– Løser ikke Equinors virkelige problem

Litt tommel opp, men mest av alt er Equinors melding om utslippsfri norsk sokkel innen 2050 symbolpolitikk og grønnvasking, sier miljøorganisasjoner.

Publisert: Publisert:

– Hovedproblemet i klimasammenheng er at Equinor ikke dropper leting etter ny olje, mener miljøorganisasjoner. Her er riggen «West Hercules» på leteoppdrag for Equinor i Barentshavet. Foto: Ole Jørgen Bratland, Statoil

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist

– Vi hadde ønsket oss at når vi går inn i det nye året at Equinor hadde kommet med en skikkelig gladsak, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge. 

– Og den burde vært at Equinor skulle slutte å lete etter all ny olje og gass inkludert i Arktis eller i Australbukta. Isolert sett er det bra å kutte i Norge, men det er ikke det som monner. Det er forbrenning av Equinors olje som er selve hovedproblemet som det bør gjøres noe med, understreker Pleym.

– Det er utrolig viktig at vi ikke bare kutter såkalt norske utslipp, enten det er olje og gass eller ikke-kvotepliktige utslipp. Den norske oljeindustrien står for utslipp av 13 millioner tonn CO₂ i året innenlands, mens forbrenningen av produktene fra den norske olje- og gassproduksjonen tilsvarer utslipp på rundt 500 millioner tonn CO₂ i året. Det er over ti ganger mer enn alle de nasjonale norske utslippene til sammen, sier Pleym.

Les også

Equinor satser 50 milliarder kroner på utslippsreduksjon fram mot 2030

– Ikke godt nok

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, sier det skulle bare mangle at ikke Equinor, LO og NHO tar inn over seg at også oljebransjen har et ansvar for klimakutt. Men dette er likevel ikke den omstillingen vi trenger, særlig når vi vet at samtlige av disse aktørene stadig jobber for å åpne nye havområder for olje og gass, og at produksjonen skal strekke seg langt inn i 2100.

– I 2050 må verdens utslipp være i null, da er det rett og slett ikke godt nok å ha en utslippsfri produksjon av olje og gass, all den tid den største andelen av utslipp kommer fra bruken av olja og gassen, påpeker Lundberg.

Avtroppende leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord mener planen på ingen måte er ambisiøs.

– Å elektrifisere oljeproduksjonen tar dessuten ikke tak i de store utslippene som kommer fra bruk av olje og gass. Under 90 prosent av utslippene kommer fra produksjon, resten kommer når olja brukes. Denne planen gjør ingen ting med det faktum at norsk oljeproduksjon på for eksempel Johan Sverdrup-feltet er planlagt til 2070, 20 år etter verden må være i null utslipp. Dette er å fraskrive seg ansvaret som Equinor har for norsk olje og gass i utlandet, mener Eiterjord.

Les også

Smilet går trill rundt for Equinors klimarevolusjon

Gaute Eiterjord, avtroppende leder i Natur og Ungdom. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kritisk til oljeleting

Han legger til at Norge årlig eksporterer olje og gass med utslipp på 500 millioner tonn CO₂. I den sammenheng mener han at det å slutte å lete etter olje og gass, og gradvis fase ut olje- og gassproduksjonen er det eneste som betyr noe.

– Det er også ganske vilt at Equinor ikke vil avlyse oljeboringa i sårbare Australbukta. Australia nå opplever forferdelige skogbranner som er forsterket av klimakrisen. Et område på størrelse med Finnmark er svidd av. Da er det frekkhetens nådegave at Equinor vil peise på med mer klimafiendtlig oljeboring i Australia

Les også

Equinor har klar oppstartsdato for Martin Linge

– Ren symbolpolitikk

Frode Pleym påpeker også problemet med at verden har funnet mer olje og gass enn det vi kan brenne for å holde oss innenfor Paris-avtalens mål om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

– I denne sammenheng blir det ren symbolpolitikk og kaster blår i øynene på folk i Norge som synes det høres bra ut at Equinor nå skal kutte utslipp. Men fortsatt rører vi ikke den store elefanten i rommet som er utslipp fra forbrenning, ikke fra produksjon, sier Pleym. 

Dermed blir det en liten tommel opp fra Greenpeace, men med et klart krav om at det virkelige problemet tas datt i. 

– Eldar Sætre uttalte at den norske olje- og gassproduksjonen skal gi 3000 milliarder til statskassen de neste tiårene, da syns vi at det går an å bruke mer enn «fattige» 50 milliarder på den omstillingen som kreves – ikke bare til klima, men for å trygge norske industriarbeidsplasser, sier Pleym.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Engelske puber åpnet igjen: – Jeg kunne ikke vente

 1. Equinor
 2. Greenpeace
 3. Grønnvasking
 4. Oljeproduksjon
 5. Johan Sverdrup-feltet