

Publisert: Publisert:

Kurt Russel hadde ikke tid til å legge på seg 30 kilo før filminnspillingen om oljekatastrofen i Mexicogolfen, men barten klarte han å gro.

  • Emil L. Mohr
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Toronto: Han var barnestjerne på 60-tallet, kulthelt på 80-tallet – og takket være blant andre Quentin Tarantino har han gjort et kontant comeback i moden alder. Nå er Kurt Russell aktuell med to filmer som inntar norske kinoer fredag: Peter Bergs «Deepwater Horizon» og S. Craig Zahlers «Bone Tomahawk».

Luftfoto av katastrofebrannen. Foto: Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix

Les også

Les om den virkelige hendelsen: - Oljeutslippet i Mexicogolfen er stanset

Mens førstnevnte er en bredt anlagt katastrofethriller med budsjett på 150 millioner dollar, er sistnevnte en enkelt innpakket westerngrøsser som kostet under 20 millioner kroner. Det passer Russell perfekt.

– Uansett om jobben er stor eller liten, gjør du ditt beste for storyen. Oppdraget ditt består i å skape noe håndgripelig av ren luft og gi det troverdighet, erklærer han når NTB møter ham i festivalbyen Toronto.

Bilder av oljeskadd fugl gikk verden rundt etter katastrofen i 2010. Foto: Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix

Les også

Les Aftenbladets reportasje om følgene av oljekatastrofen: Gikk på helsa løs

– Hvis økonomien er stram, à la «Bone Tomahawk», må du tenke kreativt og være rask på foten. Hvis det derimot finnes flust med penger, betyr ikke det at du kan slappe av. Nei, da forplikter du deg til å fortelle historien riktig og gi publikum uttellingen det fortjener, fortsetter en jeanskledd og høstforkjølet Russell.

Miljøødeleggelser

«Deepwater Horizon» fungerer ekstra forpliktende, ettersom den skildrer reelle personer under tragiske omstendigheter. I 2010 eksploderte oljeriggen ved samme navn utenfor Louisiana, med 11 døde og enorme miljøødeleggelser som følge.

Slike bilder preget nyhetsbildet under brannen i 2010. Foto: Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix

Les også

Halliburton ødela bevismateriale om ulykke

– Som skuespiller føler jeg et ansvar for å framstille skikkelsene mine «korrekt», forklarer Russell, som spiller skiftlederen Jimmy Harrell.

– Jeg gjør alltid et forsøk på å treffe vedkommende. Selv om det ikke lyktes meg denne gangen, studerte jeg vitneforklaringene hans grundig og snakket mye med mannskapene hans. Jeg hadde ikke tid til å legge på meg 30 kilo, heller, men kunne fint gjort det. I stedet valgte jeg å hedre ham med å spare ut barten han åpenbart legger mye prestisje i.

Menneskelig svikt

Russell tror sjansene for en ny «Deepwater Horizon»-skandale er stor.

– Dette vil alltid være en bransje som styres av mennesker. Og så lenge vi er avhengig av å hente ut gass og råolje, vil den alltid være forbundet med risiko. Gevinsten er at vi betaler 780 dollar for en flybillett hit fra Los Angeles, ikke 30.000 dollar. Filmen sier bare: «Se hva som skjedde her!»

Les også

BP må ut med nye 175 millioner dollar etter skandalen i Mexicogulfen

– Er du blitt mer miljøbevisst etter å ha laget den?

– Nei, det ville vært toskete. Tanken om å skulle gå tilbake til hest og kjerre igjen, er latterlig, hevder Russell overfor NTB.

– Jeg synes vi skal holde fram med å utnytte energiressursene våre på tryggest mulig vis. Men vi ville aldri kommet oss til Månen uten at et romskip kullseilte iblant. Sorry, vi er ikke feilfrie som art. Spørsmålet vi alltid må stille, er: «Hvordan kan vi gjøre ting bedre og smartere?» Samtidig må vi være ærlige med oss selv om hva som gikk gærent, og hvem som sitter med ansvaret.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Warholm reagerer på at Ingebrigtsen fikk kongepokalen: – Jeg vil ha en begrunnelse

  2. Bytyqi med ny drømmescoring da Viking slo tilbake

  3. Bilbrann på fylksvei 44

  4. Se Gospel Church her

  5. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

  6. Front­kolli­sjon på E39 i Lyngdal

  1. Kino
  2. Hollywood