25-årig gründer: Norge sover i timen

Bare måneder etter at hun var ferdig utdannet ingeniør ble hun kåret til årets djerveste kvinnelige gründer. Nå advarer Ane Christophersen: Vi må allerede nå posisjonere oss mot et nytt marked for fornybar energi. Det kan fort være for sent, sier gründeren.

Publisert:

Foto: Pål Christensen

Inga Sverdrup
Frontsjef

– Norge besitter en offshorekompetanse som kommer til å trenges i fremtiden innen fornybar energi. Jeg tror Norge sover i timen, og det er for lite fokus på utvikling av nye konsepter innen fornybar energi, sier Ane Christophersen gründeren bak selskapet Windflip. Selskapet har utviklet metoder for frakt av offshore vindmøller ut til havs.

– Vi kan ikke vente til det er et eksisterende marked. Da er det for sent. Jeg har hørt mange snakke om at Danmark og Storbritannia sov i timen da oljen ble funnet i Nordsjøen. De gikk glipp av den muligheten. Nå må Norge sørge for at det samme ikke skjer med markedet for fornybar energi, sier hun, men legger til:

– Når det er sagt, er det mulig mange ideer fortsatt eksisterer på tidlige stadier. Men det bør skje enda mer og jeg håper vi snart får se flere ideer satt ut i livet. Aktører som allerede er inne kunne også vært enda mer aktive, sier hun.

Gründerpris

I en alder av 25 år har Tananger-jenta allerede rukket å gjøre seg bemerket i bransjen. Bare måneder etter at hun var ferdig utdannet ingeniør ble hun kåret til årets djerveste kvinnelige gründer. Prisen på 100.000 kroner ble delt ut under gründerkonferansen «Posisjon» i Trondheim før helgen. I dag skal hun dele sine erfaringer som entreprenør med deltagerne på Vestlandskonferansen i Stavanger.

Christophersen har sammen med fire andre studenter ved NTNU utviklet en lekter som skal frakte flytende vindturbiner ut i havet mens de er liggende – og deretter reise turbinen opp i stående stilling i én operasjon. Denne øvelsen er én av de største utfordringene for offshore, flytende vindkraftverk i dag. Teknologien ble utviklet under studier på NTNU og har blant annet fått kommersiell drahjelp av Statoil.

Les mer om Windflip her:

Les også

Satser alt på egen oppfinnelse

Les også

Vind i propellene for NTNU-studenter

Tok steget

Sammen med medstudent Torbjørn Mannsåker har Christophersen nå valgt å satse heltid på Windflip. I dag er Christophersen daglig leder i selskapet.

– Jeg føler meg veldig privilegert som får lov til å jobbe med det jeg gjør. Vi har jobbet mye med å posisjonere oss for å få støtte. Og vi har møtt utrolig mye positive folk som er villige til å gi et løft både finansielt og som rådgivere.

Christophersen trekker frem NTNU, Innovasjon Norge og Forskningsrådet som fruktbare sparringpartnere. –Det har vært lett å få rådgiving, men den finansielle biten har vært veldig vanskelig, sier hun.

Så langt har Windflip klart å samle inn 3,6 millioner kroner. Rundt halvparten kommer fra offentlige støtteordninger, resten fra private investorer. Hvem ønsker Christophersen ennå ikke å gå ut med.

Utfordrende

Nå som selskapet går over fra forskningsfase til driftsfase blir den økonomiske utfordringen større.

– Det finnes mange støtteordninger for forskning i Norge. Når man så kommer over i driftsfasen er det mindre offentlig støtte å hente. Vi er derfor inne i en utfordrende fase i forhold til å hente inn nok midler og skaffe kunder, sier hun. Windflip har allerede utviklet en prototype og håper å ha en ny forbedret versjon klar i 2012. Neste steg blir å bygge en fullskala lekter som skal være klar for uttesting i løpet av 2015. Seks år har det altså tatt fra en spirende idé til et ferdig produkt kan tilbys markedet.

– Vi må allerede nå begynne å posisjonere oss et marked vi vet kommer. For vår del offshore vindproduksjon. Vi kan ikke risikere at vi sitter med skjegget i postkassa om noen år, sier hun.

Publisert: