Støre vil trekke oljefondet ut av kull

Jonas Gahr Støre, finanspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, mener at det er på tide at pensjonsfondet slutter å investere i kullselskaper. Men ikke alle er like positive til utspillet, som kommer kort tid etter at Ap var i posisjon til å gjøre noe med det.

Jonas Gahr Støre (Ap) vil at oljefondet skal slutte å investere i kullselskaper.
 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det har stor signaleffekt hva vårt pensjonsfond gjør. Det har tidligere trukket seg ut av tobakk og produksjon av palmeolje. Nå bør vi få en grundig vurdering av hvordan dette kan skje med kull, sier Støre som varsler at Arbeiderpartiet vil følge opp forslaget i forbindelse med Stortingets årlige behandling av forvaltningen av Statens pensjonsfond til våren.

Støre mener det er bekymringsfylt at produksjonen av kull har økt internasjonalt de siste årene.

— Vi har nå mye kunnskap om hvor skadelig forbrenning av kull og produksjon av kraft fra kull er for klimaet, sier han.

Les også

Kampanje mot investeringer i olje, kull og gass vokser

— For oss som tror at mennesket har ansvar for klimaendringene må vi også se på hvordan mennesket kan ta ansvar for å få utslippene ned. Det gjør Norge på mange forskjellige måter. Vi har satset stort på klima i den tiden vi satt i regjering med regnskogssatsning og en lang rekke tiltak også hjemme. Å kutte investeringene i kull er et tiltak som kan bidra ytterligere, sier Støre.Oljefondet investerer i dag mellom 40 og 50 milliarder kroner i kullselskap, noe som utgjør rundt 1 prosent av fondets totale investeringer.

Støre sier at Arbeiderpartiet også kommer med forslag til hvordan fondet kan brukes til å styrke arbeidet for fornybare energikilder.

— Fondet bør kunne se på hvordan det kan investere godt og lønnsomt i fornybar energi. Det gjør det allerede i dag, men det kan sikkert økes i tråd med den utviklingen vi ønsker å se, sier Støre.

For lite, for sent?

Men reaksjonene til den tidligere utenriksministeren og helseministeren er ikke bare positive.

Selv om Støre får ros fra mange for uttalelsen sin på mikrobloggtjenesten Twitter, hagler det også med kommentarer som disse:

Les også

Storebrand får storm av henvendelser etter oljesand-nedsalg

"Skal AP nå selge statens aksjer i Store Norske på Svalbard, eller er det bare oljefondet som ikke kan eie kullkraft?”"ut med oljefondet , men vi beholder selvfølgelig verdens reneste kullproduksjon på Svalbard, eid 99,9% av.. .?

"På tide. Men hvorfor ventet Ap til de er i opposisjon?"

"Er det riktig at Jonas vil ha slutt på investeringer i kullkraft gjennom Oljefondet ? Én telefon iløpet av 8 år hadde vel fikset dette? #treg"

"Når kommer "Vil trekke oljefondet ut av olje?"

"Kom ut av regjering, såg lyset og tverrvendte"

Selv hevder Støre i Politisk Kvarter på NRK tirsdag morgen at dette forslaget kommer som et resultat av samtaler mellom tidligere statsminister Jens Stoltenberg, USAs president Barack Obama og andre statsledere fra Norden på tampen av de rødgrønnes regjeringsperiode.

Avviser forslag

Gjermund Hagesæter, medlem av finanskomiteen på Stortinget for Frp, avviser forslaget fra Støre.

— Vi i regjeringen er klare for å drøfte det meste, men det Jonas Gahr Støre her sier er at vi skal selge oss ut først og ta drøftelsen etterpå. Det er å gå i feil retning, sier han til NRK.

— Jeg synes dette er et symbolforslag. Dette vil ikke bidra til å redde miljøet i det hele tatt. Det er også dobbeltmoral, for vi er avhengige av å importere kullkraft i såkalt tørre år. Vi driver også og eksporterer kull til disse kullkraftverkene fra Svalbard, men man skal liksom ikke eie det.

Hagesæter mener også at et salg av kullaksjene ikke vil føre til at bedriftene legger ned produksjonen, men at de da risikerer å bli kjøpt opp av andre som har lavere miljøstandardere enn Norges oljefond.

Savner fokus på oljesand

Interesseorganisasjonen Besteforeldre mot global oppvarming vil også ha fokus på oljesand, og skriver følgende som svar til Støres utspill:

— Spørsmålet nå er: Hva skjer med oljesandinvesteringene, som er enda mer skadelig for natur, landskap og det globale klima?

Les også

Langer ut mot Statoils oljesand

Ifølge organisasjonen hadde Statens pensjonsfond utland (eller Oljefondet) ved utgangen av 2012 over 55 milliarder kroner investert i selskaper som driver med oljesandutvinning i Canada.— Vi vet at dette er karbonreserver som må bli liggende i bakken, hvis verden skal ha mulighet for å begrense den globale oppvarming til to grader, skriver Besteforeldre mot global oppvarming, som sammen med 35 andre organisasjoner sendte et brev til den rødgrønne regjeringen med krav om at Statoil må trekkes ut av tjæresandvirksomheten.

Støre selv mener at dette er et annet tema, som ikke henger sammen med investeringene i kull.

— Kull er i særklasse den verste kilden. De fleste studier viser at olje og gass kommer til å være med oss. Gass er bra hvis det kan bidra til overgang mot fornybar mot kull, sier han til NRK.

Les også

 1. Se her hvordan oljefondet vokser

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Amerikanere frarådes å reise til Norge

 2. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 3. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

 4. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

 5. Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er

 6. Bekymret for høyt sykefravær i barnevernet