Petroleumsstudenter flytter inn i bomberom

Rekordmange søkere og lite frafall førte til at Universitetet i Stavanger måtte investere i to nye laboratorier på petroleumsgeologi. Shell har investert 2,5 millioner kroner i prosjektet.

Instituttleder Hans Borge er svært fornøyd med at universitetet nå kan ta i bruk de to mye laboratoriene på petroleumsgeologi. I det ene rommet er det installert 51 nye skjermer.
 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
Hilde Ottesen Braut og Kristian Kollsgård fra Shell er på universitetet for å snakke med studentene.
Mari Kristjansdottir (t.v.) og Ida Flatebø snakker med Cato Berge, sjefgeolog i A/S Norske Shell, om de nye fasilitetene.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

På fredag feiret Institutt for petroleumsteknologi på Universitet i Stavanger åpningen av to nye laboratorier som skal brukes av studentene på studieretningen petroleumsgeologi.

Instituttet har tatt i bruk to ellers overflødige bomberom, fikset litt på ventilasjonssystemet, lagt opp kabler og investert i nytt utstyr med en prislapp på 1 million kroner. 51 nye skjermer som skal vise seismiske kart har fått plass i undergrunns-laboratoriet.

Motiverte studenter

Grunnen til feiringen er rett og slett at universitetet feilvurderte hvor motiverte de nye studentene på petroleumsteknologi var for å begynne på akkurat dette faget.

Les også

Borten Moe misliker Olje-Ola-stempel

UiS er nemlig det eneste universitetet i landet som tilbyr akkurat denne kombinasjonen av fag på det samme instituttet.Andre universiteter tilbyr enten petroleumsteknologi eller geologi. NTNU kan tilby en kombinasjon av disse to fagene på mastergradnivå, men UiS er det eneste stedet der dette er et eget fag som tilbys på både bachelornivå og mastergradnivå på samme institutt.

Derfor har dette faget blitt veldig populært.

1341 søkere

Ifølge Hans Borge, instituttleder ved Institutt for petroleumsteknologi, kom det inn 785 søkere til bachelorstudiet i petroleumsgeologi i år.

561 personer søkte på 15 mastergradplasser i den samme studieretningen.

Les også

Antall studenter i utlandet øker

Borge forteller at universitetet tilbød 37 nye studenter en plass på bachelorgraden i det populære faget. Problemet var at det egentlig bare var 25 studieplasser på universitetet i petroleumsteknologi. Vanligvis går dette bra, siden frafallet normalt er stort. Men denne gangen var det nesten ingen frafall.— Da hadde vi ikke noe valg. Har vi gitt noen en studieplass, kan vi ikke snu oss rundt og si nei. Kvaliteten på undervisningen er like god, men dette studiet er plasskrevende. Derfor måtte vi bygge disse to nye laboratoriene.

Og ifølge Borge er bomberommene ideelle for akkurat denne type aktiviteter. Dette fordi det blant annet ikke er noen vinduer der solen kan komme inn og gi gjenskinn i dataskjermene.

Avhengig av industrien

For å få dette til, har oljeselskapet Shell sponset de to nye laboratoriene med 2,5 millioner kroner. UiS har i tillegg fått lov av oljeselskapet å ikke bruke opp alle pengene på en gang, slik at noen av midlene kan brukes til vedlikehold i framtiden.

Cato Berge, sjefgeolog i A/S Norske Shell, har i tillegg donert fotografier av stein og skyer som han selv har tatt.

Berge forteller at siden Universitetet i Stavanger bare får halvparten så mye offentlige midler per student i forhold til de store breddeuniversitetene, er de ofte avhengige av at industrien kommer inn og sponser slike prosjekter.

Men han legger til at dette er noe oljeindustrien også ser verdien av.

Les også

Polen utdanner legene våre

— For oss er det viktig å være med på å investere i prosjekter som dette. Det er med på å øke kompetansenivået til studentene på universitetet. Det er positivt for hele regionene og for oljeindustrien, sier Berge.Samtidig etterlyser Borge en mer rettferdig fordeling av midlene blant universitetene.

— Bidragene er sjenerøse både fra det offentlige og fra industrien. Men det er litt komisk at vi ikke får like mye støtte per student som for eksempel NTNU og Universitetet i Bergen. Det er ikke en stor økning som skal til for i det minste å halvere forskjellen, sier Borge.

— Hvis vi ikke hatt fått disse pengene fra Shell, hadde vi nok klart oss i år. Men ikke til neste år, legger han til.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. Naboer provosert av ny tog-søknad på Kvalaberg

 6. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært