Fregattulykken: Gassleveransene til Europa ble rammet

Prosessanlegget på Kollsnes nordvest for Bergen ble stengt torsdag morgen etter ulykken. På ettermiddagen samme dag ble anlegget startet opp igjen.

Publisert: Publisert:

Cirka 30 prosent av norsk gasseksport går via Kollsnes. Foto: Hommedal, Marit

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel
Les også

LES OGSÅ: Desperat kamp for å redde milliardfregatten - holder på å kantre

– Gassleveransene fra norsk sokkel blir noe redusert i inneværende gassdøgn, men hendelsen ble mer kortvarig enn den kunne ha blitt, sier Lisbet Kallevik i Gassco torsdag kveld.

Torsdag ettermiddag meldte Gassco at Kollsnes prosessanlegg og røret Vestprosess starter opp igjen etter ulykken mellom KNM «Helge Ingstad» og tankskipet «Sola TS».

Til Aftenbladet sier Kallevik i Gassco at gasstransporten vil bli normalisert, men at det vil ta noe tid før en er tilbake til full kapasitet igjen. Dermed vil gassleveransene fra anlegget bli noe redusert.

Tidligere torsdag sa Kallevik til Aftenbladet at mottakerlandene i Europa ville merke hendelsen etter at anlegget ble stengt ned på formiddagen. Gassco er operatør for 8829 kilometer med rørledninger.

– Det blir reduksjon i leveransene, men det er ikke mulig å si hvor store. Det avhenger av varighet på nedstengningen på Kollsnes. Vi jobber med minimere konsekvensene for mottakerlandene i Europa og selskapene som eksporterer norsk gass, sa Kallevik til Aftenbladet.

Torsdag formiddag og ettermiddag utnyttet Gassco gass lagret i systemet, og konsekvensene av nedstengingen ble ikke merket umiddelbart. Cirka 30 prosent av norsk gasseksport går via Kollsnes.

SE OVERSIKT: KART OVER GASSTRANSPORTEN

Gasscos hovedkontor ligger på Bygnes i Karmøy kommune, omlag 20 kilometer fra Haugesund.

LES FLERE SAKER OM HAVARIET:

Publisert:

Les også

 1. Equinor, Lundin og Aker BP stenger fem oljefelt etter fregattulykken

 2. Her reddes de fra fregatten

Mest lest akkurat nå

 1. En ekte helt havnet midt i innspillingen av ny katastrofefilm på Orre

 2. Legen har sett moderne nordmenn overveldes av slitenhet og uro. Han gjenkjenner noen klare trekk ved dem som beholder både ro og helse.

 3. Amalie Iuel takknemlig for å være i Norge: - Jeg har venninner som er blitt jaget av politiet fordi de har trent i parker

 4. 18-åring hadde hatt lappen i tre dager. Så kjørte han «altfor fort».

 5. Borat hisset på seg Trump: - Motbydelig

 6. 298 nye smittetilfeller

 1. Gassco
 2. Gassfrakt