Storebrand frykter for tap i oljefondet

Den nye regjeringen får nå beskjed om at oljefondet må rigges for den fornybare framtiden for å minske framtidig risiko.

Hvis vi ikke investerer mer i fornybart, kommer oljefondet til å tape, mener Storebrand.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I dag har oljefondet en veldig beskjeden andel i det som kan inngå i kategorien for miljø og fornybar. I underkant av 30 milliarder av verdien på 4397 milliarder (2. kvartal 2013) er i dette segmentet. Det vil si 0,006 prosent.

En anbefaling fra investorer, fondsforvaltere og miljøorganisasjoner får regjeringen beskjed om å legge om kursen for den norske sparegrisen.

Langsiktig avkastning

Christine T. Meisingset, leder for bærekraftige investeringer i Storebrand, mener tankegangen om bærekraft er undervurdert i finansnæringen. Hun peker på at det er viktig at Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, leder an og er en pådriver for investeringer i fornybar energi og infrastruktur.

— For å levere tjenester til kundene som gir langsiktig og god avkasting, er det helt nødvendig at vi bygger bærekraft inn i måten vi jobber på. Mange i finansbransjen tror vi har god tid til å omstille oss, men det skjer store endringer allerede nå, som påvirker verdiskapingen. Derfor er det nødvendig å være i førersetet, spesielt for Statens pensjonsfond, sier hun.

Les også

Kva betyr det for oss?

Meisingset mener videre at det snakkes for lite om bærekraft, miljø og fornybar energi i bransjen i dag. Hun er også klar på at med de utslippsscenarioene som er ventet i framtiden, der to tredjedeler av dagens fossile reserver må bli liggende i bakken, vil gjøre det ekstra risikabelt å ha for stor eksponering mot kull og olje.Derfor er det også viktig for investorene å være med på det skiftet som skjer nå.

Minst fem prosent?

Pressekontakt Thomas Sevang i Norges Bank viser til at de i underkant av 30 milliardene som i dag kan kalles miljøvennlige investeringer, er innenfor rammene som Finansdepartementet har oppgitt i mandatet. Det er opp til politikerne å vurdere om det her skal skje en endring.

Så langt Aftenbladet har fått greie på, var det uenighet blant underskriverne som gjorde at det ikke ble satt noen prosentsats i anbefalingen. Men enkelte av de som skrev under på oppfordringen til regjeringen, mener at oljefondet bør minst ha fem prosent av investeringene i fornybar-kategorien.

Les også

- Oljealderen må ta slutt innen 20-30 år

— Det grønne skiftet er i gang, og mange børsnoterte selskaper omstiller seg til mer fornybar energi. Da er det jo åpenbart at andelen må økes for å sikre god avkastning på lang sikt, sier Meisingset.I et intervju med Aftenbladet i forrige uke pekte også forretningsmannen Jens Ulltveit-Moe på at han frykter at Norge omstiller seg for seint og kan bli hengende etter i satstingen på fornybar energi.

Tenker kun økonomi

Han er også en av personene som har signert og står bak den klare oppfordringen til de nye regjeringskameratene om å investere i mer fornybar energi og infrastruktur.

— For oss er det en forutsetning at vi forstår hva som ligger i disse mekanismene. Vi tenker ikke bærekraft for å være snille og greie, men for at det ligger langsiktige muligheter til stabil og god avkastning for kundene våre, sier Meisingset.

Les også

Storebrand får storm av henvendelser etter oljesand-nedsalg

Storebrand har også tatt til orde for at Statoil trekker seg ut av oljesand-prosjektet i Canada og stemte for en uttrekking på vårens generalforsamling. Dette også ut i fra hensyn til for høy risiko.Disse har skrevet under på anbefalingen til den nye regjeringen:

Sverre Thornes

Konsernsjef i Kommunal Landspensjonskasse (KLP)

Jan Erik Saugestad

Investeringsdirektør (CIO)

Storebrand Kapitalforvaltning

Jens Ulltveit-Moe

Adminstrerende direktør, Umoe

Alf Bjørseth

Styreleder og administrerende direktør, Scatec

Nina Jensen

Generalsekretær, WWF-Norge

Kari Helene Partapuoli

Daglig leder, Utviklingsfondet

Anders Bjartnes

Leder, Norsk Klimastiftelse

Bernt Eidsvig

Biskop, Oslo Katolske Bispedømme

Arild Hermstad

Leder, Framtiden i våre hender

Marius Holm

Daglig Leder, Zero

Truls Gulowsen

Leder, Greenpeace Norge

Lars Haltbrekken

Leder, Naturvernforbundet

Silje Lundberg

Leder, Natur og Ungdom

Christine Meisingset, leder for bærekraftige investeringer i Storebrand.
Publisert:
 1. Fornybar energi

Mest lest akkurat nå

 1. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 2. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 5. Endelig fikk Støre til noe

 6. – Ikke folkeavstemning i Forsand