Maria-feltet kommer ett år før tiden

Produksjonsstart skjer i desember.

Deepsea Stavanger har boret brønner på Maria-feltet som nå er klart til oppstart.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Oljedirektoratet melder at samtykke er gitt oppstart av Maria-feltet i Norskehavet. Utbyggingen kommer i drift nesten ett år før opprinnelig plan. Kostnadene er reduserte og anslaget oljereserver er økt litt.

-Produksjonsstarten skjer i desember. Dette er om lag 10 måneder tidligere enn opprinnelig plan som var fjerde kvartal i 2018. Et godt gjennomført prosjekt og raske og effektive boreoperasjoner har bidratt til dette, skriver Oljedirektoratet.

Les også

Nå forsvinner snart Maria i Norskehavet

Det tyske oljeselskapet Wintershall - som er et selskap i BASF-gruppen - er operatør for Maria-feltet. Investeringskostnadene er snaut 12 milliarder kroner, mens estimatet i Plan for utbygging og drift (PUD)var på 15,7 milliarder kroner.

– Oljedirektoratet er godt fornøyd med utviklingen av Maria-prosjektet, sier Kalmar Ildstad, underdirektør i Oljedirektoratet for utbygging og drift i Norskehavet.

I mai i år uttalte Winthershall at framdriften i Maria-prosjektet var så god at selskapets konserndirektør Mario Mehren regnet med oppstart i første halvdel av 2018. Framdriften gikk ennå raskere enn konsernsjefen så for seg.

Denne uken overtok for øvrig tidligere prosjektleder for Maria-feltet Hugo Dijkgraaf som direktør i Wintershall Norge. Nederlenderen overtok for Bernd Schrimpf.

Les også

Maria er godkjent

Maria-feltet ligger om lag 240 kilometer nordvest for Trondheim, cirka 20 kilometer vest av Kristin-feltet og cirka 45 kilometer sørvest av Heidrun-feltet.

De utvinnbare reservene på feltet vil være omtrent 180 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav størsteparten er olje.

Maria er bygget ut med to havbunnsrammer med fire slisser hver hvor det etter dagens planer skal bores fire oljeproduksjonsbrønner og to vanninjeksjonsbrønner.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Oljedirektoratet
 3. Wintershall
 4. Norskehavet

Mest lest akkurat nå

 1. Bilverksted konkurs

 2. Ap-politiker dømt til fengsel for grovt bedrageri

 3. Vaaland Dampbakeri flytter etter over 30 år: – Gleder meg til å begynne her

 4. Sparte på strømmen, men Lyse fikk aldri målingene: – Mangelen på informasjon er under enhver kritikk

 5. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 6. VG: Kongen har forkjølelsessymptomer og er sykmeldt de neste dagene