Yme-plattformen skrotes

Talisman og SBM Offshore har endelig blitt enige om skandaleplattformens skjebne.

Publisert: Publisert:

Endelig er det bestemt: Yme-plattformen skal skrotes. Foto: Talisman

  • Ola Myrset
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Avgjørelsen kommer etter at de to selskapene i lang tid har diskutert hva som skal skje med plattformen og hvem som skal ta regningen for det mislykkede prosjektet

Les også

Yme-plattformen skrotes

Like før jul kom de første signalene om at plattformen skulle skrotes, men senere har det kommet meldinger om at det var ønskelig å gjøre et siste forsøk på å få plattformen i drift.

Når Yme nå blir skrotet, er det første gang det skjer med en plattform som ikke har kommet i produksjon på norsk sokkel.

— Vendepunkt

I Talisman Norge er man fornøyd med at Yme-problemene endelig går mot slutten.

— Vi er fornøyde med å komme fram til et forlik med SMB. Dette er et vendepunkt, for nå kan vi endelig begynne å tenke på det videre arbeidet med Yme-feltet. Samtidig er det ingen tvil om at det gjenstår en del jobb før Yme-plattformen er et helt avsluttet kapittel, sier kommunikasjonssjef Grethe Elise Foldnes i Talisman Norge.

Les også

En grøsser fra Nordsjøen

Store summer

Avtalen som er forhandlet fram, går ut på at SBM Offshore betaler et forhåndsbidrag på 470 millioner dollar, nær 2,7 milliarder kroner, mot at Talisman tar arbeidet med å flytte plattformen bort fra Yme-feltet, der den nå ligger.

SBM skal ha ansvaret for å gjennomføre selve skrapingen. SBM satte allerede i 2012-regnskapet av 200 millioner dollar til Yme-skrapingen, men denne summen er altså mer en doblet.

Totalt er det beregnet at Yme-regningen kommer på om lag 15 milliarder kroner.

Lettelse i SMB

— I dag har vi kommet til enighet om vanskelighetene rundt Yme, noe som gjør slutt på en svært usikker periode for selskapet. Yme-prosjektet har vært svært vanskelig fra starten. Derfor er vi både lettet og glade over at vi har kommet til enighet med Talisman om å skrote plattformen, melder SBM-styremedlem Sietze Hepkema.

— Nå kan vi legge dette prosjektet bak oss og se framover igjen. Vi har tatt vår del av ansvaret og håper å lære av dette prosjektet, noe vi håper også andre vil gjøre, legger Hepkema til.

Les også:

Publisert:

Les også

  1. Filmet ustabil skandale-plattform

  2. Enige om strakstiltak for Yme

  3. Huitfeldt svarer om Yme