Frykter oppdrett i Lysefjorden vil føre til utslipp

Naturvernforbundet i Rogaland krever at Ryfishs søknader om å etablere lukkede anlegg i Lysefjorden avslås på grunn av forurensningsfare. - Positivt at noen vil satse på Forsand, sier ordføreren.

Tre søknader om oppdrettsanlegg ved Vika Nord, Eiane og Høgås ligger til offentlig ettersyn til 23. januar. Men tåler fjorden utslippene et anlegg ville medføre? Nei, mener Naturvernforbundet.
 • Magnus Ekeli Mullis
  Magnus Ekeli Mullis
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi krever at søknaden avslås. Oppdrettsanleggene til Ryfish vil medføre at store mengder kloakk og pellets dumpes i fjorden og legger seg på bunnen. Dette vil gjøre stor skade på livet i fjorden. Det har vært testanlegg i Lysefjorden og Høgsfjorden tidligere. Under disse er det nå lite liv, og krabben er for eksempel borte.

Slik reagerer Håkon Fossmark, leder av Naturvernforbundet i Rogaland, når Aftenbladet spør hvordan han stiller seg til søknadene. Til tross for at Ryfish skriver til Forsand kommune at anleggene de nå søker om konsesjoner til er lukkede, går ikke Fossmark med på at det er tilfellet.

Nå ligger det tre søknader om etablering av nye lokaliteter for oppdrett av laks ved Eiane, Vika Nord og Høgås til offentleg ettersyn.

Bare delvis lukkede anlegg

– Naturvernforbundet er for lukkede oppdrettsanlegg. Anlegget til Ryfish er bare delvis lukket. Kuben vil sørge for at laks ikke kan rømme, og at den ikke vil bli smittet av lus. Det er bra. Men så lenge de ikke har planer om å samle opp kloakk og pellets fra anlegget, må søknaden avslås, sier Naturvernforbundet-lederen.

Arne Berge i Ryfish står bak søknadene, og sier det er sant som Naturvernforbundet sier, at det vil bli sluppet noe avfall ut i fjorden. Utslippene vil selskapet jobbe med å minimere, skulle søknadene bli godkjent.

– Anleggene er absolutt lukkede, vi trenger bare plass og tid til å utvikle oppsamlingsteknologien. Dette er et prosjekt som skal vare over fem år, og i løpet av den perioden skal vi utvikle og teste løsninger for dette, sier Berge.

Les også

Gaupespor ved Lysefjorden

Grunnen til at avfallet ikke kan hindres i fjorden fra starten av, er fordi det ikke finnes noen kommersielle løsninger ennå, ifølge Ryfish-lederen. Berge tror at Lysefjorden vil tåle at anlegget ikke er fullstendig lukket de første årene.

– Havforskningsinstituttet har drevet forskning på Lysefjorden i mange år, og har kommet med rapporter som viser hvor mye oppdrett en kan ha i fjorden. Så det er godt faktagrunnlag vi baserer oss på når vi ser på hva Lysefjorden tåler av utslipp, sier han.

Får støtte fra Bellona

Fossmark i Naturvernforbundet påpeker at Miljødirektoratet skriver i en rapport at Lysefjorden er en såkalt «terskelfjord», og at den lider av dårlig vannutskiftning og er sårbar for tilførsel av organisk materiale.

- Lysefjorden er et nasjonalt og internasjonalt ikon som kommunen må ta godt vare på, sier Naturvernforbundet i Rogaland-leder Håkon Fossmark.

Seniorrådgiver Anders Karlsson-Drangsholt i miljøstiftelsen Bellona slutter seg til Naturvernforbundets kritikk.

– Et lukket anlegg vil slippe ut like mye næringsstoffer som en åpen merd med samme biomasse dersom avløpet ikke renses.

Karlsson-Drangsholt mener det er bakstreversk å droppe avløpsrensing, og at det burde være en forutsetning for å etablere et lukket anlegg.

– Hvis ikke går man glipp av en stor miljøforbedring ved den typen teknologi, sammenlignet med åpne merder, sier han.

Les også

«Lysefjorden extreme»

Naturvernforbundets Fossmark er frustrert over det han mener er en lite bevisst holdning til utslipp fra oppdrettsanlegg.

– Hadde man søkt om hytte langs Lysefjorden, ville det bli stilt strenge krav til sanitære anlegg. Ikke en millimeter kloakk kan dumpes fjorden. Den samme typen krav savner jeg at blir stilt til oppdrettsaktører også. Her er det snakk om anlegg som pumper ut avfallet til millioner av laks. Næringen får vokse ukontrollert.

Ordføreren positiv

Ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) i Forsand kommune har allerede blitt briefet om planene av RyFish, og synes teknologien selskapet utvikler er spennende.

– Jeg synes det er positivt at noen vil søke på disse lokasjonene og vil satse på Forsand. For næringen og kommunen er det et kjempespennende område, sier Dagestad.

Nå ligger saken på høring til 23. januar. - Vi venter på hvilke konsesjoner RyFish får, så får de etablere seg, og så blir det nok en politisk sak som skal opp i kommunestyret utover våren, sier Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

Ordføreren påpeker at det allerede finnes anlegg i nærområdet, og at han stoler på at konsesjonsgiverne følger opp at søkerne beveger seg innenfor dagens regelverk og anbefalinger om de skulle få konsesjonene.

Han er heller ikke redd for at tre oppdrettsanlegg skal få konsekvenser for turismen i området. Snarere tvert imot.

– Jeg tror ikke at anlegg og turisme går på tvers av hverandre. På sikt kunne vi for eksempel hatt en stasjon der turister får se hva vi lever av, og jeg tror det er en positiv mulighet, sier Dagestad.

Les også

 1. Hjelmeland og Strand vil ta Lysefjorden fra Sandnes

Lysefjorden er 42 kilometer lang og 422 meter dyp på det dypeste. Her ikke langt unna Vika.
Publisert:
 1. Lysefjorden
 2. Forsand
 3. Avfall
 4. Havforskningsinstituttet
 5. Turisme

Mest lest akkurat nå

 1. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 2. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 3. June Kommune klarer seg fint, hun. Men du skal ikke kimse av mannen inni blusen

 4. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 5. To Viking-talenter tatt ut på landslaget

 6. Slik så det ut ved Vålandstårnet onsdag kveld