Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten

Etter 29 år som ansatt i italienske Saipem Drilling ble Kjell Henning Eriksen sagt opp, fordi han nektet å føye seg etter nye HMS-regler. Saken havner i retten.

Publisert: Publisert:

Kjell Henning Eriksen fikk ikke reise offshore mer. Årsak: Han nektet å barbere seg. Foto: Privat

 • NTB
 • Elin Stueland
  Digitalredaktør
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ifølge Dagbladet innebærer de nye reglene en «clean shave policy» – at ansatte skal være glattbarberte. Begrunnelsen er bruk av tettsittende gassmasker mot gassen hydrogensulfid.

Hydraulikkingeniøren Kjell Henning Eriksen fra Nærbø fikk beskjed tre måneder før jul om at 40 år med skjegg måtte ta slutt.

– De spurte om jeg hadde barbert meg. Da jeg svarte nei og sa at det kom jeg heller ikke til å gjøre, så fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk reise ut med mindre jeg fulgte reglene, sier han til avisa.

– Hvorfor kan du ikke bare barbere deg?

– Nei, jeg har hatt skjegg i 40 år, og det er en del av meg. Det er arbeidsgiver som må tilpasse utstyret til meg, slår Eriksen fast. Han har imidlertid kolleger som har tatt skjegg etter pålegget fra arbeidsgiver, sier Eriksen til Aftenbladet.

Jeg har hatt skjegg i 40 år, og det er en del av meg.

Barber deg eller gå

Han fikk oppsigelsen et par dager før han skulle ut på riggen Scarabeo 8, rett før jul. Eriksen har fått tilbud om en annen jobb i Saipem, men det er ikke aktuelt for ham, han krever sin egen jobb – med skjegg.

Saken går for Stavanger tingrett til høsten.

– Alle som reiser offshore har en helseattest, og min er godkjent. Det har aldri vært noe krav i min kontrakt eller mitt ansettelsesforhold at jeg ikke skal ha skjegg. Dermed mener jeg oppsigelsen er ugyldig. Det er tøft å kjøre en slik prosess mot et selskap man har jobbet i nesten 30 år, men det handler om prinsipp, sier Eriksen.

Arkivbilde Foto: Jon Ingemundsen

Taust fra Saipem

Saipems advokat Thomas Aasberg Rasmussen sier han ikke kan kommentere den kommende rettssaken.

– Vi anser kravet som en overreaksjon i forhold til farenivået, sier Eriksens advokat i fagforeningen Industri Energi, Eyvind Mossige.

I forrige uke vant Eriksen fram i tingretten med et krav om å få jobbe i oppsigelsestida, noe han var nektet. Eriksen fikk medhold. Saipem har via sin advokat ingen kommentar til avgjørelsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

 2. Pasient tiltalt for drapsforsøk på lege

 3. Fem nye med korona på Jæren

 4. Luksusfelle for kommunen

 5. Dette blir dyrere i Stavanger neste år

 6. Aker Solutions har ombestemt seg, vil likevel teste utlendinger hjemme

 1. Offshore
 2. Industri Energi
 3. Arbeidsliv
 4. Olje og gass
 5. Saipem