Statoil-resultat gjør et kraftig hopp

Statoil kunne torsdag rapportere om et justert driftsresultat på 2,3 milliarder dollar (18,4 milliarder kroner) for tredje kvartal. Det er nesten fire ganger så høyt som for samme periode i fjor, men lavere enn ventet.

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre legger fram resultatene for tredje kvartal på torsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tredje kvartal var kjennetegnet av, ifølge Statoil:

  • Solid inntjening og underliggende kontantstrøm.
  • Stabil gjeldsgrad på 27,8 prosent.
  • God drift. Forventet produksjonsvekst er økt til rundt 6 prosent i 2017.
  • Prosjektleveranser og forbedringstiltak i rute.
  • Investeringsanslaget er redusert til omlag 10 milliarder dollar (80 milliarder kroner) for 2017.

Justert driftsresultat i tredje kvartal gikk opp fra 0,6 milliarder dollar (4,8 milliarder kroner) i 2016 til 2,3 milliarder dollar (18,4 milliarder kroner) for samme periode i år.

Lavere enn ventet

Analytikere ventet på forhånd en nesten firedobling av Statoils justerte driftsresultat.

De ventet et justert driftsresultat før skatt på 2,42 milliarder dollar (19,24 milliarder kroner) før skatt i tredje kvartal.

Driftsresultatet var påvirket av netto nedskrivninger på 0,8 milliarder dollar (6,4 milliarder kroner). Dette skyldtes hovedsakelig skifervirksomheten på land i Nord-Amerika, der produksjonen var lavere enn forventet, ifølge Statoil.

I andre kvartal i år kunne Statoil rapportere om et justert driftsresultat på 3,02 milliarder dollar (24,2 milliarder kroner).

LES OGSÅ:

– Har snudd opp ned på selskapet

- Vår solide inntjening og underliggende kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter er et resultat av god drift med høy produksjon og fortsatte forbedringstiltak. I kvartalet leverte vi 15 prosent produksjonsvekst og 11 prosent reduksjon i underliggende driftskostnader per fat. I tillegg ser vi et sterkt bidrag fra vår oljehandel- og raffineringsvirksomhet, sier konsernsjef i Statoil Eldar Sætre.

- Med en oljepris under 52 dollar per fat har vi levert 3,6 milliarder dollar i fri kontantstrøm hittil i år, basert på gode bidrag fra alle forretningssegmentene. Dette har styrket vår finansielle posisjon ytterligere.

Reduserte investeringer

Statoil reduserer sitt organiske investeringsanslag for 2017 med 1 milliard dollar (8 milliarder kroner), til rundt 10 milliarder dollar (80 milliarder kroner).

– Dette er et resultat av hardt arbeid fra organisasjonen i nært samarbeid med våre leverandører og partnere, samt streng kapitaldisiplin. Vi får mer for mindre, sier Eldar Sætre.

– Vi fortsetter å realisere forbedringer og har sterk framdrift i våre prosjekter.

Statoil produserte 2,045 millioner fat olje og gass per dag i tredje kvartal, en økning fra 1,805 millioner fat per dag i samme periode i 2016.

Les også

Fra bare denne brønnen strømmer det olje og gass verdt 500.000 kroner i timen

Les også

Forlenget liv i gamle brønner gir arbeid til 5000

Fjoråret var tynget av lave oljepriser, spesielt i første halvdel av året.

Oljeprisen var høyere i tredje kvartal i år enn i fjor. På norsk sokkel var den realiserte oljeprisen på 47,0 dollar per fat, og internasjonalt var den på 44,9 dollar per fat.

I fjor på samme tid var oljeprisen på norsk sokkel i gjennomsnitt 41,9 dollar per fat, og 37,7 dollar per fat i utlandet.

Publisert: